Succes zit in combi tussen bewegen, leefstijl en voeding
Peer Pulles wist zo’n beetje vanaf zijn twaalfde wat hij met zijn leven wilde doen: eerst een sportopleiding, gecombineerd met een sportcarrière en dan verder als coach. Dat ging goed, heel goed zelfs, tot hij zeven jaar geleden een burn-out kreeg. Zo jong een burn-out? “Ja, dat kan, sterker nog, het gebeurde. Het duurde twee jaar voor ik er weer van hersteld was. Ik ben dus een ervaringsdeskundige wanneer het gaat om het voorkomen van overbelasting en het werken aan de ultieme combinatie tussen bewegen, voeding en leefstijl. Dat is interessant voor het merendeel van ondernemend Nederland, want ondernemers balanceren vaak op het randje, besteden te weinig aandacht aan de verhouding werk-privé, aan hun voeding en leefstijl en bewegen te weinig. Vandaar mijn werk als personal trainer en coach.”
De carrière van Peer Pulles startte op het CIOS in Sittard, maar omdat hij een verdienstelijk hardloper was verhuisde hij naar CIOS Arnhem. Daar kon hij zijn opleiding goed combineren met de trainingen op Papendal. Hij behaalde diploma’s voor sportleraar met kwalificaties voor fitness, squash, sportmassage en conditietraining. “Ik had net wat te weinig talent als hardloper op de 800 en 1500 meter, dus ging ik op mijn 21ste SGM (sport, gezondheid en management) studeren in Nijmegen. Een jaar later werd ik personal trainer, de eerste in Gelderland. Ik zag het als het beroep van de toekomst.”
GROEI
Personal training & coaching kwam overgewaaid uit Amerika. Daar was het gestart als echt iets voor BN-ers, maar de markt werd er groter. “Dus ging ik ook van start, liet flyers drukken, organiseerde een opening met Marko Koers op de HAN en ik dacht dat de klanten vanzelf zouden komen, maar dat bleek niet het geval. Personal training was echt nog nieuw, er werd niet veel over gepraat, het was echt pionieren. Samenwerken met fitnesscentra was niet aan de orde, want die zagen er niets in. Dat is nu wel anders, elk zichzelf respecterend centrum heeft PT-ers, het vak is geprofessionaliseerd en er zijn tegenwoordig opleidingen. Het nadeel is dat personal trainer een vrij beroep is en dat leidt tot enorme wildgroei. Ik maak me daar niet druk om, ik ben allang blij dat steeds meer klanten de stap naar personal training maken.” Peer gebruikte zijn studiebeurs om een kleine auto te kopen om zo zijn klanten te kunnen bezoeken. “Ik deed ook projecten, bijvoorbeeld resocialisatieprojecten voor gemeenten en ik werkte samen met een landelijk PT-bureau. Zo raakte mijn agenda aardig gevuld en ging ik op zoek naar freelance trainers. Freelancers bleken niet altijd te voldoen, die konden zomaar voor drie maanden naar het buitenland vertrekken terwijl ze voor mijn bedrijf met vaste klanten werkten. Dus nam ik mensen in vaste dienst en ik nam een nordic walkingbedrijf over. We groeiden als kool. Ik kwam er al snel achter dat het niet moeilijk is om een bedrijf te laten groeien, je interne organisatie te laten meegroeien bleek een grotere uitdaging. Ik verkeerde toen nog in de veronderstelling dat ik dat allemaal zelf kon doen. Toen ging het mis.”
“Ondernemen is topsport. Ondernemers werken hard en ze besteden vaak weinig tijd aan hun eigen welzijn”
BURN-OUT
De administratie liep vast, klanten vroegen wanneer nou eindelijk de factuur zou komen, belastingbrieven stapelden zich op en Peer had geen energie meer. “Dat proces verliep eigenlijk heel geleidelijk, het werd steeds erger, ik was moe, lusteloos, ik had nergens meer zin in. Uiteindelijk kwam ik niet meer uit bed, beantwoordde zelfs geen telefoon meer, kortom ik had een burn-out: geen fysieke klachten, maar gewoon helemaal geen energie meer. Je gaat dan slecht voor jezelf zorgen, de was bleef staan, ik at uit de muur, ik ging in recordtijd van een gezonde sporter naar iemand met een erg ongezond leefpatroon. Vrienden alarmeerden mijn ouders en die hebben professionele hulp ingeschakeld. Uiteindelijk heeft het met upps en downs twee jaar geduurd. Een psycholoog en een ondernemerscoach hielpen me weer op weg. De coach wees me op manieren om stressvrij productiever te zijn, bijvoorbeeld door zaken die je echt niet leuk vindt uit te besteden. Dan kun je je focussen op dingen die er voor jou wel toe doen en waar je goed in bent. Zo pakte ik de draad weer op.”
