Change Your Business en Covid-19
Level2 Makelaars draait gewoon lekker door
Niet elke branche wordt even hard getroffen door Covid-19. Neem Level2 Makelaars, daar is het ‘business as usual’. Natuurlijk is de werkwijze aan RIVM-richtlijnen aangepast, maar verder is er niet zoveel aan de hand.
Level2 zag op 1 januari van dit jaar het levenslicht. Erwin Thoonen (Woningmakelaar RM) en Martijn Slegers (Bedrijfsmakelaar MRE) besloten hun krachten te bundelen. Vanaf dat moment leveren ze alle diensten bij aan- of verkoop, huur of verhuur van particuliere woningen, beleggingen, maar ook met het landelijk beheer, aankoop, verkoop en verhuur van zakelijk onroerend goed. Saskia Geurts is werkzaam als commercieel medewerkster en ondersteunt waar nodig en mogelijk is. Saskia heeft jaren ervaring in bemiddelen en beheer van onroerend goed en in de zakelijke dienstverlening. Op 1 mei is het team uitgebreid met Erwin Jonkman (jurist en Registertaxateur Bedrijfsmatig Vastgoed REV). Ook hij is gepokt en gemazeld in aan- en verkoopadvies, taxaties, herfinancieringen, huurwaardebepalingen en herontwikkeling van bedrijfsmatig vastgoed in de regio.
De klap
“Het was na de aankondiging van Rutte wel even schrikken”, vertelt Erwin Thoonen. “Wat zouden de effecten zijn voor de vastgoedmarkt? We waren zelfs druk bezig met de voorbereidingen voor de (tijdelijke) sluiting van ons (fysieke) kantoor aan de Arksteestraat 13. Dat bleek niet nodig. We hebben intern wat aanpassingen verricht, waardoor we gewoon klanten kunnen blijven ontvangen en zo kunnen we gewoon op de oude voet door. Ons kantoor kent vanaf het begin een vliegende start, beter dan we hadden begroot. Met Covid-19 ging niet alleen het reguliere werk gewoon door, er kwamen ook nieuwe kansen voorbij; zo kregen we een aantal hotels in verhuur die aangeboden konden worden op shortstay-basis.” Het aantal vrijgekomen huurwoningen steeg landelijk met 21% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “Dat zien we in Nijmegen absoluut niet. De verwachte leegloop door het vertrek van expats (Radboud Universiteit, Radboud UMC en NXP) bleef in ieder geval in onze portefeuille uit. Sterker nog, toen twaalf appartementen en twee tiny houses na de verbouwing van Elvira Dansschool aan de Gerard Noodtstraat op de markt kwamen, waren we die vrijwel meteen kwijt. Door het landelijke netwerk van Martijn is de beheer-portefeuille afgelopen periode onder andere uitgebreid met een aantal appartementencomplexen in Arnhem en een kantoorgebouw in Amersfoort.”
Particuliere markt
Het CBS voorspelde onlangs prijsdalingen tot 5% jaarlijks in de woningmarkt. “Daar merken we in Nijmegen tot op heden in ieder geval helemaal niks van en de reden is simpel: we komen hier in de regio zo’n 8.000 woningen tekort, er heerst schaarste. Nijmegen staat na Amsterdam en Utrecht op de derde plaats in de lijst van plaatsen met woningtekorten. Dat zal de komende jaren niet veranderen verwachten wij. Het is zelfs zo druk dat Martijn moet bijspringen om de bezichtigingen rond te krijgen. Daar nemen we nu meer tijd voor, in feite profiteert de klant daarvan.” De groei van de huizenverkoop is een landelijk fenomeen. Volgens NVM steeg het aantal te koop gezette woningen met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en is de verkooptijd gedaald van 42 naar 29 dagen, terwijl de vierkante meterprijs steeg. Een gemiddelde woning kost nu 330.000,-, een landelijke stijging van 7,7%. “Natuurlijk is onze werkwijze veranderd, we leven per slot van rekening in een 1,5 meter samenleving, maar verder draaien we gewoon door.”
Hans Eberson