Column Teun Geurts
RI&E
Ik schrok me laatst rot toen ik een artikel las over organisaties en de Risico-Inventarisatie &-Evaluatie. In dit artikel werd gesteld dat wel 30 tot 50% van de organisaties niet beschikt over een RI&E! Voor mij als veiligheidsdeskundige onvoorstelbaar, dus ik zie het als mijn taak de ogen van deze organisaties te openen.
De redenen die ik zo kan verzinnen voor het niet hebben van een RI&E:
– organisaties kennen de verplichting niet;
– organisaties zien de meerwaarde niet;
– organisaties weten niet waar te beginnen;
– het ontbreekt organisaties aan de expertise.
Ik vind bovenstaande cijfers zo jammer, het hebben van een RI&E kan veel meer betekenen dan alleen het voldoen aan de wettelijke verplichting. De RI&E is het vertrekpunt voor het veiligheidsbeleid en voor het organiseren van goede arbeidsomstandigheden voor medewerkers.
Waar moet je beginnen met de RI&E? Dit is voor iedere organisatie verschillend. Een goed startpunt is in ieder geval het bezoeken van de website www.rie.nl. Op deze website staat veel informatie omtrent het uitvoeren van de RI&E. Veel branches hebben zelf een specifiek branche RI&E- instrument opgesteld, die door leden kunnen worden gebruikt. Bijna al deze kant-en-klare instrumenten zijn te vinden op www.rie.nl. Is jouw bedrijf aangesloten bij een branche, maak je gebruik van een erkend instrument en heb je maximaal 25 werknemers? Dan vervalt zelfs je toetsingsverplichting! Heb je meer dan 25 werknemers en/of kun je geen gebruik maken van een erkend RI&E-instrument? In dit geval dient de RI&E te worden ge- toetst door een kerndeskundige.
Het uitvoeren van een Risico- Inventarisatie &-Evaluatie vergt wel wat kennis en expertise op het gebied van arbeidsveiligheid. Heb je deze kennis en expertise niet in huis? Maak dan zeker gebruik van externe, deskundige ondersteuning. Heel eerlijk gezegd: het kost nu eenmaal wat tijd, geld en moeite om een RI&E op te stellen. Zie dit niet als een last of noodzakelijk kwaad! Een goede RI&E kan jouw organisatie enorm veel baten opleveren in de vorm van kostenbesparingen en waardevermeerdering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verhoogd welzijn van medewerkers (tevredenheid, motivatie en een veilig gevoel), verzuimreductie, een positief imago van de organisatie en geen of een lagere boete van I-SZW.
Nu je dit volledig gelezen hebt, heb je eigenlijk geen excuus meer. Ga aan de slag met jouw RI&E en zorg ervoor dat deze volledig, actueel en betrouwbaar is. Heb je advies nodig met betrekking tot jouw RI&E? Schroom niet contact met mij op te nemen.
Teun Geurts
Veiligheidskundige
024 – 371 75 65 – info@kompasveiligheidsgroep.nl