Column Roald Bergamin

Flexibel, geen risico’s en lage kosten
De Nederlandse economie groeit onverminderd door. Sterker nog: het CPB meldde kortgeleden nog dat ze haar prognoses bij moet stellen. Ze verwacht dat de groei over 2017 uiteindelijk op 3,3% gaat uitkomen. Voor 2018 is de groeiprognose alvast bijgesteld naar 2,5 procent. Het is voor het eerst sinds de economische crisis (2007) dat de economische groei groter is dan 3 procent.
De uitzendbranche is een van de grootste aanjagers van die groei. In 2016 was de branche al goed voor ruim 3% van het Bruto Nationaal Product. Het afgelopen jaar nam het aantal uitzenduren eveneens maandelijks toe. Met name in de industriële en technische sector steeg het aantal uren per maand vaak met meer dan 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook het aantal banen nam toe. In het derde kwartaal van 2017 kwamen er 51.000 banen bij. Bijna de helft hiervan (22.000) kwam voor rekening van uitzendbureaus. Het aantal uitzendbanen steeg naar ruim 725.000 en meer dan 3% van de beroepsbevolking werkt als uitzendkracht. Waarom is dat zo? Waarom speelt de uitzendbranche nu een grotere rol dan ooit in onze economie? En waarom lijkt dit voorlopig eerder meer dan minder te worden?
Enerzijds is het vertrouwen in de uitzendbureaus groot. Veel werkzoekenden zien uitzendwerk als een opstap naar vast werk. Die redenering lijkt te kloppen, aangezien de doorstroom op de arbeidsmarkt de afgelopen jaren is verbeterd. Ook de werkzekerheid voor uitzendkrachten is verbeterd en het aantal langlopende contracten stijgt. Anderzijds is het ook gewoon zo dat ondernemers behoefte hebben aan flexibiliteit en dat zij hun personeelskosten en werkgeversrisico’s binnen de perken moeten houden. Voor veel ondernemers in het MKB zijn dit voorwaarden voor groei. We zien de afgelopen jaren duidelijk dat het productaanbod van flexbedrijven naadloos aansluit bij de wensen en uitdagingen van ondernemers die groei willen realiseren.
Veel ondernemers geven aan tegen het aannemen van nieuwe mensen aan te hikken vanwege de juridische risico’s, zoals doorbetaling bij ziekte. Werken met uitzendkrachten of kiezen voor payrolling neemt de arbeidsrechtelijke risico’s weg. De uitzendorganisatie of payrollpartner is immers juridisch gezien werkgever.
Flexibeler dan uitzendkrachten inzetten wordt het gewoonweg niet. Je bepaalt als werkgever soms zelfs per dag of je iemand nodig hebt of niet. Payrolling biedt een vergelijkbare mate van flexibiliteit, maar biedt de werkgever wel de kans om een band op te bouwen met de werknemer. Wie zijn flexibele krachten op de payroll plaatst bij een lid van uitzendersbond ABU, mag diens CAO combineren met de eigen CAO. Het gevolg: 78 weken maximale flexibiliteit, gevolgd door een periode van drie jaar waarin zes contracten mogen worden verstrekt. In totaal kan een payrollkracht 5,5 jaar flexibel in dienst blijven. Ook dit komt de doorstroming op de arbeidsmarkt ten goede, omdat de werkgever de medewerker lang heeft kunnen beoordelen en in heeft kunnen passen in het team. Er is geen administratieve rompslomp, geen contractadministratie en natuurlijk blijft de ondernemer gevrijwaard van juridische risico’s. Veel ondernemers zien payrolling als een uitstekend middel om zichzelf te kunnen focussen op hun eigenlijke werk (namelijk het uitbouwen van hun bedrijf) en om hun personeelskosten terug te dringen. Flexibiliteit, geen risico’s en lagere kosten: dat zijn stuk voor stuk groeidrijvers.
Ook geïnteresseerd in flexibele krachten of payrolling in 2018? Neem dan contact op:
Roald Bergamin, Nedflex Nijmegen
(ABU-lid, ISO 9001, NEN 4400-1, SNA en VCU gecertificeerd)
Berg en Dalseweg 127 – 6522 BE Nijmegen
info@nedflexnijmegen.nl – www.ned exnijmegen.nl