Column Nadine Maters: ‘Toekomstperspectief in perspectief’
Het gaat goed met de Nederlandse economie, onze economie toonde weer een positief groeicijfer afgelopen kwartaal. Zowel de consument als het bedrijfsleven droegen bij aan deze groei. Consumentenbestedingen namen toe en onze export steeg. De investeringen in vaste activa lagen hoger dan een jaar eerder. Daarnaast nemen het aantal banen al viereneenhalf jaar onafgebroken toe. De werkloosheid ligt op het laagste niveau sinds het CBS-kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt publiceert.
Onze buurlanden hebben een minder sterke periode achter de rug, België en Frankrijk rapporteerde een kleine groei waar Duitsland na een krimp een minimale groei toonde. De Britse economie toont na een krimp een bescheiden groei en beleeft een onzekere tijd met onduidelijkheid over de Brexit. Wereldwijd heersen naast de Brexit ook andere onzekerheden, een dreigende handelsoorlog met pieken en dalen in de strijd. Instabiliteit in Perzische Golf met crashes en schokken op de oliemarkt. En onzekerheid over een mogelijke stijging van de (lange) rente. Daarom circuleert onder analisten al de vraag of er een financiële crises uit gaat breken. Economen vragen zich niet af óf maar wanneer een financiële crises gaat uit uitbreken. Natuurlijk is dit voor iedereen koffiedikkijken.
Toekomstvoorspellingen zijn niet alleen op macro-economisch niveau onvoorspelbaar maar ook op het niveau van een onderneming. Voor een bestuur/ DGA zijn toekomstvoorspellingen lastige zaken, vooral als het gaat om wereldwijde invloeden. Toch moet een bestuur toekomstinschattingen maken. Dit is namelijk een van de uitgangspunten waarop een jaarrekening wordt opgesteld. Bij het opstellen van de jaarrekeningen kennen wij drie varianten: zekerheid over discontinuïteit, redelijke zekerheid over de continuïteit en ernstige onzekerheid over de continuïteit. Dit kan leiden tot een dilemma over hoeveel informatie je wilt (en moet) verschaffen over de toekomstinschatting van een bedrijf om niet een (negatieve) self fulfilling prophecy te creëren.
Ook voor de controlerend accountant is dit van groot belang, want dit onderwerp komt terug in de accountantsverklaring. Als accountants dienen wij een oordeel te hebben over de continuïteitsinschatting van de onderneming voor een periode van 12 maanden na balansdatum en zoals we weten is er nooit (volledige) zekerheid over de continuïteit. Continuïteit blijft een onzekerheid en daarmee ingewikkeld maar wel degelijk voor alle partijen van belang.
Niet alleen voor de jaarrekening zijn voorspellingen van belang. Ondernemers willen weten wat de impact kan zijn van een bepaalde beslissing. Denk hierbij aan beslissingen die gevolgen hebben voor de toekomst van het bedrijf, zoals het verrichten van een grote investering of het inspelen op groeimogelijkheden. Dit dienen weloverwogen keuzes te zijn gebaseerd op betrouwbare informatie met een zo goed mogelijke inschatting van wat de toekomst gaat brengen.
Bedrijven en ondernemers kunnen niet snel genoeg beginnen aan het opstellen van zogenaamde scenario analyses. Vragen die hierbij aan bod komen zijn: welke middelen heeft een onderneming nodig wanneer de onderneming zich positief ontwikkelt, wat kan een onderneming financieel dragen bij negatieve ontwikkelingen, de zogenaamde best-case en worst-case scenario’s. In deze (nog) positieve markt, helpen wij ondernemers met het opstellen van prognoses voor zowel de korte als de lange termijn. Niemand kan de toekomst voorspellen maar met (in)plannen heb je een plan.
Nadine Maters
Maters Accountants – Groesbeekseweg 14
6524 DB Nijmegen
info@matersaccountants.nl