Lisa Bongers: ‘Bij succes hoort ook een beetje geluk’
Lisa Bongers zet grote stappen op weg naar de top
Zo’n 2,5 jaar geleden interviewden we internationaal springamazone Lisa Bongers over haar weg naar de top. Uit haar verhaal bleek haar gedrevenheid, maar ook het besef dat succes door veel factoren wordt bepaald en dat er nog veel moest gebeuren. Inmiddels gaat ze als een speer, heeft ze er met Elixer een paard bij en ze heeft de afgelopen jaren veel (internationale) ervaring opgedaan. Daar gaat het om, elke dag leren, stap voor stap beter worden, dat is haar filosofie. En daar hoort ook een beetje geluk bij.
Lisa groeide op tussen de paarden, haar ouders zijn de eigenaren van professioneel ruitersportcentrum St. Frans in Alverna en dat betekent dat Lisa de beschikking heeft over alle denkbare faciliteiten. Twee rijbanen binnen geschikt voor spring- en dressuurwedstrijden en buiten directe aansluiting op de Overasseltse en Hatertse Vennen. Vader Rob maakte carrière als springruiter, met name op nationaal niveau, en hij is de steun en toeverlaat van Lisa. “Hij is meer dan trainer en coach, we maken samen de planningen, gaan vaak samen op concours en we werken hard om vooruit te komen.”
Ervaringen
Ervaring is inderdaad een verhaal en daarin heeft Lisa de afgelopen jaren sprongen gemaakt. Recentelijk nam ze bijvoorbeeld deel aan het Saut Hermès in het Grand Palais in Parijs. Dat is een 5* wedstrijd en het was een onvergetelijke ervaring. De schitterende entourage, het uitzinnige publiek en de kwaliteit van de organisatie. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Ik liep daar goed. De verwachtingen waren laag, want ik had mijn nieuwe paard Elixer bij me, maar hij deed het uitstekend. Tijdens de GP op de laatste dag sprong ik samen met een andere Nederlandse amazone en behaalden we in de categorie U25 een vijfde plaats. Ik reed zelfs foutloos, we waren meer dan tevreden.” Dat is niet alles, het was haar derde wedstrijd in Parijs, ze deed mee aan het EK U25 in Götenborg in Zweden en ze sprong al twee keer in China. “Ik kreeg als Young Rider een telefoontje van bondscoach Luc Steeghs met de vraag of ik geïnteresseerd was om in China te rijden. Ik reed op een leenpaard, dan heb je een dag om aan het paard te wennen en doe je de volgende dag mee aan de wedstrijd. Ik won de Grote Prijs en toen mocht in voorjaar 2018 de wereldbekerwedstrijd rijden, weer in China, daar werd ik elfde. Dat waren unieke ervaringen, alleen in een omgeving waar je totaal onbekend bent op een paard dat je niet kent.” Begin december 2018 deed Lisa het uitstekend in de Longines Masters, ook in Parijs. “In de Grote prijs bleef ik met Donbalian foutloos maar de tijdfout hield mij uit de barrage. Hij sprong verder goed dus ik was heel tevreden. Eind vorig jaar was ik de beste Nederlandse ruiter tijdens de Queens Cup in Mechelen. Uiteraard rijd ik ook veel in Nederland, onlangs nog twee weekenden in Sevenum. Daar sprongen we voor de eerste keer weer buiten, dus dan neem ik de paarden in de week daarvoor mee naar buiten en laat ik ze wennen aan springen op gras.”
Donbalian en Elixer
Wat heb je nodig om de top te bereiken? In essentie twee dingen: een goede ruiter en een goed paard of eigenlijk meerdere toppaarden. Met die ruiter is het wel in orde. Lisa heeft niet alleen bovengemiddeld talent, maar ook de gedrevenheid die nodig is. Dan praat je niet alleen over de wil om elke dag van vroeg tot laat met de paarden bezig te zijn, maar ook over een bepaalde fysieke en psychische hardheid. “Uiteraard doe ik veel aan fitness, je moet altijd in topvorm zijn en ik bezoek een mental coach. Succes in topsport zit namelijk ook tussen de oren. Daarnaast let ik goed op mijn voeding en bezoek ik geregeld een fysiotherapeut die zorgt dat ik lichamelijk in orde blijf. En dan de paarden. Donbalian, een paard dat we zelf hebben gefokt, een achtjarige ruin, die ik zelf helemaal heb opgebouwd. Ik rijd hem al sinds zijn vierde. Obstakels van 1.50 meter zijn voor hem meestal geen probleem en recent sprong hij op een GP ook al 1.55, dat ging eigenlijk heel gemakkelijk en dat is top. Een jaar geleden hebben we Elixer gekocht en ook dat paard gaat met sprongen vooruit.”
