Kjeld van Dijk: ‘Cofinanciering is de nieuwe werkelijkheid’
Kjeld van Dijk over financieringsplatform NLInvesteert:
Kjeld van Dijk komt het met zijn advieskantoor Hercules Capital Management steeds vaker tegen; bedrijven groeien, willen investeren in (hightech) machines, transportmiddelen of in vastgoed en hebben daarvoor financiering nodig. Dan krijgen ze vaak te maken met een zich terugtrekkende bancaire sector. Vreemd, want geld uitlenen is toch een kernfunctie van banken?
Kjeld van Dijk is niet alleen een financieel-strategisch partner voor bedrijven, hij is ook franchisenemer en regiodirecteur van NLInvesteert Zuid-Gelderland: “Banken opereren steeds terughoudender. Dan ontstaan vanzelf andere kanalen, zoals NLInvesteert, een platform dat als regisseur van bedrijfsfinancieringen verschillende kapitaalstromen (vanaf €250.000,-) kan combineren tot de best passende oplossing voor ondernemers. Bovendien kan via NLInvesteert ook eigen funding worden verzorgd en fungeert het platform als een veilige manier voor investeerders om mee te investeren in Nederlandse bedrijven.” Kjeld van Dijk heeft meer dan twintig jaar werkervaring in adviserende senior functies binnen het bankwezen en de corporate advisory praktijk voor DGA’s en familiebedrijven in het MKB. Corporate banking en private banking bij ING Bank, senior adviseur bij Crowe Horwath en daarna twee jaar senior advisor bij Credit Suisse Bank in Zürich. “Daar werd ik in 2013 voor benaderd en dat vond ik een geweldige uitdaging. We verhuisden, mijn vrouw Conchita Ligtvoet en onze kinderen, naar Zwitserland. Ik kwam in een andere wereld terecht, het Zwitserse bankwezen was volop in transitie. Dat was voor mij een bijzondere tijd, maar mijn familie kon niet echt aarden in Zwitserland. Bovendien stonden de kinderen voor de start van belangrijke vervolgstudies en dus besloten we terug te keren naar Nederland.”
Ondernemen
Bij terugkomst stond Kjeld van Dijk op een tweesprong. “Ik wilde niet terug naar de reguliere bankwereld. Ik had in Nederland ervaren dat die wereld langzaam veranderde. Mede door de steeds verder oprukkende automatisering en digitalisering kwamen klanten op afstand te staan, kredietverlening vond steeds meer op basis van alleen ratio’s plaats. De adviesfunctie werd uitgehold en ik kon klanten naar mijn gevoel steeds minder bieden wat ze nodig hadden. Ik wilde met alle vergaarde kennis echt iets kunnen (blijven) betekenen voor de klant. Geen korte termijn projecten, maar zoeken naar het optimaal haalbare, waarbij we klanten echt konden gaan helpen bij het maken van hun financieel-strategische keuzes. Waarbij ook de vertrouwensrelatie kan groeien en een lange-termijn relatie ontstaat. Dus bleef er eigenlijk nog maar één logische optie over: voor jezelf beginnen en de dingen gaan doen zoals jij denkt dat het hoort.
In het MKB bestaat een duidelijk groeiende behoefte aan een onafhankelijk financieel-strategisch adviseur, die weet wat een ondernemer beweegt en die ervaring heeft met het zoeken naar een balans tussen zakelijke en privébelangen. Samen met mijn vrouw besloot ik in 2015 met Hercules Capital Management te starten, waarbij wij ons met name gingen richten op advisering van familiebedrijven. Mijn vrouw regelt eigenlijk alles rondom de klanten en de organisatie (onder andere personeel, communicatie, compliance en de boekhouding). Ik kon me daarbij geheel gaan richten op de klanten zelf. Wij houden ons bijvoorbeeld bezig met vraagstukken op het gebied van bedrijfsopvolging, aan- en verkoop van bedrijven, samenwerkingen, grote groei- en investeringsvraagstukken, turn-around scenario’s, herfinancieringen, en het ophalen van risico- en groeikapitaal. We zijn in zeven jaar uitgegroeid tot een deskundige en betrouwbare sparringpartner voor ondernemers.”
NLInvesteert
Kjeld van Dijk begreep dat er behoefte bestond om naast banken ook andere financieringskanalen aan te boren. “Toen kwam NLInvesteert in beeld, een regionaal georganiseerd franchiseplatform van financiële dienstverleners met een eigen crowdfundingplatform. Cofinanciering is namelijk de nieuwe werkelijkheid. Traditionele bancaire oplossingen kunnen we op die manier aanvullen met gelden van andere alternatieve financiers en dus ook vanuit het eigen financieringsplatform of de beleggingsfondsen. Dat laatste is wel uniek, en daarmee kunnen wij de klant – mits de financieringscasus haalbaar is – altijd van een financieringsoplossing voorzien. Daarbij blijft de stelregel dat wat je bancair kunt doen, je ook bancair moet doen, maar alles wat additioneel nodig is, kan in de markt worden georganiseerd. Ik ben sinds eind 2018 als franchisenemer bij NLInvesteert verantwoordelijk voor de regio Zuid-Gelderland (het regiogebied strekt zich uit van het Rijk van Nijmegen tot de Betuwe en Bommelerwaard). Samen met financieringsspecialisten Arne van Ophem en Margo Huijerjans, hebben we een zeer ervaren team in de regionale financieringsmarkt. Door de regionale aanpak kunnen wij samenwerken met regionale investeringsclubs, accountants, makelaars, adviesbureaus, ontwikkelingsmaatschappijen, kredietunies en private equity. Wij kennen die wereld en die wereld kent ons, dat maakt contacten leggen veel eenvoudiger.” Financiering kan dus ook worden geregeld via crowdfundingtrajecten. NLInvesteert is daarom ook een geschikt platform voor investeerders die dichtbij regionale ondernemers een goed gespreide portefeuille op willen bouwen. NLInvesteert staat onder toezicht van de AFM en DNB. Dat geeft zowel ondernemers als investeerders belangrijke zekerheden. De nieuwe AFM-vergunning voor crowdfunders is een belangrijke ontwikkeling, waarmee NLInvesteert zich gaat onderscheiden in de markt. Dit is voor ons van groot belang, omdat ons investeerdersplatform een essentieel onderdeel is van de financieringsoplossingen (samen met banken en non-bancaire financieringspartners) die we voor ondernemers organiseren. Dat maakt NLInvesteert klaar voor de toekomst.”
