Bas Aarts en Johan de Kievit: ‘We doen het goed of we doen het niet’
Bas Aarts en Johan de Kievit van Ecopall
Duurzaamheid wordt in deze tijden met hoofdletters geschreven en wie duurzaamheid zegt, zegt ook energietransitie. Zeker met gas- en olieprijzen die door allerlei omstandigheden ongekende hoogten bereiken. Bas Aarts: “Het aantal oplossingen om in energie te besparen neemt voortdurend toe. Systemen worden slimmer, energiezuiniger en compacter. Het kennisniveau van aanbieders stijgt vaak niet met dat aanbod mee, met als gevolg dat soms niet de meest passende oplossing wordt aangeboden. Wij zijn sinds onze oprichting importeur, distributeur en specialist in duurzame installaties. We doen het goed, of we doen het niet. Dat is ons motto.”
Bas Aarts volgde eerst een technische opleiding daarna HEAO commerciële economie. Vervolgens ging hij aan de slag. “Op mijn 25ste had ik al een leidinggevende functie in de machinefabriek van mijn ouders in Breda, waar op dat moment 54 man werkten. Na 10 jaar mede-eigenaar te zijn geweest heb ik het bedrijf verkocht en na wat omzwervingen kwam ik in de wereld van de bouwstoffen terecht, tot vijf jaar geleden. Toen kwam ik Johan tegen.” Johan de Kievit heeft een HBO opleiding gedaan in werktuigbouw en commerciële economie. Daarna werkte hij onder andere als engineer en internationale sales bij Stork en als business developer bij TNO. “Daar kwam ik onder andere in aanraking met materiaaltechnologie. Wij ontwikkelden niet alleen nieuwe technieken, maar zorgden er ook voor dat ze in de markt werden gezet. Denk bijvoorbeeld aan de eerste ledlampen. Ik startte daarna in Duitsland mijn eigen bedrijf en daar heb ik in 2016 afscheid van genomen. Tegen de tijd dat ik er aan toe was led-verlichting projectmatig aan te bieden kwam ik Bas tegen. We hadden meteen een klik. Techniek is onze passie maar ook de basis van ons werk, maar net zo belangrijk is onze kennis over de verschillende wegen om markten te benaderen. Zo ontstond Ecopall.”
Biomassa
Na een jaar van onderzoek, marktverkenning en -bewerking het bezoeken van installateurs, nu onze dealers, en het huren van een bedrijfsruimte, zijn we drie jaar geleden gestart met Ecopall B.V. en zo ook met de verkoop van biomassa installaties. Dat is een uitstekende en duurzame manier om gasinstallaties te vervangen. Het principe is eenvoudig en vergelijkbaar met een cv-installatie; je verwarmt water en dat warme water pomp je rond. Alleen gaat het hier om buffervaten van 10.000 liter of meer. Zo’n installatie werkt niet op gas, maar zet biomassa om in warmte en energie. “In feite zijn wij voor elk bedrijf of hal met een oppervlak van meer dan 50 m2 interessant. Maar ook voor de particulier. Inmiddels zijn we importeur van Camino Design, D’Alessandro Termomechanica en Nordica-extraflame. Voor de directe verkoop hebben we een landelijk dealernetwerk opgebouwd. Ook de consument heeft de voordelen van deze installaties ontdekt. La Nordica is bijvoorbeeld leider op het gebied van hout en pellet gestookte, verwarmingstoestellen voor de particulier. Niet alleen zeer functioneel, maar ook in Italiaans design.”
Duurzaam verwarmen
Duurzaam verwarmen beperkt zich niet alleen tot biomassa installaties. Tegenwoordig kun je ook verwarmen via infrarood warmtepanelen en zelfs via airconditioning. “Duurzaam verwarmen kan ook in meerdere stappen zonder warmtepompinstallatie”, vertelt Johan de Kievit. “Bijvoorbeeld op plekken die niet steeds op temperatuur hoeven te blijven, zoals een toilet, badkamer of wasruimte. Door daar infrarood te plaatsen bespaar je meteen op energiekosten en door de juiste panelen te plaatsen is de warmte al na vijf minuten merkbaar.” Ook de techniek rond airco’s is enorm veranderd. “Je kunt bijvoorbeeld door een monoblock te installeren verwarmen, ontvochtigen en de installatie gebruiken als airconditioner. Je hoeft geen leidingen aan te leggen en bestaande radiatoren kunnen verdwijnen. Het stroomverbruik is laag en het rendement hoog. Airco’s kunnen tegenwoordig dus meer dan koelen alleen.”
