Column Nadine Maters: ‘Bedrijfsopvolging, bent u erop voorbereid?’
Of het een bijtijds ingezet traject is of een meer gedwongen keuze, op een gegeven moment zal elke ondernemer het stokje moeten doorgeven. Vaak zijn ondernemers voornamelijk bezig met het dagelijkse reilen en zeilen van de onderneming en wordt de aandacht voor de opvolging van de onderneming vooruitgeschoven, de bedrijfsvoering gaat immers voor. Maar als u bijtijds over de opvolging nadenkt kunt u beter anticiperen op de overdracht en kunnen er gedegen keuzes worden gemaakt over wat er met de onderneming gebeurt op het moment dat er sprake is van bijvoorbeeld ziekte of overlijden.
Een goede voorbereiding van de overdracht van een bedrijf is natuurlijk van groot belang. Zij is onder meer afhankelijk van het soort bedrijf en de leiding. Het vertrekpunt zal hierbij altijd zijn ‘wat voor u belangrijk is’: wilt u dat het bedrijf in de huidige vorm wordt voortgezet, wilt u de waarde van uw onderneming verzilveren, ziet u graag dat een of meer gemotiveerde werknemers en/of familieleden het bedrijf voortzetten en uitbouwen?
De mogelijkheid om het financiële belang in de onderneming en het bestuur van de onderneming te splitsen geeft ruimte om de overdracht naar uw eigen visie invulling te geven. U kunt er voor kiezen het belang in uw bedrijf te behouden en daarnaast minder te gaan werken waarbij u uw betrokkenheid in fases afbouwt. Ook kan het omgekeerde het geval zijn, waarbij u graag het risico van de onderneming wilt overdragen maar toch enige tijd betrokken wilt blijven bij uw bedrijf. Indien u hier bijtijds een beslissing over neemt is het mogelijk dit op de juiste wijze te structureren Beide gevallen hebben gemeen dat ergens in het traject een of meerdere opvolgers zullen moeten worden aangesteld. Dat stelt u voor de vraag wat voor profielschets dergelijke opvolgers moeten hebben. Mogelijk zijn deze aanwezig binnen uw bedrijf of wellicht in de familie en hebt u al iemand op het oog?! Indien u overdraagt aan meerdere opvolgers kan het de voorkeur hebben om uw bedrijf te splitsen en in verschillende gedeelten over te dragen. Bij een dergelijke afsplitsing kunt u tevens gebruik maken van de mogelijkheid om een bedrijfspand of aanwezige liquiditeiten die u graag wilt behouden af te zonderen. Zo kunt u door tijdig voor te sorteren bepalen wat het bedrijf dat u overdraagt omvat.
Het is handig de waarde van de onderneming vooraf te bepalen. Hierdoor zult u in het geval van overdracht aan een derde in de markt beter geïnformeerd met potentiële kopers kunnen onderhandelen en zorgt u ervoor dat u een reële prijs krijgt voor u onderneming, u heeft per slot van rekening de onderneming opgebouwd tot wat deze nu is. Ook in de overdracht in de familiesfeer is het belangrijk om vooraf de waarde te bepalen. De waardebepaling is geen exacte wetenschap en in verhoudingen waarin er een familierelatie is of, beter gezegd, waarin partijen geen onafhankelijke derden zijn, kan het ook handig zijn de waarde af te stemmen met de belastingdienst. Bij de verkoop dient ook rekening te worden gehouden met uw situatie na overdracht: u wilt voldoende middelen hebben om uw huidige levensstandaard voort te zetten en dient er rekening mee te houden dat u over de aanwezige meerwaarde belasting zult moeten afdragen.
Last but not least: het is belangrijk te weten dat er in bepaalde gevallen gebruik gemaakt kan worden van een aantal voorwaardelijke vrijstellingen die een (fiscale) rol kunnen spelen bij overdracht. Mocht u bijvoorbeeld een overdracht binnen de familie overwegen dan is het zeker van belang om te onderzoeken of u hierop een beroep kunt doen. Zoals u ziet zijn er veel mogelijkheden om uw bedrijfsopvolging vorm te geven, deze uitdagingen maken het een proces met maatwerk.
Nadine Maters
Maters Accountants – Groesbeekseweg 14
6524 DB Nijmegen
info@matersaccountants.nl