‘Jongeren vinden drie dagen werken wel genoeg’
Het is alle hens aan dek voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nu de economie weer vol op stoom komt ligt er een uitdaging waar niet zo snel een oplossing voor is te vinden: het tekort aan werknemers. Nou doet zich dat probleem altijd wel een keer voor, het tekort aan vakmensen is bijvoorbeeld al tien jaar problematisch, maar deze keer is de uitdaging veel breder. Vrijwel elk bedrijf heeft te maken met vacatures die niet of moeizaam zijn in te vullen. Op elke 100 werklozen zijn er 126 vacatures.
Hoe kan dat? Om te beginnen gaan veel babyboomers met pensioen, vergrijzing slaat toe. Dat zag iedereen al van ver aankomen, maar toch hebben veel bedrijven daar niet op voorgesorteerd. Hoe sorteer je voor? In elk geval door te zorgen dat de mensen die je in dienst hebt graag voor je willen blijven werken. Op dat terrein is nog veel te winnen. Je kunt aan de voordeur de mooiste acquisitieformules hanteren, als je achterdeur openstaat loopt je personeelsbestand terug en dat belemmert de bedrijfsvoering.
Maar er is meer aan de hand. In geen enkel Europees land wordt zoveel parttime gewerkt als in Nederland. En dat gaat niet veranderen, van de jongere generatie hoeven we geen oplossing te verwachten. Zij werken vaak in deeltijd en ze ambiëren geen volle werkweek. Waarom zouden ze ook fulltime werken? De kans op een koophuis is sowieso gering. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stijgt het aantal parttimers in de leeftijd van 25 tot 35 jaar (nu bijna twee miljoen) gestaag. Vooral hoger opgeleiden kiezen voor een parttime carrière. Zij vallen in hogere beloningsschalen, dus hebben ze eerder de mogelijkheid te volstaan met een werkweek van bijvoorbeeld 28 uur. Jongeren focussen na hun opleiding niet per se op een succesvolle carrière, ze vinden tijd voor hun kinderen, vrijwilligerswerk, reizen of hobby’s minstens net zo belangrijk. En geef ze eens ongelijk, ze kunnen het zich veroorloven. Dat heeft wel gevolgen, het zorgt voor een verdere ontwrichting van de arbeidsmarkt. Toch is er ook voor werkgevers een taak weggelegd. Maak meer werken aantrekkelijker, zorg dat mensen hun uren flexibeler kunnen indelen, zorg voor meer autonomie in het werk. Het belang is groot, als elke parttimer een dag meer zou werken zou ons arbeidstekort zijn opgelost.