Column Maarten Bunschoten
Veiligheid
Ongelukken met machines komen helaas voor in vele vormen. Een persoon raakt bekneld met de hand in een koffiezetapparaat door het lospeuteren van een vastzittend bekertje in het apparaat. Een medewerker met lange haren komt vast te zitten in de vaatwasmachine tijdens het reinigen van de machine. Een externe onderhoudsmedewerker komt met zijn hand tussen een draaibank te zitten terwijl deze vergrendeld had moeten zijn.
Een analyse van ongevallen met machines laat zien dat de meeste ongelukken (58%) gebeuren bij het bedienen van een machine. 16% van de ongelukken vindt plaats bij het losmaken of deblokkeren, 11% bij het schoonmaken en 9% bij het uitvoeren van onderhoud aan een machine.
Bovenstaande gruwelverhalen laten zien hoe belangrijk het blijft om machineveiligheid een hoge prioriteit te geven, ook van de meest alledaagse machines zoals het koffiezetapparaat. Los van het feit dat machines gekeurd moeten worden is het net zo belangrijk om machines regelmatig te controleren op gebreken en beschadigingen. Er kan bijvoorbeeld een controlelijst worden gemaakt met specifieke punten waarop gelet moet worden. Zo’n controle zou dan wekelijks kunnen worden uitgevoerd.
Bij het ontwerp van een machine dient de fabrikant al te letten op de risico’s van een machine. Zo dient er een noodstopknop gebouwd te worden, moeten bewegende delen worden afgeschermd en scherpe of uitstekende delen te worden verwijderd. Dit soort eisen zijn vastgesteld in de Europese machinerichtlijn. Bij aanschaf van een machine dient er tevens gelet te worden op de veiligheidseisen van een machine en dat deze een CE-markering (Conformité Européenne) heeft.
Dit bekent nog niet dat een machine altijd veilig zal zijn. Er dient aandacht te worden besteed aan het regelmatig controleren van de machine op gebreken. Tevens dienen medewerkers te worden geïnstrueerd op het veilig bedienen van en het omgaan met een machine. Daarnaast is het van belang dat medewerkers weten wat zij moeten doen wanneer er een storing optreedt, ook bij zoiets simpels als een koffiebekertje dat klem zit.
Nog een laatste tip: Maak een onderhoudsboekje voor de machine waarin stapsgewijs wordt aangegeven hoe de machine dient te worden schoongemaakt en wat te doen bij een storing. Haal hiervoor informatie uit de documenten van de leverancier die bij de machine worden geleverd.
Maarten Bunschoten
Integraal/Middelbaar Veiligheidskundige
Kompas Veiligheidsgroep
info@kompasveiligheidsgroep.nl
024 – 371 75 65