DKC Totaaltechniek zet zwaar in op duurzaamheid
Bedrijven hebben meerdere motieven om te veranderen. De ene groep bevindt zich in de achterhoede, verandert min of meer gedwongen op het laatste moment om het contact met de markt niet te verliezen. Andere bedrijven willen in de voorhoede acteren, de toekomst mee bepalen, voorop lopen om zo onderscheidend vermogen te creëren. DKC Totaaltechniek wil tot de laatste groep behoren. Frank en Roland Dekkers hebben een samenwerking gevonden met energy business consultant Jeroen de Leede.
Het bedrijf heeft al een hele lange historie en vele veranderingen achter de rug. Het werd in 1962 opgericht door vader en grootvader Dekkers, in de tijd dat Nederland massaal overschakelde van steenkool of olie naar gas en centrale verwarming. De zonen Roland en Frank kwamen respectievelijk in 1988 en 1989 in het bedrijf. In 1993 namen ze het bedrijf over, Frank werd algemeen directeur, Roland technisch directeur. “In 2002 vond de verhuizing van de Dr. de Blécourtstraat naar de nieuwbouw op Bijsterhuizen plaats, omdat we door overnames van Lamers (1999) en Koel-Combi (2001) onze werkzaamheden wilden centraliseren. In 2003 zijn we gestart met elektrotechniek en in 2011 kwam er klimaattesttechniek bij. Klima-Testtechniek B.V. is dé specialist op het gebied van temperatuur- en klimaatinstallaties. Een betrouw- bare en professionele partner met meer dan 40 jaar ervaring in klimaatsimulatie. Het werkgebied bestaat onder andere uit de automotive en semi-conductor industrie, elektronica, universiteiten en laboratoria, farmacie, foodtechnologie en defensie.”
TOTAALTECHNIEK
DKC Totaaltechniek telt vier werkvelden: installatietechniek, elektrotechniek, koudetechniek en service & onderhoud. Installatietechniek verricht werkzaamheden op het gebied van centrale verwarming, luchtbehandeling, industriële installaties, sanitaire installaties, gebouwbeheerssystemen, WKO-installaties en energiebesparingssystemen voor de utiliteitsbranche, industrie, zorg en overheid. Elektrotechniek bestrijkt het complete terrein van engineering tot en met installatie van licht- en krachtinstallaties, noodverlichting, no-breakinstallaties, bliksembeveiliging, brandbeveiliging en ontruiming, data- en telefoonnetwerken, intercomsystemen en CCTV-installaties. Koudetechniek is gespecialiseerd in industriële koelinstallaties, bedrijfskoeling, airconditioning, temperatuur en klimaatsimulatie.
DKC Service & Onderhoud verzorgt, onderhoudt en levert service aan alle installaties. “We mogen ons dus met recht DKC Totaaltechniek noemen, we bundelen technische expertise op allerlei deelgebieden, maar leveren ook onderdelen van de totale dienstverlening.”
CRISIS
In 1993 hadden de broers Roland en Frank al helder voor ogen welk traject ze wilden bewandelen om een volledige dienstverlening op hoog niveau te kunnen garanderen. “We zijn gestaag gegroeid, hoewel natuurlijk niet alles goed verliep. Onze vestiging in Arnhem hebben we door de crisis gesloten, in die tijd moesten we ook krimpen. We hebben gelukkig de meeste medewerkers van werk naar werk geholpen of via natuurlijk verloop laten afvloeien. De crisis hakte er met name in bij de afdeling installatietechniek. Er was weinig werk en de prijzen stonden zwaar onder druk. Daar heeft de totale branche nog steeds last van. De afdelingen service & onderhoud en koudetechniek liepen gestaag door. We hebben in die periode onze processen strakker georganiseerd en we zijn aan de slag gegaan met nieuwe technieken. We hebben vooral zwaar ingezet op duurzaamheid, we maken nog steeds grote slagen in warmte- en koudeopslag. Ook koudetechniek heeft zich steeds meer ontwikkeld tot een specialisme, we bouwen klimaatcellen, regiewagens en met klimaattesttechniek kunnen we alle klimaatomstandigheden nabootsen, van pool- tot woestijnomgevingen.”
DUURZAAMHEID
Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die duurzaamheid op de agenda hebben staan. DKC ziet de waarde van duurzaamheid in en wil daarmee in de top meespelen. We zijn vooral geïnteresseerd in twee typen projecten: SDE+-projecten (Stimulering Duurzame Energie) en projecten gestuurd door DBMFE-contracten (design, built, maintain, nance & explore). SDE+ houdt zich bezig met de ontwikkeling van duurzame energie door bijvoorbeeld zonnepaneelvelden en thermische collectoren. DBMFE is een overeenkomst waarbij de klant het complete energietraject kan onderbrengen bij DKC waardoor de verantwoordelijkheden en risico’s bij DKC of een producent ligt. Zo’n project behelst dus niet alleen het ontwerp en de installatie, maar ook het onderhoud, de financiering en de exploitatie van installaties. Het complete traject, inclusief verzekeringen en bijvoorbeeld de contractverhouding wordt geregisseerd vanuit DKC. Dat geeft helderheid en ontzorgt de klanten.”
ESCO
Maar er is meer. “Daarom stellen wij binnen DKC ons graag op als ESCo (Energy Service Company). In essentie is een ESCo een bedrijf dat het energiebeheer van een gebouw voor langere periode overneemt, al het onderhoud pleegt en eventueel zelf investeert of voor de nanciering zorgt voor energiebesparende maatregelen. In een prestatiecontract wordt vastgelegd dat de ESCo verantwoordelijk is voor het behalen van energiebesparingen en een beter comfort voor de gebruiker. Een ESCo-constructie slaat twee vliegen in één klap: het is geheel kosteloos én van hoge kwaliteit. Dat laatste komt doordat de ESCo verantwoordelijk is voor het ontwerp, implementatie en onderhoud van het hele energiesysteem. Zo kan de ESCo kiezen voor een integrale aanpak en degelijke oplossingen met een lange levensduur. Bovendien kan er in het contract een bonus/malus structuur zitten, zodat de ESCo zal streven naar een zo hoog mogelijke efficiëntie. Het ESCo concept leent zich goed voor veeleisende publieke ruimtes zoals scholen en ziekenhuizen, maar ook voor kantoorpanden en appartementencomplexen. ESCo’s zijn dan ook razend populair in landen als China en de VS, maar ook in Europese landen wordt het steeds populairder. Tot nu toe blijft Nederland achter. Daarom gaan wij daar met een ESCo- structuur iets aan doen, we merken nu al dat bouwers en investeringspartijen dit concept interessant vinden. Begrijpelijk! Een hoger rendement, duurzamer gekoppeld aan een lager risicopro el, wie wil dat niet?”