Hoe houd je je werknemers binnenboord?

Dat we in Nederland te maken hebben met een overspannen arbeidsmarkt is geen nieuws meer. In sommige branches heerst al tijden code rood, bedrijven en instellingen zien dat hun processen stagneren, omdat er eenvoudig te weinig handjes zijn. Dat geldt niet alleen voor technische beroepen, de zorg of het onderwijs, op veel terreinen begint het tekort aan medewerkers ernstig te knellen.
Dat heeft verschillende oorzaken, die voor een deel het resultaat zijn van in het verleden genomen beslissingen. Technisch werk heeft bijvoorbeeld nog steeds een slecht imago. Dat is wellicht onterecht, maar het kost veel inspanning om dat beeld te kantelen. Werken in de zorg en het onderwijs is – mede door het gebrek aan voldoende krachten – zwaar en niet erg lonend. Dat zorgt ervoor dat jongeren andere opleidingskeuzes maken. Het kost veel tijd om die denkbeelden bij te stellen, als dat al gaat lukken.
Maar ook in andere sectoren is het vechten om nieuwe medewerkers. IT-ers krijgen wekelijks een headhunter aan de lijn, maar bijvoorbeeld ook in de zakelijke dienstverlening wordt een harde strijd gevoerd om goede nieuwe krachten. Studenten worden al in een vroeg stadium benaderd om hen te verleiden bij kantoor A of B te komen werken, in elk geval om er en stage te doen, met de hoop dat ze tevreden zijn en blijven hangen. Hoe ga je als werkgever om met die krappe arbeidsmarkt? Alle energie steken in acquisitie? Dat is zeker nodig, maar niet zaligmakend. Bedenk bijvoorbeeld dat de kans groot is dat een werknemer van een concurrent die zich voor enkele duizenden euro’s per jaar door een headhunter laat verleiden om naar jouw bedrijf over te stappen, volgend jaar dezelfde truc met jouw bedrijf zal uithalen.
Er zou een andere vraag centraal moeten staan. Wat willen potentiële medewerkers eigenlijk, waar zijn ze naar op zoek in hun baan? Met stip op één staat niet het salaris. Zolang dat marktconform is, is geld niet van doorslaggevend belang. De sociale component van werk is veel belangrijker. Mensen willen een zinvolle baan in een positieve en prettige omgeving. Ze willen – zeker sinds corona – flexibiliteit en keuzevrijheid, groeikansen, mogelijkheden om zich te ontwikkelen en verantwoordelijkheid. Hoe kom je er als werkgever eigenlijk achter wat jouw medewerkers belangrijk vinden? Het antwoord is simpel: gewoon door het ze te vragen. Dan is het daarna wel cruciaal om serieus met hun antwoorden om te gaan, aandacht te besteden aan wat ze beweegt. Doe je dat goed, dan houd je je huidige werknemers in elk geval binnenboord. Belangrijker nog, ze maakt ze ambassadeurs van je organisatie en dat zou wel eens kunnen uitgroeien tot het belangrijkste acquisitietraject voor nieuwe mensen. Bijkomend voordeel, in een goed georganiseerd bedrijf, waar mensen tevreden zijn en waar een prettige werksfeer hangt is het fijn werken. En dat is voor iedereen plezierig!
Hans Eberson