Column Roel Kop
‘Als je (te) laag insteekt, kun je niet (te) hoog vliegen’
Als zich een nieuwe cliënt of cliënte met een ontslagzaak bij mij aandient, geef ik vaak het advies om niet te hoog, noch te laag in te steken. Dat geldt zowel voor de einddatum, als voor de al dan niet aan te bieden ontslagvergoeding. Een redelijke insteek brengt vaak met zich dat er eerder een aanvaardbare schikking kan worden getroffen. Ik vind dat minstens 9 van de 10 keer een schikking de voorkeur geniet. Probeer een procedure in eerste en in tweede instantie te vermijden. Immers: wie procedeert om een koe, legt er vaak een koe op toe (denk aan mijn vorige column: ‘You can talk untill the cows come home’).
Vele van jullie kennen vast wel het verhaal van Icarus en in het verlengde daarvan het verhaal van zijn vader Daedalus. Daedalus was architect in Athene en tevens een uitvinder. Hij werd gezien als de grootste van zijn tijd (denk aan mijn eerdere column: ‘Alle grote mannen zijn bescheiden).
Perdix, een neef en een van de leerlingen van Daedalus, overtrof hem als uitvinder. De neef ontwierp niet alleen de passer, hij ontdekte ook de zaag. Dat deed Perdix toen hij een vis bestudeerde met een stekelige rug. Uit jaloezie duwde Daedalus Perdix van de Akropolis van Athene. De godin Pallas Athena (de godin van de wijsheid) veranderde de vallende Perdix in een patrijs, een vogelsoort die niet hoog, maar laag vliegt. Daedalus werd beschuldigd van moord. Hij ontvluchtte samen met Icarus de stad Athene en zij gingen samen naar Kreta. Eenmaal op Kreta aangekomen ging Daedalus werken voor koning Minos, maar al snel ging het daar ook mis. Icarus en Daedalus werden na een hoog oplopend conflict op Kreta gevangen gezet.
Kreta is een eiland en ontsnappen kon alleen via de lucht. Daedalus maakte daarom twee paar enorme vogelvleugels van veren, die hij met bijenwas aan houten geraamtes bevestigde. Met die vleugels wilde hij samen met zijn zoon de oversteek van Kreta naar Athene maken. Daedalus gaf zijn zoon het advies om niet te hoog te vliegen. ‘Vlieg niet te dicht bij de zon, anders zal de bijenwas smelten. Vlieg niet te laag, anders zal het zeewater de veren nat maken’. Het beste was om de Gulden Middenweg aan te houden. Dus niet te laag en niet te hoog. De overmoedige jonge Icarus luisterde niet naar de adviezen van zijn vader. Hij vloog steeds hoger, de bijenwas smolt en de vleugels vielen uiteen. Icarus stortte in zee en Daedalus zag zijn zoon in de golven verdwijnen.
Moraal van het verhaal: iedereen die er in te ontslagzaak (te) hoog of (te) laag in wil vliegen raad ik (bijna altijd) aan om de Gulden Middenweg te bewandelen. Steek niet te hoog in, maar zeker ook niet te laag. Wees dus geen patrijs, maar zeker ook geen Icarus. Bewandel de Gulden Middenweg en dat is wat mij betreft in ieder geval de opzegtermijn en de transitievergoeding. Dat moet de basis zijn, zeker als je kijkt waar wij vandaag komen (AxBxC). Ga je daar veel onder of boven zitten en steek je te laag of te hoog in, dan haal je vaak een nat pak, of erger nog, dan brand je je vingers.
Roel Kop
Molenveldlaan 158 6523 RN Nijmegen
T (024) 737 03 76 M 06 53 30 84 40