Column Kjeld van Dijk: ‘Belastingschulden bij veel MKB ondernemers: een ‘perfect storm’ op komst!’
Veel ondernemers hebben hun bedrijf na het uitbreken van de Covid-19 pandemie door een turbulente markt kunnen loodsen, onder andere door massaal belastinguitstel aan te vragen. Dat alles in de verwachting dat het na de Coronapandemie allemaal rustig zou zijn en de schulden konden worden ingelost. De huidige situatie is echter heel anders. Een ontregelde voorraadketen, personeelstekorten en een energiecrisis hebben voor een ongekende inflatie gezorgd. Komt het MKB nu in een ‘perfect storm’ terecht, zeker nu vanaf 1 oktober de aflossingsverplichting in is gegaan?
Alle kosten stijgen
Onzekerheid is troef, want de oorlog in Oekraïne heeft in Europa een energiecrisis veroorzaakt, waardoor de inflatie verder is gegroeid naar dubbele cijfers. Door relatief hoge bestedingen bleef de vraag ongekend hoog, maar worden leveranties bemoeilijkt door onregelmatige aanvoer van belangrijke goederen. Centrale banken grijpen na een aanvankelijke aarzeling nu toch in. De rente liep sinds het begin dit jaar al meer dan 2% op, maar is historisch gezien nog steeds laag. Alle kosten stijgen dus, de verkoopmarges staan onder druk en ook de financieringskosten nemen aanzienlijk toe. Dit omdat meer geld vrijgemaakt moet worden voor het gestegen werkkapitaal (o.a. hogere kernvoorraden en uitstaande debiteurensaldi). Daarnaast staan ondernemers ook nog voor grote investeringsvraagstukken om de (versnelde) verduurzaming te realiseren. En als dat nog niet genoeg is moeten ondernemers massaal hun opgebouwde belastingschulden gaan afbouwen. De ingrediënten voor een perfecte storm zijn allemaal aanwezig. Wordt daardoor eindelijk het ‘kaf’ van het ‘koren’ gescheiden, zodat de markt straks weer normaal gaat functioneren? Of staat ons ook nog een diepe economische crisis te wachten die een faillissementsgolf op gang brengt, die ook gezonde bedrijven gaat raken?
Uitstelregeling (of toch nog afstel?)
Veel MKB ondernemers konden na het uitbreken van de Covid-19 pandemie om belastinguitstel vragen. Daarbij is tussen begin 2020 en eind 2021 voor ongeveer twintig miljard belastingschuld ontstaan (ongeveer 5,8% van de rijksbegroting). Er wordt nu veel gelobbyd om de start van de aflossingen verder op te schorten en daar lijkt de overheid aan tegemoet te komen, door in sommige gevallen zeven jaar in plaats van vijf jaar de tijd te geven. Het is dan ook mijn verwachting dat er bedrijven zullen verdwijnen.
Aangepaste business case
Met alles wat er om ons heen gebeurt, is het onontkoombaar om opnieuw naar uw business case te kijken. Wat is uw marktpositie en wat doen concurrenten? Hoe en waar koopt u uw voorraden in en is de levering voldoende verzekerd (denk aan langere besteltermijnen en tijdige levering)? Welke energiezuinige oplossingen kunnen worden gerealiseerd om het hoofd te bieden aan de hoge energiekosten? Hoe kunt u uw personeel beter aan uw organisatie binden? Kan er nog slim worden bespaard op andere kosten? Bent u nog voldoende verzekerd (bijvoorbeeld hogere voorraadwaarde, debiteurenrisico). Al deze factoren hebben impact op uw business case.
In een tijd van onzekerheid is het verstandig om de liquiditeit goed te bewaken. Maak een risico- en een impactanalyse en beoordeel daarbij ook de gevolgen bij verschillende scenario’s. Check uw verzekeringsportefeuille regelmatig en kijk opnieuw naar uw financieringsstructuur. Heeft u (her)investeringsplannen of loopt de renteperiode binnenkort af, dan is het zeker verstandig om nu al te kijken naar de alternatieven. De rente is nu nog te overzien, maar als deze verder stijgt, dan wordt het steeds moeilijker om uw plannen te realiseren. Wellicht kunt u ook geld vrijmaken om de (extra) aflossingen van uw uitgestelde belastingen terug te kunnen betalen. Kortom, wacht dus niet totdat u de lasten niet meer kunt betalen en maak samen met uw financieringsadviseur een concreet actieplan!
Kjeld van Dijk
Regiodirecteur bij NLInvesteert Gelderland-Zuid
Contact? Mail kvandijk@nlinvesteert.nl of bel (06) 20 79 37 52