Veranderingen
Er gaat de komende jaren veel veranderen in de financiële wereld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de rol van banken. Zij trekken zich voor de MKB-markt steeds verder terug uit hun financieringsrol, de voorwaarden voor financiering tot €1 mln worden steeds stringenter. “Er zijn bij een financieringsaanvraag twee mogelijkheden. 1) Je voldoet aan alle criteria, je hebt in alle hokjes de juiste vinkjes ingevuld, dan is een financiering relatief snel te regelen. 2) Er ontbreekt één vinkje in één hokje, dan gaat het verhaal niet door; in elk geval niet voor het gehele financieringsbedrag. Maatwerk bestaat bij banken voor die doelgroep bijna niet meer. Dat is voor veel ondernemers meteen een probleem, want wat dan? Je ziet op dit moment allerlei (digitale) FinTech bedrijven opduiken, maar hoe betrouwbaar zijn ze en zijn het blijvertjes? Ook tradefinance & (reversed) factoring oplossingen worden door digitalisering meer en meer toepasbaar en nemen een belangrijk marktaandeel van de algemene banken voor het MKB over. Vooral reversed factoring brengt ook risico’s met zich mee, waarbij een debiteur zelf de financiering verstrekt. Daardoor creëert zo’n debiteur macht in de keten en dat is wat mij betreft soms onwenselijk, want dat maakt bedrijven afhankelijk. Het is veel verstandiger om andere financiële wegen te zoeken, en die zijn er.”
Winnaar
Zeker door de opkomst van data analytics en de toegang tot bankdata via PSD2 gaat het nu snel. “Daarbij is het wel van belang om de juiste keuzes te maken, want je hebt ook nog te maken met zaken als leveringszekerheid en -betrouwbaarheid. Een eigen financieel adviseur die niet alleen een bedrijf van haver tot gort kent, die weet wat een ondernemer wil, maar die ook beschikt over kennis op topniveau en die de juiste contacten heeft. Hij beperkt niet alleen de risico’s, maar hij staat de ondernemer ook bij in het vervolgtraject. Dat doen we om de kans van slagen van de onderneming en het bijbehorende financieringsdoel te vergroten. Wij zijn daarbij altijd op zoek naar lange-termijnrelaties, naar een rol als vaste sparringpartner en vertrouwenspersoon die alle in’s en outs van een onderneming kent.”
Volgens Kjeld van Dijk zal NLInvesteert een van de winnaars zijn. “Wij hebben als platform toegang tot de gehele financieringsketen, van banken tot en met eigen funding, via eigen fondsen van grotere beleggers. Dat geeft ondernemers zekerheid en investeerders vertrouwen. Die factoren zullen bepalend zijn voor de toekomst van financieringsstromen.” Tevreden? “Heel tevreden. Het was een juiste keuze om in 2015 met ons eigen financieel advieskantoor te startten. En de aansluiting bij het franchiseplatform van NLInvesteert eind 2018 was daarna ook een goede keuze. Wij kunnen MKB-ondernemers op een hoog niveau blijven bedienen. Ik kan nu weer doen wat ik voorheen als senior advisor deed. Vanuit kennis en ervaring voor klanten de beste oplossing op hun vragen vinden, daar is het uiteindelijk om begonnen.”
InterCheM
Uiteindelijk bepalen klanten hoe succesvol een dienstverlener is. Neem Rens Zwanenburg, samen met René van Bindsbergen en Erik Wegh directielid en aandeelhouder van InterCheM. “Wij zijn een internationaal inzamelings-, verwerking- en recyclingbedrijf van overwegend gevaarlijke afvalstoffen. Daarnaast maken we oplosmiddelen, lakken en coatings voor de professionele industrie. InterCheM richt zich op het recyclen van bruikbaar materiaal. Samen met het bedrijf Inter-GreeN leveren wij een breed assortiment aan duurzame producten en paints die worden gemaakt van teruggewonnen grondstoffen uit afval. Zo dragen InterCheM en Inter-GreeN hun steentje bij aan een circulaire economie. Vanaf 2018 werken wij samen met Kjeld van Dijk. Hij begeleidt ons bij financieel-strategische vraagstukken. We hebben samen in een uitdagende markt een nieuwe financiële bedrijfsstrategie ontwikkeld en uitgerold. Hiermee zijn investeringen gemoeid die vragen om de expertise van een financieel specialist, die de markt begrijpt en de doelstellingen kan vertalen naar een juiste financieringsoplossing. Daarbij heeft Kjeld van Dijk zich voor ons bewezen als allround kennis- en gesprekspartner. Naast het creëren van een nieuwe asset based financieringsoplossing voor het werkkapitaal is ook meegedacht over de nieuwe organisatiestructuur inclusief aandeelhouderschap.”