Jack van Poll: ‘Het is tijd voor verandering’
Jack van Poll is samen met Aljosja Vos eigenaar van de Isatis Group, een bedrijf gevestigd in het voormalige SNS Bankgebouw aan het Keizer Karelplein. Die verhuizing – vanwege groei en een behoefte aan meer zichtbaarheid – was voor het bedrijf een grote verandering. Net als het opsplitsen van het bedrijf, het beter inrichten van de ondersteunende processen en nieuwe business units.
Binnen de Isatis Group werken ruim 120 medewerkers in een zestal business units aan verschillende IT-producten en –diensten, inclusief marketing. Een vijftiental Bosnische IT-ers fungeert vanuit Sarajevo als een back up. Jack van Poll en de Isatis Group waren tot november 2015 eigenlijk volledig onbekend in het Nijmeegse, maar toen werd hij uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar 2015. Een kennismaking met een eigenzinnige en gedreven ondernemer (en zijn bedrijf).
Een prachtig gebouw, op de meest unieke plek van Nijmegen, heringericht voor een bijzonder bedrijf. Open en helder, een ontmoetingsplek voor ideeën, waar ook ruimte is voor andere dingen dan alleen staren op een beeldscherm. Een gebouw dat is gemaakt voor creatievelingen, voor mensen die in een transparante atmosfeer nieuwe gedachten vertalen in werkbare concepten en daar zijn ze zeer succesvol in. Op een onbetwistbare eerste plaats staat zijn gezin, daarna komen zijn bedrijf en zijn medewerkers. In alles wat Jack doet, komt zijn visie op onze (lokale) maatschappij en onze wereld terug. Hij vindt dat het hoog tijd is voor andere manieren om met onze wereld om te gaan, voor een andere sturing, voor een revolutionaire nieuwe kijk op hoe wij de dingen doen. Tijd voor verandering dus.
ISATIS GROUP
Dat Jack van Poll in Nijmegen terecht kwam is een kwestie van toeval. De Limburger studeerde Informatica in Leiden, maar vond er zijn draai niet. Toen hij op een dag vanaf het station Nijmegen via de Van Schaekmathonsingel de stad inwandelde had hij zijn plek gevonden. Na zijn studie werd hij marineof cier en werkte hij aan software die onderzee-
“Open en helder, een ontmoetingsplek voor ideeën, waar ook ruimte is voor andere dingen dan alleen staren op een beeldscherm.”
ers kon detecteren en kwalificeren. “Een prachtige tijd, maar het was niet mijn wereld. Daarna begon het echte werk, in eerste instantie bij een beursgenoteerd bedrijf, waar het leven werd bepaald door spreadsheets, de mens deed er niet toe. Niemand werd blij van mijn werk en ik ben er na twee maanden vertrokken. Toen kwam ik oud-studiegenoot Aljosja Vos tegen, die bezig was met het bouwen van een logistiek systeem voor een contactlensfabriek. Hij zocht iemand die kon programmeren aan de aansturing van de machines die de lenzen maken. Toen ik de fabriek zag, was ik meteen verkocht. We waren destijds gevestigd in Wijchen, maar verkochten onze software in Europa. Zelf werkte ik vaak bij een klant in Zwitserland. We verhuisden naar de Oranjesingel, daarna naar het Javabosje aan de Javastraat. We waren twintig jaar geleden met zeven medewerkers en we hadden een prachtige tijd. We gingen met elk project dat we interessant vonden aan de slag, soms helemaal zelfstandig, soms in participaties, omdat je door samen te werken optimaal gebruik kunt maken van elkaars kracht. We participeren zelf meestal door de inbreng van software of financiële middelen, maar we geven ook strategisch, management en conceptueel advies: Samen ondernemen, daar geloven we in. Daarom groeiden we en vonden we hier aan het Keizer Karelplein een fantastische locatie.” Isatis Group is actief met de business units Health (IT software voor ruim 800 onafhankelijke apotheken), Care (ondersteuning aan professionals in de zorg onder andere door de Sociale Kaart en de Gifwijzer), Energy Comparison (consumenten en zakelijke energie-vergelijkers), Online Results (online marketing, interaction design & design), IT Services (kantoorautomatisering & telefonie), Projects (het projectmatig uitvoeren van software opdrachten), Isatis Business Solutions (BI en big data) en Isatis Security (IT Security en certificering). Verder kent het bedrijf meerdere participaties en zoekt het voortdurend naar nieuwe uitdagingen.
