Willem Korstanje: ‘Vastgoed, wijn, hardrock, film en armoede’
Willem Korstanje over Variopak, FortaInvest en FortaFoundation:
Op maandag 18 november 2019 organiseerde FortaFoundation voor de derde keer een benefietavond ten behoeve van de afdeling Nefrologie van het Radboud UMC, De Liedjesfabriek en Stichting Vlinderkind. De zeer geslaagde avond leverde een recordbedrag van €272.000,- op. Maar wie zit er eigenlijk achter FortaFoundation?
Het verhaal achter Forta Foundation gaat terug naar 1977 toen Willem Korstanje een verpakkingsfabriek in Noord-Frankrijk overnam. Het was een tijd van grote veranderingen in de verpakkingsindustrie. Plastic voor de verpakking van bijvoorbeeld melk en sappen werd langzamerhand vervangen door vloeistofverpakkingen van gecoat karton. “Daar waren we snel bij. We richtten later op bedrijventerrein West-Kanaaldijk in Nijmegen Variopak op. Dat bedrijf werd in 2003 verkocht aan een Noors concern. Op dat moment waren we op het gebied van zogeheten gevelverpakkingen en de bijbehorende verpakkingsmachines de derde partij in Europa, na het Zweedse Tetrapak en het Noorse Elopak. Wij hebben vervolgens nog zes jaar met de Noren samengewerkt.”
FortaInvest
FortaInvest kwam voort uit Variopak. “Het is een familiebedrijf waarin ook zoon Robert en dochter Nicolette participeren. Wij houden ons bezig met twee hoofdactiviteiten. Wij richten ons met FortaInvest op het ontwikkelen en verhuren van commercieel vastgoed. Dan heb je het met name over kantoren, alleen MANNA is als hotel en restaurant een uitschieter. Daarnaast investeren we in bedrijven op zeer uiteenlopende terreinen, van vermogensbeheer, filmproductie, gezonde voeding voor de vliegtuigindustrie, halalfood, maar ook koelapparatuur en medische adviesbedrijven. Onder FortaInvest vallen nog drie andere bedrijven te weten FortaWine, FortaRock en FortaFoundation. Als wijnliefhebber investeer ik al lang in hoogwaardige wijnen, samen met kleinzoon Thomas. Eerst alleen als genieter, later zag ik ook de commerciële mogelijkheden. Naast mijn privé kelder hebben we nu een commerciële voorraad als belegging. Wij kopen de wijn jong in en leggen hem op tot de wijn mooi op dronk en wat schaarser is geworden. Dan wordt de wijn verkocht. Wij zijn dus geen wijnhandelaren, maar beleggers. Op dit moment spelen we met de gedachte weer een wijnfonds op te richten. Die zijn er in Nederland wel geweest, maar ze zijn verdwenen. En onze liefde voor goede wijn, wat ons betreft rood uit de Bordeaux en wit uit de Bourgogne, is natuurlijk altijd gebleven. Met FortaRock waren we actief sinds 2006. Het startte met clubshows in Doornroosje en die worden nog steeds georganiseerd. Het eerste festival vond plaats in 2009 op Park Brakkenstein, na vier edities zijn we verhuisd naar de Goffert. In totaal zijn er tien festivals geweest, editie 2019 was de laatste. Het was muzikaal nog steeds succesvol, maar financieel niet meer haalbaar.”