Classificatie en ranking
De paardensport zit best ingewikkeld in elkaar. Wil je als ruiter stijgen in de internationale ranking dan moet je veel wedstrijden springen, want daar kun je de benodigde punten behalen. “Daar heb je dus meerdere paarden voor nodig, want je kunt een paard niet elk weekend optimaal belasten, soms moet je rustperioden inlassen of zijn ze geblesseerd. Ik spring bijvoorbeeld niet elke dag, dat is te zwaar voor de paarden. We rijden wel elke dag, veel buiten, om te werken aan de conditie van de paarden. Bovendien krijg ik elke veertien dagen dressuurles van Stefano van Zuijlen. Dat is ook voor springpaarden goed, ze worden er echt beter van. Ik heb nu twee toppaarden, maar er zijn ruiters die de beschikking hebben over wel vijf paarden. Die kunnen dus gemakkelijker in ranking klimmen.”
Qatar
Financiën spelen in de paardensport een belangrijke rol. “We hebben ons eigen fokprogramma en er worden elk jaar wel een vijftal veulens geboren. Het duurt drie jaar voor je ze zadelmak kunt maken en dan moet nog blijken of ze aanleg hebben. Ook daar heb je tijd voor nodig, in totaal wel zo’n acht jaar. Blijkt in die periode dat een paard de top niet zal halen, dan gaat hij in de verkoop. We hebben onlangs nog een paard verkocht naar Qatar. De nieuwe eigenaar is heel tevreden. Hij heeft zich al gemeld met de vraag of we nog meer paarden van die kwaliteit hebben. Met die verkopen heb ik geen moeite, het is per slot van rekening ook een bedrijf en je moet investeren in paarden die de top kunnen halen. Het paard dat we verkochten was volgens ons geen Donbalian of Elixer. Soms zit je er ook naast, dan ontwikkelt een paard zich trager en heb je toch een winnaar verkocht. Dat blijkt dan pas achteraf. Is ons overigens nog niet gebeurd. Je kunt natuurlijk ook paarden kopen, maar dat is moeilijk. In het segment waarin wij zijn geïnteresseerd – in potentie een topper, maar met duidelijke groeimogelijkheden – is er heel weinig aanbod. Absolute toppers zijn gewoon onbetaalbaar of komen nooit in de verkoop. Van de andere kant, we hebben ook Elixer kunnen kopen en misschien wordt er binnenkort op onze manage wel een absolute topper geboren, dat weet je niet.”
Sponsoren
Lisa Bongers is sinds april 2016 eigenaar van Bongers Sport Horses. “Dat is in deze sport absoluut noodzakelijk.” In het interview van 2016 kwam ook haar toekomst aan de orde. Ze vertelde toen dat ze meer werk wilde maken van sponsoring. Haar oom Jack Bongers van Jac. Bongers Dranken was toen veruit haar grootste sponsor. “Dat is hij nog, hij volgt me overal en is enthousiast over de prestaties. Het vinden van sponsoren is best moeilijk, ook omdat het veel tijd kost en tijd is voor mij schaars. Ik ben ontzettend druk. Maar het gaat goed, ik heb duidelijk stappen gezet. De paarden groeien in prestaties, ze zijn leergierig en ze werken mee. Ik word mede door al die concoursen ook steeds beter. Je ziet hoe andere ruiters hun zaken regelen, hoe ze met hun paarden omgaan en hoe ze springen. Wil je echt succesvol worden dan hoort daar ook een beetje geluk bij en dat kun je nooit helemaal afdwingen. De paarden moeten gezond blijven en ikzelf natuurlijk ook. Van de andere kant maak ik me ook niet druk. Ik denk niet na over waar ik over 2,5 jaar wil staan. Ik leef in het hier en nu en ik kijk maximaal een half jaar vooruit.” Een ultiem doel? “Ja, deelnemen aan de Olympische spelen en rijden in Calgary en Aachen. We gaan het zien!”