SCRUM METHODE
Isatis Group werkt volgens de Scrum- methode. In Scrum is een Agile aanpak – een effectievere en flexibelere manier van werken – die het voor een team mogelijk maakt producten op een productievere wijze op te leveren, eventuele problemen snel te tackelen en business wensen snel te implementeren. “Dat kan in onze branche bijna niet anders. Teams ontwikkelen al doende de beste oplossing voor een vraagstuk. Dan komt het op de juiste mensen en hun denkkracht aan. Zo lossen we zelfs de meest ingewikkelde problemen op, de complexiteit van de applicaties is kenmerkend voor de projecten die wij opleveren. Daar beleef ik nog steeds veel plezier aan, werken is voor mij dan ook bijna een hobby. Onze keuze om te werken in business units is wat mij betreft ook een logische. Een unit kan zich op zijn eigen deelgebied concentreren. Komt er een nieuw aandachtsveld, dan richten we gewoon een nieuwe unit op. Juist door onze manier van werken hadden we behoefte aan nieuwe werkruimte. Units moeten bij elkaar kunnen werken en overleggen. Dat is in ons pand nu uitstekend geregeld. We proberen vooral praktisch met problemen om te gaan. Zo hebben we onze eigen klusjesman in dienst en die heeft werk genoeg. Aangezien we intern verhuizen, kleuren en wanden wijzigen, is het jn dit goed en snel uit te kunnen voeren met iemand die ons bedrijf goed kent.” Jack van Poll wilde ook meer greep hebben op werving en selectie van nieuwe
“Juist door onze manier van werken hadden we behoefte aan nieuwe werkruimte. Units moeten bij elkaar kunnen werken en overleggen.”
mensen en hij wilde een eigen ex-schil. “Het bleek moeilijk goede mensen aan te trekken en intermediairs deden niet de dingen die we van hen vroegen. Toen heb ik met een vriend zelf een bureau opgericht. We zijn in Sarajevo gestart met het opstartten van een flexibele schil van vijftien medewerkers, die bij grote drukte in projecten kunnen bijspringen. Het lijkt het andere eind van de wereld, maar het opleidingsniveau is er hoog en de voertaal Engels. Communicatie gebeurt digitaal en via teleconferencing, snel en efficiënt.”
CIRCULAIRE ECONOMIE
Jack van Poll gelooft in praktische oplossingen voor schijnbaar ingewikkelde problemen. Dat levert soms verrassende inkijkjes op in zijn wereldbeeld. “Kijk naar ons politieke model, dat is in mijn optiek totaal verouderd. Ik mis veranderingszin, lef, we blijven maar aanmodderen, lokaal, provinciaal en landelijk. Wat heb je aan een provinciebestuur? Ik werd er na mijn verkiezing tot Ondernemer van het Jaar uitgenodigd. Ik heb ze gevraagd wat ze nu eigenlijk doen, het bleef akelig stil. Kijk naar de ontwikkeling van de regio Eindhoven, daar speelt de politiek nauwelijks een rol in, dat doen ze daar gewoon zelf. De lokale politiek zou die provinciale rol moeten overnemen, maar die is er niet professioneel genoeg voor of heeft andere belangen. Kijk hoe wethouder Tankir is geslachtofferd, terwijl dat iemand is die zaken probeerde te veranderen en een klik had met zijn achterban. Het hele idee van politieke partijen is verouderd. Ik stem niet op een politieke stroming, ik wil stemmen op goede ideeën die dan ook daadwerkelijk worden uitgevoerd door mensen die er verstand van hebben en betrokken zijn. Het systeem wordt in stand gehouden door de mensen die er zelf van leven, die snijden niet in eigen vlees. Houd op met betutteling, maak het systeem simpeler, geef mensen meer vrijheden, maar bescherm de zwakkeren. Schaf belasting op werken af, dan verdwijnt zwart geld vanzelf en loont het de moeite een baan te zoeken. Geef iedereen een basissalaris, want daarmee stimuleer je werken en kun je dure controlesystemen en het UWV afschaffen. Ik ben ook een groot voorstander van een circulaire economie. Is je printer kapot? Reparatie kost 400,- euro, voor 100,- euro meer heb je een nieuwe, dus gooi maar weg. Dat moet radicaal anders. Producenten blijven eigenaar van het product, jij betaalt voor het gebruik. Dan is de producent er bij gebaat een degelijk, duurzaam en energiezuinig product te maken, want hij is ook verantwoordelijk voor het energiegebruik en hij moet het apparaat aan het einde van zijn levenscyclus terugnemen en hergebruiken. Dat werkt. Lees het werk van Thomas Rau en je ogen gaan open.”
“Houd op met betutteling, maak het systeem simpeler, geef mensen meer vrijheden, maar bescherm de zwakkeren.”
TOEKOMST
Jack van Poll is geen doemdenker. “Natuurlijk gaan er dingen fout, maar wanneer je gericht werkt aan doelen behaal je ook successen. Zo had ik als droom om IT middenin de stad zichtbaar te maken. Programmeurs in een zichtbare omgeving, dat is nu aan het Keizer Karelplein gelukt. Kwestie van de juiste mix tussen gezond verstand en gevoel, dat vind ik een goede combinatie. Hoe wij er over vijf jaar voor staan? We willen het bedrijf verder ontwikkelen met goede mensen die willen werken in een prettige omgeving. Dat wordt steeds belangrijker . En verder is ons landschap onoverzichtelijk, er kan in vijf jaar tijd veel gebeuren. Belangrijk is dat je plezier hebt in de dagelijkse dingen die je doet, in je werk, in je gezin en je omgeving. Ben fair naar jezelf en je omgeving en durf jezelf bij te stellen. Zoek het niet in het grote, maar in het kleine. Zo eenvoudig kan volgens mij het leven zijn.”