Wij geven sociaal ondernemerschap handen en voeten
Mensen aan het werk helpen, vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat was voor Turgay Tankir als wethouder Economie Werk en Inkomen een belangrijk onderdeel van zijn dagelijkse werk, dat is het nu als directeur van MVO Solutions voor regio Nijmegen helemaal. “MVO Solutions geeft sociaal ondernemerschap handen en voeten. Hun visie is dat iedereen een bijdrage kan leveren aan het arbeidsproces, hun missie is om iedereen een eerlijke kans te geven.”
Op 21 oktober 2016 voelde Tankir zich door zijn eigen PvdA-fractie gedwongen om zijn functie als wethouder neer te leggen. Het voelde op dat moment als het mes in de rug. Tankir had zich in de bijna zeven jaar als wethouder ontwikkeld tot een warm pleitbezorger van sociaal ondernemerschap. Tankir wist een band op te bouwen met regionale ondernemers. Hij bezocht honderden bedrijven, sprak met ondernemers en hielp hen om te voldoen aan hun MVO-verplichtingen. Zijn vertrek leidde dan ook tot ongeloof en nauwelijks verhulde woede. Eindelijk een wethouder die ondernemers serieus nam en dan dit.
MVO SOLUTIONS
“Die episode ligt nu een jaar achter me en ik ben er voor mijn gevoel sterker uit tevoorschijn gekomen”, vertelt Turgay Tankir. “De reacties na mijn vertrek waren werkelijk hartverwarmend. Ik werd al snel benaderd om voorzitter te worden van het Huis van de Binnenstad en het Nijmeegs Ondernemers Café en daarnaast vervul ik nog een aantal andere maatschappelijke functies. Ik startte als ZZP-er mijn eigen adviesbureau, kreeg allerlei opdrachten en kwam in contact met Metin Durmus van MVO Solutions uit Didam. Ik kende hem en zijn bedrijf al vanuit mijn periode als wethouder. Wat opviel was hun gedreven benadering van de markt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat leverde hen vorig jaar de landelijke titel ‘Uitzendonderneming van het jaar’ op. MVO Solutions neemt bedrijven de zorg uit handen voor personeelsvraagstukken, die om een sociale en maatschappelijk verantwoorde invulling vragen. De Participatiewet en ‘Social Return on Investment (SROI)’ bieden mogelijkheden voor ondernemers om sociaal en duurzaam ondernemen in de praktijk te brengen. Het probleem is vaak om mensen een echte arbeidsplaats aan te bieden. Ik heb in de loop der jaren een groot netwerk opgebouwd in Nijmegen en ik ken de bedrijven. Daarom lag een samenwerking voor de hand, we hebben een paar maanden proef gedraaid, dat beviel goed en zijn van start gegaan. MVO Solutions heeft nu een regio kantoor aan de St.Canisiussingel 26c in Nijmegen, van waaruit we met een aantal medewerkers de lokale markt bedienen. En dat gaat uitstekend.”
MENS CENTRAAL
MVO Solutions is geen louter uitzendorganisatie “Onze bemoeienis gaat verder. Wij bieden mensen die weinig kansen hebben perspectief op werk. Daarbij is uitzenden voor ons een middel, geen doel. Wij geloven dat er veel talent zit in de bakken van gemeenten en UWV, maar dat je net iets meer moet bieden om hen aan de slag te laten gaan. De motivatie en het potentieel van de kandidaat zijn niet altijd direct zichtbaar. Daarom gaan we met kandidaten in gesprek over hun intrinsieke drijfveren. Op deze manier zijn we in staat eventuele blokkades inzichtelijk te krijgen en weg te nemen. Daar geloven wij in en daar ligt onze kracht; de mens staat centraal. Wij zorgen voor de opleiding en ontwikkeling van deze talenten door middel van bijvoorbeeld werkervaringsplaatsen, leerwerkplekken en vakgerichte opleidingen. De laatste stap is ze daadwerkelijk aan de slag helpen. Daarbij kan uitzenden een middel zijn. Wij geven kandidaten die echt hun best doen gewoon een jaarcontract en daarin zijn we uniek.” De aanpak is succesvol. “We hebben het laatste anderhalf jaar zo’n veertig mensen uit de uitkering in Nijmegen gehaald en duurzaam aan werk geholpen. In regio Nijmegen liggen grote kansen. De gemeentelijke sociale diensten in het Rijk van Nijmegen hebben meer dan 10.000 mensen op zoek naar werk. Zo’n 60% heeft wel degelijk arbeidspotentie en kan met de juiste investeringen aan het werk worden geholpen. Dat doen we door scholing, maar ook door begeleiding door jobcoaches. We hebben onlangs met Werkbedrijf Rijk van Nijmegen de afspraak gemaakt om vijftig mensen via deze trajecten aan werk te helpen. Dat gaat ons lukken.”
