DKC Totaaltechniek: ‘Het draait bij ons om de menselijke maat’
DKC Totaaltechniek viert drie jubilea tegelijk
In 2019 werd DKC Totaaltechniek uitgeroepen tot Gelders Familiebedrijf van het jaar. Oprichter Frans Dekkers heeft dit nog mee mogen maken. Op de avond van de bekendmaking trok hij de microfoon uit de handen van presentator Sander Schimmelpenninck en vertelde hij hoe trots hij was op zijn zonen Frank en Roland en alle medewerkers van DKC. Dat was een mooie pluim voor een bedrijf dat eigenlijk vanaf de start in de jaren zestig een aantal belangrijke waarden uitdroeg. Waarden die passen bij een echt familiebedrijf of zoals het juryrapport het verwoordde: goed georganiseerd en bestuurd, creatief en innovatief, gebruikmakend van de meest moderne technieken, intrinsiek maatschappelijk betrokken, een uitstekende service, met het vizier op succes op de langere termijn en vooral met oog voor de medewerkers, want zij maken uiteindelijk het verschil. Frank Dekkers: “Dat zit in ons DNA ingebakken, wanneer je aandacht hebt voor je medewerkers, hebben zij aandacht voor jou. En dat maakt het leven voor iedereen veel plezieriger.”
DKC Totaaltechniek bestaat dit jaar 60 jaar, van Santvoort enovatieve installaties (overgenomen in 2021) bestaat 50 jaar en Frank en Roland Dekkers namen 30 jaar geleden het bedrijf over van vader Frans. Er is veel gebeurd de laatste jaren. DKC had net als elk bedrijf last van corona, maar kwam er met veel kunst en vliegwerk goed doorheen. ”Zo goed en kwaad als het ging, maar met de vaste overtuiging dat we het samen moesten doen.” DKC Totaaltechniek maakt de meest uiteenlopende projecten op het gebied van werktuigbouw, koudetechniek, klimaattechniek, elektrotechniek en meet- en regeltechniek. “Met de overname van van Santvoort uit Berlicum kwam er een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in elektrotechniek bij. Daarvoor zochten we een nieuwe directeur. Onze eigen wat kleinere afdeling elektrotechniek is vanaf 1 januari opgegaan in KSW (kleinschalig werk). Daarnaast levert DKC service en onderhoud voor alle gebouwgebonden installaties.
Geven en nemen
Tom Scheenen nam op 1 oktober 2021 afscheid als directeur van Schekman Elektrotechniek in Nijmegen, dat vanaf die datum verder ging als Batenburg Installatietechniek. “Ik besloot mijn werkzaamheden af te maken, mijn baan goed over te dragen, te zorgen dat alle klanten en medewerkers bleven en daarna even rustig aan te doen. Ik kreeg al snel een telefoontje van Frank Dekkers met de mededeling dat hij iemand zocht voor van Santvoort en hij vroeg of we samen eens een kop koffie konden drinken. Dat hebben we gedaan en de sfeer was meteen goed. Ik hou van dit type bedrijf. Een familiebedrijf, waarbij het natuurlijk belangrijk is om een gezonde marge te realiseren, maar waar de menselijke maat leidend is. Een bedrijf waar medewerkers als hulpmonteur beginnen, maar waar de mogelijkheden aanwezig zijn om je via scholing en ervaring op te werken tot bijvoorbeeld leidinggevend monteur, werkvoorbereider of projectleider. Als je zelf maar wil. Die kansen liggen er, het is aan iedereen zelf om de route in te vullen en wij als bedrijf willen dat graag faciliteren. Ik voelde de onderlinge betrokkenheid, mensen gunnen elkaar iets, helpen elkaar en dat heeft een positieve uitstraling naar klanten. Die zien en proeven dat namelijk ook. Een voorbeeld? Gaat er iets fout, dan volgen er geen ellenlange discussies, maar lossen we het samen in belang van de klant op. Een ander treffend voorbeeld hoorde ik van medewerkers zelf. In 2022 is een nieuwe CAO afgesloten met een salarisverhoging die ingaat per 1 maart 2023. Frank en Roland Dekkers besloten om die loonsverhoging gewoon al in oktober 2022 in te laten gaan. Kwestie van geven en nemen.” Frank Dekkers beaamt dat: ”Daar krijg je iets voor terug. Zo was 2022 een onwaarschijnlijk druk jaar, maar omdat iedereen er de schouders onder zette kwam het toch goed. Met Tom Scheenen hebben we een niet alleen teamplayer, maar ook een teambuilder binnengehaald en daar zijn we blij mee. De komende jaren zullen DKC en van Santvoort vanuit een eigen identiteit steeds verder naar elkaar toe groeien. We gaan van elkaar leren, nemen ‘best practices’ van elkaar over. Op dit moment voeren we al vier projecten samen uit.”
