Too little, too late

Het kabinet bevindt zich in een lastige positie. Het aantal besmettingen stijgt explosief, de op 28 september genomen maatregelen werken niet, veelal omdat ze onvoldoende worden opgevolgd. De discipline die we in maart hadden is verslapt en dat mag het kabinet zichzelf aanrekenen. Halve maatregelen, flinke missers en enorme blunders, slechte en onvolledige communicatie, het Grapperhausje dat zonder gevolgen bleef, een deel van de Nederlandse bevolking is het vertrouwen kwijt.
Gemis aan vertrouwen leidt tot onzekerheid en onzekerheid tot afname van gedragsdiscipline en tot een sterk verankerd wantrouwen. Mensen hebben op dit moment meer kennis en kunnen op grond van hun persoonlijke situatie een eigen afweging maken om te bepalen hoe serieus ze met maatregelen omgaan. Dat ligt voor een tachtigjarige anders dan voor een puber.
Wat de overheid in elk geval moet doen is consistente maatregelen nemen. Duidelijke regels die logisch zijn en die aantoonbaar in andere landen werken. Liever kortdurende en harde restricties dan beperkt maar uitgesmeerd over langere periodes. Het is tijd voor drastisch en effectief optreden. Zorg dat je met de coronacommunicatie alle doelgroepen bereikt, opereer zelfverzekerd en helder. Ben duidelijk over het af te leggen traject. Het oude Rutte-argument dat je 100% zekerheid moet geven met 50% kennis werkt niet meer, er is veel meer kennis over het virus dan acht maanden geleden. Dus geef fouten en verkeerde inschattingen toe, probeer ze niet onder het tapijt te schuiven, want mensen doorzien de maskerades. Omring je met specialisten, niet alleen medici en epidemiologen, maar ook met mensen met verstand van logistieke en inkoopprocessen en met gedragswetenschappers. Doortastend en succesvol optreden, daar houden mensen van. En dat leek op 13 oktober te gebeuren. Horeca weer dicht, een zeer dringend advies overlopend in een verplichting op het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte, teamsporten vanaf 18 jaar afgelast, groepen overal niet groter dan 30 mensen, beperkt bezoek aan huis, geen drankverkoop na 20.00 uur, werk thuis en maak alleen noodzakelijke reizen. In de ochtendkranten van 14 oktober was de kritiek niet van de lucht. ‘Too little too late’. Deze maatregelen brengen het reproductiegetal R niet snel genoeg naar beneden. Dus lang niet drastisch genoeg, volledige lockdown, avond- en nachtklok graag. Zijn dit met uitzondering van het sluiten van de horeca weer halve maatregelen? We zullen het zien.
Hans Eberson