SECTOREN
De economie floreert en dat levert in enkele sectoren meteen krapte in arbeidspotentieel. Verhalen van ondernemers die hun groei belemmerd zien door een gebrek aan gekwalificeerde zijn aan de orde van de dag. “De arbeidsmarkt is constant in beweging, het is wat mij betreft alle hens aan dek. Dan heb je het op dit moment bijvoorbeeld over sectoren als bouw, techniek, logistiek, zorg en horeca. Dat zijn de sectoren waarop we in eerste instantie onze pijlen richten. Daar is de druk om samen te werken met instellingen als MVO Solutions groot. Wij hebben de mensen, zij hebben het werk, dan moet met de nodige inspanning een match te maken zijn.”
MVO Solutions kan ook op andere manieren van veel waarde zijn voor het bedrijfsleven. “Wij ontzorgen werkgevers bij het voldoen aan hun verplichtingen op het gebied van social return, daar hebben we veel ervaring in. Wij kunnen hun bijstaan in hun administratie, meedenken in hun paragraaf op social return en we kunnen de mensen leveren voor de uitvoering. Dat is het complete verhaal. We kunnen mensen detacheren, als bedrijven aarzelen om mensen in dienst te nemen. De medewerkers staan bij ons op de loonlijst, wij dragen de risico’s.” Volgens Tankir ligt de oplossing van het arbeidsprobleem niet alleen in het zoeken naar mensen uit Oost-Europa. “Bovendien zien we daar de kwaliteit zakken, omdat andere Europese regio’s vaak betere arbeidsvoorwaarden of meer geld bieden. Denk bijvoorbeeld aan Beieren. Het loont om te investeren in eigen potentieel, dat is niet alleen pure winst voor de BV Nederland, je helpt mensen die nu aan de kant staan aan de slag. Dat geldt vooral voor jongeren, die nu thuis zitten terwijl ze eigenlijk bezig zouden moeten zijn met de start van hun lange loopbaan. Er is een enorme winst te behalen, voor iedereen, voor bedrijven maar zeker ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
NIJMEGEN
Turgay Tankir voelt zich als een vis in het water in Nijmegen. “Nijmegen wordt vaak afgeschilderd als een rode stad, ik zou liever spreken van een stad met een prettig sociaal klimaat. Dat proef ik ook onder de werkgevers die ik ontmoet, maar het kan altijd beter. Nijmegen doet het in vergelijking met andere steden goed, maar veel ondernemers vinden het nog moeilijk om over hun eigen schaduw heen te stappen. In deze problematiek hoef je niet alleen te staan, er zijn branches die gezamenlijk optrekken, maar bedrijven kunnen ook gemeentelijke diensten of een bedrijf als het onze inschakelen. Dat bedoel ik niet als kritiek, maar als een uitnodiging om een keer een kop koffie te drinken, om kennis te maken en om te kijken of we samen het hoofd kunnen bieden aan de knelpunten. Samenwerken is het toverwoord.”
RvN 2025
Samenwerken beperkt zich in de ogen van Turgay Tankir niet tot het bedrijfsleven. “De Rabobank en zeven gemeenten zijn met RvN 2025 een project gestart om na te denken over manieren om de sociaal-economische profilering van de regio te versterken. Ik ben als aanjager van het project ‘Zorg op maat’ bijvoorbeeld gestart met een diversiteitscafé, waarin we mensen van diverse achtergronden met elkaar kennis laten maken en netwerken. Bijvoorbeeld om meer diversiteit in personeelsbestanden te realiseren, maar ook om maatwerk te bieden aan de verzorging van hulpbehoevende ouderen met verschillende culturele achtergronden. We zijn in voorbereiding om een databank te starten – de talentenbank – waarin we zorgaanbieders en werkzoekenden van een andere culturele achtergrond met elkaar proberen te matchen. Dat is een traag en moeizaam proces, maar daarom niet minder de moeite waard. Ik heb er vertrouwen in, want ik ben een verbinder, ik breng partijen graag bij elkaar. Op die manier maak ik mijn netwerk effectief en het is mooi werk om te doen. Een jaar geleden nam mijn leven een andere wending, maar ik ben strijdbaar in een nieuwe markt aan de slag gegaan. Als wethouder raakte ik vaak verzeild in lange ambtelijke trajecten, als we vandaag een goed idee krijgen, gaan we daar morgen mee van start. Daar ben ik heel tevreden mee.”