Bas Aarts
Elk bedrijf is als het goed is voortdurend in ontwikkeling. Zo kwam Frank Dekkers in contact met Bas Aarts, gepokt en gemazeld in met name commerciële trajecten. “Vroeger zouden ze het sales noemen, maar ik zie mijn werkterrein veel breder. In ons gesprek bleek dat DKC eigenlijk geen echt commercieel manager in dienst had, dus daar kon ik iets toevoegen. Zo’n 95% van de opdrachten komt van vaste klanten of viavia, maar dan ligt er nog een groot terrein open, ook voor vaste klanten. Ook crossselling binnen de afdelingen van DKC en van Santvoort. Een bedrijf dat een luchtbehandeling of koeltechnische oplossing zoekt heeft misschien ook wel een elektrotechnische of werktuigbouwkundige vraag of is op zoek naar een bedrijf dat een totaaloplossing kan aanbieden. Dat pikken we nu nog niet structureel op, daar is niemand fulltime mee bezig. Leidinggevenden van verschillende afdelingen focussen zich begrijpelijkerwijs op hun project. Voor mij liggen daar kansen, daar kan ik veel in betekenen, ik heb daar wel ideeën over.” Bas Aarts is 1 maart gestart en eigenlijk meteen in het diepe gegooid. “Geen probleem, ik blijf toch wel drijven. Bovendien beschik ik over een groot eigen netwerk ook in de aannemerswereld, dat ik hier zeer zinvol kan inzetten. Binnen DKC is men gewend aan korte lijnen, iedereen is eenvoudig aanspreekbaar en dat maakt mijn werk gemakkelijker. Het spreekt voor zich dat ik van Santvoort ook meeneem in mijn portefeuille.” Bas Aarts voelt zich nu al thuis in het bedrijf. “Hier hangt een gezonde sfeer, we doen het met z’n allen, iedereen is even belangrijk, er zijn geen rangen of standen en ook de deuren van de directie staan altijd open. Transparant en eerlijk, daar hou ik van.”