Zonnepanelen
Klanten stelden ook andere vragen, bijvoorbeeld over de omschakeling op led-verlichting of zonnepanelen. “Led heeft eigenlijk alleen maar voordelen, het is duurzaam, kent een lange levensduur en een lage warmteontwikkeling. De overheid heeft bepaald dat bedrijven met een oppervlak van meer dan 100 m2 in 2023 aan energielabel-C moeten voldoen. Dan draagt de overschakeling op led bij aan de oplossing. Dat levert veel vragen en opdrachten op.” Led is belangrijk, zonnepanelen zijn dat nog veel meer. Bedrijven en consumenten zien de voordelen in en komen vaak bij ons terecht. Waarom? Omdat we vooraf nadenken over de beste oplossing. Welke materialen, hoeveel panelen, hoe geïnstalleerd en geschakeld? Dat kan ver gaan, we vervangen ook meterkasten als dat nodig is. Daarvoor hebben we niet alleen de kennis, maar ook de specialisten in huis. Bovendien leveren we panelen van een tiental verschillende merken, die gegarandeerd aan onze kwaliteitseisen voldoen. Omdat we de installatie zelf in de hand houden kunnen we snel leveren. Bovendien zullen we voor we een offerte uitbrengen altijd de situatie ter plaatse bekijken. Dat doen we om echt de beste oplossing te bieden, want elk dak en elke situatie is anders. Dus zijn er ook alleen maatwerkoplossingen, zowel voor bedrijven als voor particulieren. We doen het namelijk goed of we doen het niet. Dat klinkt niet alleen prachtig, het is ook eigenbelang. Wanneer je een werk in één keer goed oplevert heb je een tevreden klant en één klant maakt twee klanten. Zo simpel is het.” De techniek staat niet stil, ook opslagmogelijkheden van zelf opgewekte energie worden steeds beter. “En dat hoeft geen handen vol geld te kosten, voor zo’n vijfduizend euro heb je al een complete installatie. Dat zijn natuurlijk nog steeds forse bedragen, maar bedenk dat je zo genoeg stroom kunt opslaan om meerdere dagen met je hele gezin vooruit te kunnen. De realiteit is dat iedereen meer elektriciteit moet gaan gebruiken. Anders kunnen we nooit van het gas af. Dus is het verstandig om zonnepanelen te plaatsen. Dat is duurzaam en je bespaart er geld mee.”
Advisering
Bas Aarts en Johan de Kievit kregen steeds meer vragen uit het werkveld. “Installateurs, architecten en adviseurs met vragen over techniek en uitvoering. Dat gebeurt inmiddels zo frequent dat we daarvoor en aparte werkmaatschappij hebben opgericht. Mensen zien ons als een kennisinstituut op het gebied van duurzame installaties en dat zijn we natuurlijk ook.” Ecopall groeide. “Wij zijn zowel thuis in elektrotechniek als werktuigbouw, maar doen ook de loodgieterswerkzaamheden die we soms tegenkomen, een bijzondere combinatie die je niet vaak tegenkomt in het werkveld. Van dak tot in de meterkast en alles ertussen. Wij brengen die kennis bij elkaar tot de meest efficiënte oplossing. Dus zag Ecopall installatietechniek het licht.”
Het gaat goed met Ecopall, maar Bas Aarts en Johan de Kievit houden de voetjes op de grond. Bas Aarts: “Het eerste jaar was meteen een groot succes, toen kwam corona en de onzekerheid. Daarna vielen ook nog de subsidies op biomassa installaties weg en toen werd het een half jaar moeilijker. We hebben die periode gebruikt om de organisatie beter neer te zetten.” Het raakvlak tussen Bas en Johan is techniek, maar ze hebben de taken iets anders verdeeld. Bas: “Johan heeft meer plezier in techniek, ik ben van de processen, zoals kwaliteit, arbo en milieu. Neem bijvoorbeeld VCA tweesterren. Klanten vroeger er om en dus hebben we dat certificaat binnen drie maanden behaald. Een enorme klus, maar succesvol afgerond. Zo zitten we in elkaar, goed of niet, in alles wat we doen.” Meer weten? Kijk op Ecopall.nl of mail info@ecopall.nl