Column Kompas Veiligheidsgroep: Kun je het niet bijhouden? Nieuwe manieren van opleiden.
“De buitengewoon sterke groei van de economie en technologie zorgt ervoor dat de manier waarop we werken in een snel tempo verandert. Om deze reden zal de manier waarop we met kennis omgaan en opleidingen vormgeven moeten veranderen.” – Filip Dochy (2015)
Om aan te sluiten bij de toekomstige uitdagingen in het werkveld is het uitgangspunt in leren en ontwikkelen: onderwijs in het jaar 2025. Kompas Veiligheidsgroep geeft toekomstgericht leren vorm binnen de Kompas Academy. Kompas Academy is een opleidingsinstituut voor verschillende opleidingen, zoals die van veiligheidsinstructeur en train de trainer. Daarnaast worden interne en externe instructeurs begeleid in hun professionele ontwikkeling en in het actueel maken van kennis en vaardigheden. De medewerkers van het team ‘Leren en Ontwikkelen’ van Kompas houden de nieuwste trends en ontwikkelingen bij over didactiek en veiligheid en vertalen dit naar de leerinhoud en het ontwerp van de opleiding. Op deze manier blijft het opleidingsaanbod doeltreffend en vooruitstrevend.
Als onderdeel van toekomstgericht leren geeft Kompas Academy de cursisten meer zelfstandigheid over hun eigen leerproces. Op deze manier nemen zij een meer actieve en opbouwende rol aan in hun leerproces dan in traditionele onderwijsmethoden. De cursisten kiezen zelf de onderwerpen waarin zij zichzelf in willen ontwikkelen en hoe zij leren. Dat betekent reflecteren en het tijdig kunnen bijsturen als een situatie er om vraagt. Reflecteren is een manier om ervaringen te begrijpen en verder uit te diepen. Leren reflecteren is noodzakelijk om door te groeien in het eigen denken, handelen en functioneren. Dit bereidt cursisten voor op een leven lang leren en het helpt om de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt bij te kunnen houden. De focus ligt op het vermogen om een taak met de juiste kennis en vaardigheden te verrichten in plaats van het onthouden en navertellen van kennis.
Zelfstandig wil niet zeggen onbegeleid. De cursisten worden ondersteund in hun leerproces door samen te werken. Samen werken aan een opdracht met regelmatige terugkoppeling van mede-cursisten is een sterke vorm van kennisdeling, die zorgt voor een stevige kennisbasis. Samenwerkend leren wordt opgevolgd door coaching, waarbij cursisten worden begeleid in het leerproces. Coaching is een krachtig middel voor persoonlijke ontwikkeling. Samen met de coach krijgen cursisten inzicht in hun eigen gedrag. Dit vergroot het zelfbewustzijn en geeft de cursisten handvatten om zichzelf bij te sturen.
Een mix van online en offline leeractiviteiten helpen naast het coachen om aan te sluiten op de leerbehoeften. Door een afwisseling van (digitale) manieren om leerprocessen te organiseren komen alle cursisten tot hun recht, want de verschillende leervoorkeuren worden aangesproken. Bijvoorbeeld de cursist die de leerinhoud het liefst visualiseert krijgt naast tekst en uitleg filmmateriaal aangeboden.
Kompas heeft zijn route uitgezet op zelfreflectie, coaching en leeractiviteiten, maar we zijn benieuwd wat de toekomst ons op het gebied van leren nog verder zal brengen. Lang leve leren!
Manon Van den Boogaard-Vos
Onderwijskundige
024-3717565 – info@kompasveiligheidsgroep.nl
Kompas Academy is onderdeel van Kompas Veiligheidsgroep