Boris Loning
FortaInvest investeert ook in een filmproductiebedrijf. Dat past mooi bij de fascinatie die kleinzoon Boris Loning van kinds af aan voor film heeft. De zeventienjarige startte met het maken van vakantie- en familiefilmpjes. Inmiddels volgt hij aan het Rijn IJssel College de opleiding tot AV-specialist. “We worden opgeleid tot video-editor en cameraman. Je bent bezig met het maken van complete audiovisuele producties. Dat kan een commercial zijn, maar ook een videoclip, bedrijfsfilm, fictiefilm, documentaire, reportage, instructiefilm of animatiefilm. Ik moet nog 2,5 jaar, maar ik ben met mijn bedrijf Boris Loning Beyond Film nu al aan het werk voor allerlei opdrachtgevers met bijvoorbeeld montage-opdrachten en ik maak muziekvideo’s, aftermovies en promotievideo’s. Het maken van AV-producties klinkt best eenvoudig, maar in werkelijkheid is het een ingewikkeld proces dat uit vele facetten bestaat. Neem een muziekvideo, dat is meer dan beeld, het moet aansluiten op het ritme van de muziek, je zoekt naar een creatieve beeldvoering, het licht speelt een grote rol en dan komt er na de opnames ook nog een ingewikkeld montageproces op gang. Daar staat de gemiddelde kijker niet bij stil, maar dat is een complex proces dat bepalend is voor de kwaliteit van je eindproduct. Mooi beeld, goede cameravoering, maar slechte montage levert een waardeloos product op. Ik weet precies wat ik na deze opleiding wil, naar de Filmacademie in Amsterdam. Ik moet mijn eigen plek nog vinden, maar ik weet wel wat ik wil. In mijn ogen is film meer dan entertainment, ik wil kijkers aan het denken zetten en nieuwe inzichten geven. Vandaar de slogan Beyond Film, er zit veel meer achter. Ik ben nu al bezig met een eigen speelfilm. Ik heb inmiddels stage gelopen bij het filmproductiebedrijf waar FortaInvest in investeert. Daar heb ik veel geleerd en er interessante contacten aan overgehouden.”
Stichting Quiet
FortaFoundation is ook lid van de founding family van de Nijmeegse Stichting Quiet. Oud-huisarts Vincent de Jong is een van de oprichters van de afdeling Nijmegen van deze landelijke stichting. “De eerste afdeling is in 2015 in Tilburg opgericht. Quiet houdt zich bezig met het verzachten van de gevolgen van armoede. Mijn broer uit Tilburg was er druk mee en hij bracht me op het idee. Ik was 35 jaar huisarts in Hatert, dus ik ken de gevolgen van armoede. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die in armoede leven gemiddeld zes jaar korter leven. Nijmegen is van oudsher een arme stad, we waren lang een Artikel 12 gemeente en als je de lijsten van de voedselbank en Stichting Leergeld ziet weet je genoeg. Daarom is hier vorig jaar de negende afdeling van de Stichting opgericht. We zijn een zelfstandige stichting, we houden ons aan gemeenschappelijke afspraken, maar verder vul je als afdeling Nijmegen alles zelf in. In juli 2019 zijn we gestart om mensen in te schrijven. We komen met de doelgroep in contact door aanwezig te zijn bij uitgiftepunten van de voedselbank en we werken nauw samen met de Vincentius Vereniging. Op dit moment hebben we 80 gezinnen in het vizier. Verzachten van de gevolgen van armoede is ons hoofddoel, maar we kunnen ook op andere manieren ondersteunen. Langdurige armoede is desastreus. Mensen raken in de schulden, omdat ze het overzicht over hun leven verliezen. Ze denken minder na over de consequenties van hun handelen. Bovendien zijn ze vaak eenzaam en daarom hebben we de Quiet Community opgericht die mensen helpt om weer in beweging te komen en om bijvoorbeeld vrijwilliger te worden. Armoede verzachten, het (her)ontdekken van je talenten en die inzetten voor de community, en Nijmegenaren bewust maken van de vernietigende gevolgen van armoede voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dáár gaat het om bij Quiet Nijmegen. We werven lokale sponsors zodat we de Quiet-members regelmatig iets extra’s kunnen bieden. Een verjaardagstaart, een etentje, een keer naar de kapper. Daarnaast willen we mensen de kans geven hun talenten in te zetten, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dit meedoen geeft eigenwaarde en laat mensen weer leven, in plaats van overleven. En daar wordt heel Nijmegen beter van! Om hulp te kunnen bieden hebben we natuurlijk fondsen nodig en daar zijn we druk mee. Via via kwam ook de familie Korstanje en dus de Forta Foundation in beeld. Zo word je als vanzelf in allerlei voor ons interessante groepen geïntroduceerd en vind je lokale sponsors. We hebben er op dit moment een veertigtal, maar we zijn druk bezig dat aantal te laten groeien.” Meer weten? Kijk op quiet.nl/nijmegen.