Bob Verpoort
Vertellen dat je de waarden van een familiebedrijf hoog houdt, dat je oog hebt voor je mensen, ze ontwikkelkansen biedt, er ook in moeilijker tijden voor ze bent, dat is gemakkelijk. Hoe zit dat in de praktijk? Bob Verpoort (41 jaar) begon op 1 september 1998 als leerlingmonteur bij Koel-Combi en hij werkte zich al snel op tot koelmonteur. In 2001 nam DKC Koel-Combi over. “Ik verhuisde mee en kwam in een vergelijkbaar familiebedrijf terecht. Ik kon ook hier allerlei cursussen volgen, dat wordt zelfs gestimuleerd. Ik werd 1e monteur en groeide uiteindelijk bij DKC door tot montageleider. In die functie ben ik de contactpersoon tussen de werkvoorbereiders en de monteurs. Soms spring ik nog bij in de montage, ik ben ook vaak aanwezig bij inbedrijfstellingen, soms zit ik een dag op kantoor, ik ben betrokken bij de start van projecten en ik bezoek projecten om in te schatten wat monteurs nodig zullen hebben. Begeleiding en verbinding zijn in mijn functie belangrijke taken. Ik zit nu al 24 jaar in dit vak en ik ga nog elke dag met plezier naar mijn werk. Montage vind ik mooi, je bouwt iets op, nu heb ik een meer coördinerende taak, maar ook dat heeft zijn charme.” Nooit aan een ander bedrijf gedacht? “Ik ben in september 2022 benaderd door een collega-bedrijf waar ik een mooie functie zou kunnen krijgen. Ik heb het toch niet gedaan, dit is een familiebedrijf waar iedereen elkaar kent. Ik ben er open over geweest, met als gevolg dat ik nu montageleider ben en dat hoeft wat DKC betreft niet het eindstation te zijn. Wat de doorslag gaf? Ik voel me hier gewoon op mijn gemak. Ik beheers de techniek, ik ken de klanten, de klanten kennen mij en je wordt hier overal bij betrokken. We doen het hier nog echt samen, dat zorgt voor extra werkplezier en wellicht dat ik de volgende uitdaging ook nog aanga, maar eerst maar eens een paar jaar ervaring opdoen als montageleider.”
Sally Wolfraad
Sally Wolfraad werkte zo’n vijftien jaar als service coördinator bij diverse technische bedrijven, groot en klein, tot ze oktober 2021 overstapte naar DKC. “Als service coördinator sta je 24/7 aan en ik wilde wat minder hectiek. Dat vond ik als werkvoorbereider bij de afdeling KSW (kleinschalig werk) bij DKC, die functie past mij uitstekend. Hectiek is er nog genoeg, maar het kan beter worden gedoseerd. Zelf kan ik heel slecht mijn grenzen bewaken, het is mijn valkuil. Bij het eerste gesprek bij DKC heb ik aangegeven dat ik daar hulp bij nodig heb, collega’s om me heen die me durven terug te fluiten. Zowel mijn directe collega’s als de directie houden strak in de gaten of ik binnen mijn grenzen blijf, dat voelt goed aan en geeft me rust. Bovendien hangt er binnen DKC een sfeer van eerlijkheid en oprechtheid. Is er onderlinge irritatie? We spreken het helder naar elkaar uit en lossen het vervolgens samen op. Werkvoorbereider is een prachtig beroep. Ik ben een dienstverlenende schakel tussen de klant, leveranciers, projectleiders en monteurs. Dat is dienstverlening ten top, want je streeft ernaar de hele lijn tevreden te houden. Daarnaast kiest DKC heel bewust voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Technisch directeur Roland Dekkers heeft een technisch hart, staat voor kwaliteit en is onwijs gedreven. Zijn broer Frank heeft het commerciële hart, is een mensen-mens, net zo gedreven als Roland en hij vult hem als algemeen directeur geniaal aan. Financieel directeur Jan Paschedag kwam tijdens de kerstborrel naar me toe om te vragen hoe het met me ging. ‘Maak je niet druk, ik hou je wel in de gaten’. Dat is de sfeer, een gevoel van vertrouwdheid, dat je hier op je plaats bent. Mijn angst was dat ik in deze tijd geen echt familiebedrijf meer zou kunnen vinden. Een bedrijf waar heel veel familieleden door de organisatie heen zijn geweven, gelukkig bleek niets minder waar. Ik heb mijn hart aan DKC verknocht, voel me goed hier, gerespecteerd en gewaardeerd. De waarde daarvoor is in geen geld uit te drukken. Frank omschreef het ooit in een interview als volgt: ‘als je bij DKC werkt, zorgen we ook echt voor je en staan we voor je klaar.’ Ik kan dat alleen maar beamen.”