Tim de Jong: ‘Wij hebben talent in schoonmaak’
Schoonmaakbedrijf Willems 50 Jaar
Het schoonmaakbedrijf SMB Willems bestaat in april 2021 vijftig jaar. Ze houden bij het Arnhemse bedrijf niet zo van terugkijken. Met het nieuwe credo ‘Talent in schoonmaak’ en een frisse huisstijl is het schoonmaakbedrijf klaar voor de toekomst. Een toekomst waarin het ontplooien van talent centraal staat.
“Het ontwikkelen van talent is al jarenlang onze missie”, vertelt Tim de Jong, directeur van SMB Willems. “In ons bedrijf groeide tal van medewerkers vanaf de werkvloer door naar hogere functies. Op die manier behouden we talentvolle medewerkers voor onze organisatie. Neem bijvoorbeeld Evelyn. Zij startte bij ons als schoonmaakmedewerker, werkte zich op tot rayonmanager en won uiteindelijk de titel ‘Beste Leidinggevende van Nederland’. Als je medewerkers de kans geeft om te laten zien wat ze kunnen, pluk je daar als werkgever later de vruchten van.”
Er gewoon voor gaan
Evelyn Kolkman had zelf ook niet gedacht dat de stap van de werkvloer naar het management zo succesvol zou zijn. “Vijf jaar geleden kwam ik onverwacht werkloos thuis te zitten. Een buurman wist nog wel een baantje voor mij als schoonmaker. Eerst dacht ik nog ‘ik ga echt niet schoonmaken!’. Maar van thuiszitten werd ik niet gelukkig. Dus ik ben er gewoon voor gegaan. Als snel kreeg ik de kans om rayonmanager te worden en die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”
Uitblinker
Na vier jaar als rayonmanager werd Evelyn door haar eigen medewerkers naar voren geschoven in een interne verkiezing voor de beste leidinggevende. Vervolgens nomineerde SMB Willems haar voor de Golden Service Awards, een landelijke verkiezingen voor uitblinkers in de schoonmaakbranche. Na een werkbezoek van de vakjury won Evelyn de titel ‘Beste Leidinggevende van Nederland’. “Tijdens de awardshow stond ik op het podium met leidinggevenden die al 25 jaar in het vak zaten”, vertelt Evelyn. “Ik kwam voor mijn gevoel net kijken. Ik was enorm verrast toen ik won, maar ook dankbaar. Want ik geef leiding op mijn eigen manier en het is mooi dat mijn aanpak gewaardeerd wordt.”
Schrift op het nachtkastje
“Ik ben gewoon in het diepe gesprongen”, vertelt Evelyn. “Soms heb ik wel gedacht ‘waar ben ik aan begonnen?’. Je hebt tijd nodig om alles goed op de rit te krijgen. Ik kon gelukkig terugvallen op mijn collega’s, maar ik wilde het ook zelf doen. Ik investeerde in het geven van aandacht aan zowel de schoonmaakmedewerkers als onze klanten. Vooral luisteren en kijken waar ik van betekenis kon zijn, zo maakte ik me de functie eigen. In het begin had ik nog een schrift naast mijn bed liggen. Als me ’s nachts iets te binnen schoot of ik ergens van wakker schrok, schreef ik het op voor de volgende dag.”
Risico nemen
Tim de Jong staart zich niet blind op ervaringsjaren of behaalde diploma’s. “Op de werkvloer komt talent vaak vanzelf bovendrijven. Deze medewerkers zijn extra gedreven en ze voelen zich verantwoordelijk voor het resultaat. Die talenten moet je een kans geven om te groeien, ook al hebben ze niet de perfecte CV voor de functie. Je neemt het risico dat het mis kan gaan, maar dat kan ook gebeuren bij een externe kandidaat die wél perfecte papieren op zak heeft. Vertrouwen in onze eigen medewerkers staat voor mij voorop.”
Van specialist naar leidinggevende
Ook Bertie van de Kamp kreeg de kans om door te groeien bij SMB Willems. “Ik ben negen jaar geleden als schoonmaakmedewerker bij SMB Willems begonnen”, vertelt Bertie. “In één jaar volgde ik drie opleidingen, waarna ik als vloerspecialist aan de slag ging. In 2017 moest ik geopereerd worden en volgde een lang revalidatietraject. Zware fysieke werkzaamheden kon ik niet meer uitvoeren. Toen werd ik gevraagd om in te vallen als leidinggevende van het schoonmaakteam op het Stadhuis van de gemeente Nijmegen. Ik wist niet precies waar ik aan begon, maar ik greep die kans meteen aan.”
