NewFunding: crowdfunding in vastgoed
We leven in een geweldige tijd, in een tijd die straks, wanneer we er met enige afstand naar terug kunnen kijken, dezelfde impact zal blijken te hebben gehad als bijvoorbeeld de mechanisatie of de industriële revolutie. Kenmerk van zo’n tijdperk is dat vernieuwingen elkaar in razend tempo opvolgen. Neem bijvoorbeeld de nog korte geschiedenis van crowdfunding.
Het begon in 2004 in Amerika en dan met name in de creatieve industrie: muziek, lm en literatuur. Het gaat dan om projecten waarvan vooraf nauwelijks is in te schatten of en hoeveel rendement ze zullen gaan opleveren. Banken financierden zeker niet, investeerders met vertrouwen in makers misschien wel. Dat gebeurde ook, vooral omdat de geïnvesteerde bedragen over het algemeen laag waren en het risico dus met velen werd gedekt. Bovendien konden de rendementen bij succes aardig oplopen. Dat was de start, crowdfunding werd bekender en werd ook op andere, veelal maatschappelijke terreinen ingezet. Barack Obama gebruikte de financieringsvorm bijvoorbeeld om zijn eigen verkiezingen mogelijk te maken. Toen de crisis eenmaal doorbrak werd crowdfunding een volwaardige vorm van alternatieve financiering. Investeerders konden eenvoudig hun risico’s spreiden en toch rekenen op een gunstig rendement. Ook het bedrijfsleven (in opkomst) ontdekte het fenomeen.
ONDERNEMERS WORDEN WAKKER
Crowdfunding werd pas in 2008 door ondernemers ontdekt. Door de financiële crisis konden ze moeilijk aan funding komen, ook omdat regels voor banken werden aangescherpt. Bijvoorbeeld startupps zonder track record konden niet aan de financieringsvoorwaarden voldoen en ze waren op zoek naar andere vormen van krediet. Crowdfunding sloot naadloos op hun vraag aan. Door de enorme opkomst van internet en social media konden crowdfunders bovendien gemakkelijk via eigen kanalen potentiële investeerders bereiken. Ook dat hielp. Er veranderde nog iets. Deze alternatieve financieringsvorm werd volwassen. Ging het in de startfase van crowdfunding vooral om financiering van projecten in de creatieve en technische industrie, tegenwoordig worden ook voor het bedrijfsleven miljoenen opgehaald, soms voor producten die nog niet eens bestaan. Er wordt geïnvesteerd in ideeën, die mogelijk ooit een rendement gaan behalen. Neem Pebble Smartwatch, een product dat nog moest worden ontwikkeld. Het doel was op 100.000 dollar op te halen, de teller stopte uiteindelijk bij meer dan 10 miljoen! Die succesverhalen trokken natuurlijk veel aandacht, de waarde van crowdfunding was onmiskenbaar groot. Het werkte, het werkte goed en dan gaat de markt vanzelf aan de slag om meer mogelijkheden aan te boren. Op dit moment is de markt voor crowdfundingleningen en aandelen in Nederland met 33% gegroeid naar 83,7 miljoen euro in 549 projecten. Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar en Funding Circle zijn de drie crowdfundingplatformen die de Nederlandse crowdfundmarkt beheersen. Samen zijn deze platformen goed voor de helft van de totale crowdfundmarkt. Dit blijkt uit de laatste cijfers van crowdfundmarkt.nl. Op basis van de omvang financiering had Collin Crowdfund van januari tot en met juni het grootste marktaandeel (20%). Funding Circle publiceerde in deze periode de meeste projecten (marktaandeel van 29%). In het eerste halfjaar van 2017 waren de branches Vastgoed en Horeca het populairst.
“De groei van Collin Crowdfund is indrukwekkend, al gaat de hele crowdfundmarkt hard. Vorig jaar verdubbelde de totale hoeveelheid opgehaald kapitaal.”
