Column Roals Bergamin: Uitzendbranche zegt ‘nee’ tegen discriminatie en zet in op diversiteit
Een zeer positieve ontwikkeling binnen de uitzendbranche en een ontwikkeling waarin wij voorop lopen, is het uitbannen van discriminatie op de arbeidsmarkt en het bevorderen van diversiteit. Nadat de afgelopen jaren bij enkele uitzendbureaus misstanden werden geconstateerd, is de branche zelf met de ABU als kar-trekker, met dit onderwerp aan de slag gegaan. Inmiddels hoort elke uitzendorganisatie een antidiscriminatiebeleid te hebben. En omdat we discriminatie met zijn allen tegen moeten gaan, roep ik u op om naar dit beleid te vragen bij uw uitzendpartner. Het spreekt voor zich dat u ons beleid hierover te allen tijde toegestuurd kunt krijgen.
De ABU is een campagne gestart met als titel ‘Werk jij mee? Zeg nee!’, waarin de focus ligt op discriminerende verzoeken en hoe hiermee moet worden omgegaan. Nedflex Nijmegen ondersteunt deze campagne van harte en committeert zich aan de doelstellingen van de ABU. De komende tijd gaat de uitzendbond ook aan de hand van mystery calls toetsen of uitzendorganisaties zich aan de regels houden op dit vlak.
En dit laatste is nodig, want er worden nog steeds inleenverzoeken gedaan die groepen uitsluiten. Soms gebeurt dit bewust, soms onbewust. Daarom geven we graag enkele voorbeelden van veel voorkomende verzoeken waar wij (overigens al veel langer) resoluut ‘nee’ tegen zeggen.
- “Graag een Pool, want dat zijn harde werkers”
Fijn dat u positieve ervaringen heeft met onze Poolse arbeidskrachten. Het fenomeen ‘harde werker’ kent echter geen afkomst. Dit koppelen aan Poolse mensen houdt in dat andere worden uitgesloten. Onze database zit vol met harde werkers van verschillende nationaliteiten.
- “We zoeken iemand met een Nederlandse naam”
Deze vraag komt ook vaak voor in andere vormen, zoals ‘wij zoeken iemand zonder accent’. Mensen uitsluiten op basis van afkomst mag niet. Ook iemand tijdens een sollicitatieprocedure uitsluiten op grond van taalbeheersing is vaak niet toegestaan. Wij gaan altijd uit van de kwaliteiten van onze kandidaten en wie het beste de taak binnen uw organisatie uit kan voeren.
- “Gevraagd: student, starter, iemand die makkelijk bij wil verdienen naast de studie”
Deze komen we nog steeds tegen in vacatureteksten. Dit is uitsluiting op basis van leeftijd en verboden. Aan leeftijd gerelateerde criteria zijn ook niet toegestaan in vacatureteksten.
- “We zoeken iemand die ook vrouwen een hand geeft”
Ook aangeven dat een kandidaat geen hoofddoek mag dragen, omdat het om een representatieve functie gaat, is bijvoorbeeld niet toegestaan. Want: discriminatie op basis van religie. Een verzoek om iemand die (bijvoorbeeld) bij uw christelijke grondslag past, is eveneens wettelijk verboden.
- “Liever geen zwangere vrouwen”
Zwangerschapsdiscriminatie is uiteraard niet toegestaan. Ook niet als een werkgever een tijdelijke functie voor een jaar aanbiedt.
- “Wij zoeken alleen mannelijke kandidaten omdat het werk fysiek zwaar is”
Dit is onderscheid maken op basis van geslacht. Helaas lopen vrouwen hier nog (te) vaak tegenaan. Vrouwen krijgen sowieso soms vragen die mannen niet krijgen, bijvoorbeeld over het combineren van werk en zorgtaken. Eveneens niet toegestaan: ‘Wij zoeken met het oog op ons personeelsbestand vooral mannen. We hebben al genoeg vrouwen op de afdeling.’
Wat hebben wij zelf gedaan?
Allereerst zijn wij actief bezig met voorlichting over dit onderwerp, zoals deze column. Daarnaast hebben wij een antidiscriminatie- en diversiteitsbeleid opgesteld. Ook hebben wij meegedaan aan een training Culturele Diversiteit en hebben wij een workshop Diversiteit gevolgd. Er is tevens een protocol ontwikkeld om diversiteit te bevorderen. Wij geloven sterk in een vrije arbeidsmarkt, waar voor iedereen plek moet zijn. Ook zijn we trots op onze flexpool, die vol zit met goede kandidaten en een reële afspiegeling is van onze maatschappij.
Roald Bergamin, Nedflex Nijmegen (ABU-lid, ISO 9001, NEN 4400-1, SNA en VCU gecertificeerd) Berg en Dalseweg 127 – 6522 BE Nijmegen