DESKUNDIG
Peer Pulles ziet zijn burn-out achteraf als een heel belangrijke les en een waardevolle periode. “Het maakte me een ervaringsdeskundige. Ik weet nu hoe het langzaam maar zeker fout kan gaan en hoe diep je dan kunt wegzakken. Ik herken ook de voortekenen. Die heb ik in een eigen model weergegeven, de burn-out barometer.” Peer ging na twee jaar weer aan de slag bij een gezondheidsmanagementbureau van een vriend. “Interventieprogramma’s en vitaliteitstrainingen voor grote bedrijven en organisaties, veel projectmatig werk. Toen kon ik als bedrijfsleider voor Go4Fit basic en Go4Fit Wijchen aan de slag. Dat was uitstekend te combineren met mijn eigen bedrijfsactiviteiten. Die had ik ook weer opgepakt. Ik gebruik nu twee locaties van Go4Fit in Beuningen en Wijchen en verder Lierdal in Molenhoek, bij Ysveld Fysio in Nijmegen en Berg en Dal en sinds kort ook bij Anytime in Groesbeek. Zij besteden hun personal trainingen aan Pulles Training & Coaching uit. Uiteraard werk ik ook in de buitenlucht of bij klanten thuis, precies wat zij willen. Op dit moment heb ik weer negen freelance trainers in dienst, waarvoor ik een eigen opleidingsmethodiek heb ontwikkeld. Dat is een driedaagse cursus, waarin trainers worden opgeleid in onder andere mental coaching en specifieke vaardigheden om onze klanten goed te ondersteunen en om hun gedrag te veranderen. Ik heb het altijd heel belangrijk gevonden dat we als personal trainers bepaalde vaardigheden hetzelfde doen, maar ook dat elke trainer wel zijn specialisme ontwikkeld. Dat is voor ons heel belangrijk.”
“Veranderen gebeurt stapje voor stapje, passend bij de manier van leven die klanten gewend zijn”
LIFESTYLE
Na een digitale intake volgt een 1op1 intakegesprek. “Daarin voeren we niet alleen een healthcheck uit, maar praten vooral over doelen. Wat wil je bereiken en hoe gaan we dat samen doen? In feite praat je over gedragsverandering, over de combinatie van leefstijl, voeding en bewegen. Daar is nog veel winst te behalen. Veranderen gebeurt stapje voor stapje, passend bij de manier van leven die klanten gewend zijn. Grote sprongen leveren geen grote vooruitgangen op, dan wordt alleen het afbreukrisico groter, klanten geven dan op. Daarom gaan we verder dan alleen de wekelijkse of tweewekelijkse training, we maken trainingsschema’s en bellen of appen ter ondersteuning. Daarnaast wordt het leefstijl aspect steeds belangrijker. Wij werken met onze eigen activitytracker PT Tracker en wij hebben met ‘Digitale Coach’ een eigen app ontwikkeld, zodat we onze klanten ook naast de fysieke contactmomenten goed kunnen monitoren en coachen. Het is voor een goed eindresultaat namelijk van groot belang voeling te houden met de klant, hem te begeleiden en te ondersteunen. Onze trainers blijven dus contact houden.”
“Trainen moet ook gewoon leuk zijn, anders gaat het niet werken”
DOELGROEP
Het klantenbestand van Pulles Training & Coaching is zeer divers. “Veel ondernemers, want ondernemen is topsport. Ondernemers werken hard en ze besteden vaak weinig tijd aan hun eigen welzijn. Het is voor ons een mooie doelgroep, omdat ze gewend zijn doelen te stellen en die ook te halen. Als ze eenmaal de keuze hebben gemaakt iets aan hun leefstijl te doen, zullen we ze net zolang helpen tot ze zelfstandig met ondersteuning op afstand verder kunnen. Volhouden is de kunst, niet alleen in bewegen, maar ook in voeding. We geven geen dieetadviezen, maar proberen kleine aanpassingen te doen die ook zijn vol te houden. Daarom is coachen belangrijk. Een goede coach is in mijn optiek iemand die ontdekt wat bij een klant werkt en die hem zo kan motiveren om door te gaan. Dat is niet alleen een kwestie van opleiding, empathie speelt natuurlijk ook een grote rol.” Peer Pulles realiseert zich dat de winst die uit de combinatie leefwijze, voeding en beweging te halen is niet nieuw is. “De manier waarop je die veranderingen in iemands leven probeert in te voeren is dat wel, geleidelijk, met korte termijn doelen, met aandacht voor successen, zodat het ook vol te houden is. En het moet gewoon leuk zijn, anders gaat het niet werken.” En hoe is het met Peer zelf? “Uitstekend, ik besteed zo’n 60% van mijn tijd aan managementtaken, de rest geef ik trainingen. Ik blijf natuurlijk toch een vakidioot.” Meer weten? Kijk op www.jedigitalecoach.nl.