COLLIN CROWDFUND
Collin Crowdfund is een van de grootste crowdfunders in Nederland. Collin werd in 2014 opgericht door voormalig bankiers Jeroen ter Huurne en Jan-Willem Onink en registeraccountant Bas Denissen. Volgens cijfers van specialist Douw en Koren ging het bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs Geldvoorelkaar voorbij, met campagnes die dat kwartaal samen 7,7 miljoen euro opbrachten. De teller staat inmiddels op 35 miljoen euro, opgehaald in 186 campagnes met een gemiddelde opbrengst van 190.000 euro. Dat is minder dan de 82 miljoen van marktleider Geldvoorelkaar, maar dat was in 2011 dan ook het eerste platform in Nederland en het bedrijf beperkt zich niet tot leningen voor ondernemers. Collin Crowdfund richt zich exclusief op MKB-ondernemers die investeerders zoeken voor leningen met een looptijd van gemiddeld vier jaar, tegen een rentevergoeding die afhangt van het risico dat de investeerders lopen. Daarbij gaat het niet om kinderachtige bedragen: eind mei plaatste verpakkingsfabrikant Adriaan Dekker uit Wormer een lening van 1,5 miljoen euro via Collin tegen 7%, bestemd voor een nieuwe drukpers. Het was de grootste MKB-lening die via crowdfunding tot stand kwam. De groei van het bedrijf is indrukwekkend, al gaat de hele crowdfundmarkt hard. Vorig jaar verdubbelde de totale hoeveelheid opgehaald kapitaal.
“NewFunding is succesvol gestapeld financieren en direct investeren in vastgoed. Het is de meest complementaire vorm van financieren.”
NEWFUNDING
En dan NewFunding, de nieuwste loot aan de stam. Het gaat om een vastgoed crowdfunding portaal met vestigingen in Amsterdam en Arnhem. Robert Jan Buis is initiatiefnemer en directeur. “Het probleem is genoegzaam bekend, kleine investeerders hebben moeite om hun projecten te financieren, omdat banken terughoudend zijn in het verstrekken van leningen. Daardoor werd de vraag naar samengestelde financieringen steeds groter. Investeerders hebben er oren naar. Spaarrekeningen en staatsobligaties bieden weinig rendement, bedrijfsobligaties doen het iets beter, maar het risico is groter. Leningen in crowdfundingen zijn met een gemiddeld rendement van 6,5% sterk in opkomst. NewFunding is een laagdrempelig, transparant en professioneel vastgoed crowdfundplatform. Dit is succesvol gestapeld financieren en direct investeren in vastgoed. Het is de meest complementaire vorm van financieren. Na een selectieproces komen onroerende zaken online voor grotere en kleinere beleggers en investeerders.” Volgens Buijs geeft dit platform zowel vrijheid als zekerheid. “Je stelt je eigen portefeuille samen en wij voldoen aan de laatste AFM eisen. We worden gecontroleerd door de Stichting Toezicht NewFunding. Onze betaal- stromen zijn uitbesteed aan Intersolve EGI via een e-wallet betaalprincipe. Intersolve staat onder toezicht van de Nederlandse Bank en is gemachtigd gelden onder zich te houden en te verrekenen. Dat is als extra borging een aanvullende zekerheid.”
IN THE CLOUD FOR THE CROWD
NewFunding heeft een team professionals samengesteld dat niet alleen de regelgeving door en door kennen, maar ook thuis is in de wereld van beleggers en banken. Robert Jan Buis: “Investeren of financieren via crowdfunding past bij de tijdsgeest. Dan heb je het niet alleen over risicospreiding en online marketing, wat ook speelt is dat de investeerders zich letterlijk eigenaar voelen van (een deel van) het project. Ze stappen ook op grond van sociale aspecten in, maar rendement blijft de belangrijkste reden om te participeren. Bovendien wordt investeren in vastgoed nu bereikbaar voor iedereen: real estate finance in the cloud for the crowd.”