Doen waar je goed in bent
Het schoonmaakteam op het Stadhuis van Nijmegen bestaat voor een groot deel uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Toen ik in het team kwam, was er veel onrust”, zegt Bertie. “De eerste paar maanden heb ik gewerkt aan het winnen van vertrouwen. Dat kost heel veel tijd, maar ik ben blij dat het uiteindelijk gelukt is. Ik had vanuit mijn vorige werkgever wel wat leidinggevende ervaring, maar deze doelgroep was echt anders. Mijn insteek was om iedereen te behandelen, zoals ik zelf ook behandeld wil worden. Ik kan niets aan de problemen van mijn medewerkers veranderen, maar ik kan wel een luisterend oor bieden en ervoor zorgen dat ze op hun werk goed in hun vel zitten.”
Wat kan er wel?
Bertie had geen ervaring met de begeleiding van medewerkers met een beperking. Toch zag hij al snel de potentie van het team. “Deze groep medewerkers is enorm betrokken bij hun werk en onze klant. Je hoort ze niet snel klagen en ze zijn er trots op dat ze op het Stadhuis werken. Juist bij deze mensen zie ik dat talent in jezelf zit. Het moet alleen de kans krijgen om eruit te komen. In mijn team vraag ik daarom constant ‘wat kan er wel?’. Het werkt veel beter als je iemand een taak geeft die past bij zijn talent. Iedereen doet graag de dingen waar hij of zij goed in is.” Bertie maakte onlangs een nieuwe stap naar assistent-rayonmanager. In deze nieuwe functie is hij verantwoordelijk voor de aansturing van alle schoonmaakmedewerkers van SMB Willems bij de gemeente Nijmegen.
Opleidingsmogelijkheden
“Bertie is er een goed voorbeeld van hoe mensen kunnen groeien”, aldus Tim de Jong. “Het is mooi om te zien hoe mensen in sommige situaties boven zichzelf uitstijgen. De eerste stap is medewerkers een veilige werkomgeving bieden waarin ze de kans krijgen om te laten zien wat ze waard zijn. Daarna ondersteunen we talenten door opleidingsmogelijkheden te bieden. Op dit moment is 90% van onze medewerkers opgeleid en we streven natuurlijk naar 100%. Maar we bieden ook aanvullende cursussen zoals de training Harrie Helpt, over de aansturing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Persoonlijk gebaar
Soms zit talentontwikkeling volgens Tim ook in de kleine dingen. “Ik vind persoonlijke ondersteuning van onze medewerkers heel belangrijk. Als werkgever kunnen wij met een klein gebaar iets betekenen voor een medewerker. Bij onze medewerkers spelen relatief vaak problemen in de privésfeer, zoals schulden, ziekte of huisvestingsproblemen. Als directie zijn we daar vaak persoonlijk bij betrokken. Zo was er een medewerker die elke dag op de scooter naar het werk ging. Maar toen de scooter kapotging en ze geen geld had voor een reparatie, kon ze niet meer op haar werkplek komen. Wij hebben haar een nieuwe scooter aangeboden. Daardoor is zij blij dat ze weer naar het werk kan, maar wij én onze klanten zijn daar net zo blij mee.”
Talentenjacht
Over hoe je talent in je organisatie ontdekt zijn Evelyn, Bertie en Tim het eens. Het zijn de medewerkers die een stap extra zetten, die meedenken en er elke dag het beste uit willen halen. “Bertie en Evelyn zijn mooie voorbeelden van hoe medewerkers met talent zijn doorgegroeid in ons bedrijf”, zegt Tim. “Allebei hebben ze een kans gekregen en die ook met beide handen aangepakt. Wij hebben hen het vertrouwen gegeven dat ze het konden. Je kijkt samen wat er nodig is om het tot een succes te maken. Nu zijn zowel Bertie als Evelyn van belangrijke waarde voor ons bedrijf. Zij dragen, samen met hun collega’s, uit waar SMB Willems voor staat. De komende jaren willen we onze sterke positie in Gelderland behouden en hierin investeren. Want om persoonlijke ontwikkeling van medewerkers mogelijk te maken, is het belangrijk dat het goed gaat met ons bedrijf. Maar andersom geldt ook dat ontwikkeling een voorwaarde is om te groeien. Dus dat blijven we ook de komende vijftig jaar stimuleren.”