Dag van de Mobiliteit 2019 – Voor een dag een andere baan!
Van het een komt het ander
Wij mensen zijn gewoontedieren. Ooit zijn we in een functie bij een organisatie gestart. Hebben ons het werk eigen gemaakt, geleerd van collega’s, we zijn één geworden met de cultuur van het bedrijf. We kregen salaris, mogelijkerwijs groeide en groeide dat. Ondertussen trouwden we, kregen we kinderen, bleven bij elkaar of gingen uit elkaar, schaften allerlei spullen aan. Kochten misschien wel een huis, legden ons vast via een hypotheek. Kortom we deden wat we konden om te settelen. En natuurlijk stonden we niet stil, we bleven ons ontwikkelen. Volgden cursussen, deden opleidingen. Kregen wellicht coaching, omdat het niet allemaal lukte in ons drukke bestaan. We hebben het goed en toch knaagt het soms. Is het dit nu wel? Moeten we niet eens elders solliciteren, onze voelhorens uitsteken?
Ervaringen van deelnemers over de Dag van de Mobiliteit:
“Het is bijzonder om je eigen functie door de ogen van een ander te bekijken”, medewerker van de Rabobank.
“Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met een andere organisatie en ander werk”, medewerker van Standvast Wonen.
“Het is een leuke manier om eens bij een andere organisatie in de keuken te kijken, ander werk te verkennen of ervaringen uit te wisselen met iemand die hetzelfde werk doet maar dan bij een andere organisatie”, medewerker van Gemeente Nijmegen.
“Ik heb daar boeiende gesprekken gevoerd. Ik vond het opvallend hoeveel tijd ze voor me hadden, en hoe serieus ze de Dag van de Mobiliteit namen. Ik zit in de Ondernemingsraad van mijn bedrijf en daar ga ik arbeidsmobiliteit ook zeker ter sprake brengen. Halen en brengen, geven en nemen, dat is voor mij de kern van arbeidsmobiliteit”, medewerker van Hyster-Yale.
“Natuurlijk kun je een andere organisatie niet in een dag leren doorgronden. Maar ik ben wel heel blij de sfeer geproefd te hebben. Daardoor krijg je meer gevoel voor de manier waarop afdelingen functioneren, voor de belangen die er spelen en voor de verhouding tussen medewerkers en leidinggevenden”, medewerker van Dirkzwager Legal en Tax.
Proactief
Organisaties zijn net als mensen levende wezens. Ze groeien, floreren, maar net zo goed moeten ze krimpen of reorganiseren. Krimp of reorganisatie betekent meestal dat er banen verloren gaan. De mensen die dit betreft moeten dan op zoek naar een nieuwe baan, een nieuwe manier om in het levensonderhoud te voorzien en ook een nieuwe plek om hun ambities vorm te kunnen geven. Als we merken dat dit gaande is in onze organisatie, kunnen we natuurlijk hopen dat die ‘wind’ voorbij waait en we kunnen proactief hier mee bezig zijn. Oriënteren op de arbeidsmarkt met in het achterhoofd dat er zo meteen daadwerkelijk een stap gezet moet worden. Dat vraagt nogal wat van ons. Enerzijds hechten we aan de veiligheid en geborgenheid van de huidige baan en hopen we dat het niet zo’n vaart zal lopen, anderzijds moeten we onze focus verleggen naar buiten. Naar iets nieuws naar iets anders. Want ook hier geldt dat oriëntatie ons helpt om ons te prikkelen om een volgende stap in ons arbeidzame leven te zetten.
“Een nieuwe baan met hulp van het DNA-netwerk!”
Op 21 april was de Dag van de Mobiliteit voor de regio Gelderland. Dat mijn deelname tot een nieuwe baan zou leiden, had ik toen nog niet durven dromen..…
Nadat al langere tijd in de lucht hing dat mijn functie bij de Rabobank zou komen te vervallen, deed zich een mooie kans voor. De aankondiging voor de Dag van de Mobiliteit kwam op het juiste moment. Een mooie kans om in de praktijk te ondervinden of mijn beeld juist was. Ik wist dankzij het loopbaantraject precies welke functies en bedrijven mijn voorkeur hadden. Het lukte om mijn felbegeerde plaats te bemachtigen: ik zou een dag mee gaan lopen op de administratie van een woningcooperatieTalis.
Het werd een inspirerende dag, waarbij ik niet alleen een inkijkje in de dagelijkse werkzaamheden kreeg, maar ook de sfeer en de cultuur kon proeven. Diverse medewerkers namen de tijd om mij een goed beeld van de afdeling Bedrijfsvoering te geven. Na de afsluitende netwerkborrel voor alle deelnemers van de Dag van de Mobiliteit ging ik met een ontzettend goed gevoel naar huis. Niet in de laatste plaats omdat de manager Bedrijfsvoering aan had gegeven dat er op korte termijn een vacature zou ontstaan.
Toen ik in juni de vacature voor adviseur control zag staan en deze ook nog per mail toegezonden kreeg door de manager Bedrijfsvoering, stond voor mij direct vast dat ik een serieuze poging zou wagen om deze baan te bemachtigen. Met als resultaat een jaarcontract bij een organisatie die me erg aanspreekt!
Mijn advies aan mensen die ook een andere wending aan hun loopbaan willen of moeten geven is om je open te stellen voor alle mensen, organisaties en initiatieven die je willen helpen om een nieuwe baan te vinden. Het DNA-netwerk is daar een heel goed voorbeeld van. Het geeft je kracht en moed om te zoeken naar datgene wat bij je past en wat je graag wilt. Je staat er zeker niet alleen voor!
DNA Gelderland
Zes jaar geleden vroeg Stichting DNA Gelderland (De Nieuwe Arbeid) zich af op welke laagdrempelige manier arbeidsmobiliteit in organisaties gestimuleerd kon worden. Tal van initiatieven waren tenslotte al gaande, waarbij het een meer opleverde dan het ander. “We vonden dat we iets moesten ontwikkelen wat voor ieder toegankelijk was en echt handen en voeten gaf aan arbeidsmobiliteit”, zegt Christianne Bongers van DNA. “Al brainstormend kwamen we uit bij de Dag van de Mobiliteit. Een dag meedoen in een ander bedrijf; zien of het gras echt groener is. En het moest direct iets opleveren voor de deelnemende medewerkers én voor de participerende organisatie”, vult Mariette Schapers medebestuurder van DNA Gelderland aan. “Organisaties die deelnemen geven ons terug dat ze het enorm waarderen dat er verfrissende feedback en een verfrissende mindset de organisatie binnenkomt. Waarbij op dit moment ook nog geldt dat tal van organisaties moeilijk aan medewerkers komen en zich op deze manier makkelijk kunnen profileren naar de markt.”
De Nieuwe Arbeid (DNA) is een netwerk van, voor en door werkgevers uit diverse sectoren in de regio Gelderland. Bedrijven werken samen in arbeidsmarktvraagstukken, zoals werving van talent, detacheren & werkervaringsplekken, leren & ontwikkelen, re-organisatie & re-integratie en delen vraag en aanbod. Kortom “een warm bad, waarin werkgevers en werknemers elkaar verder helpen en een ‘kruiwagen’ voor elkaar zijn.”
Open ook gastvrij uw deuren!
De Dag van de Mobiliteit in Gelderland zal dit jaar plaatsvinden op donderdag 11 april in samenwerking met Kracht in Mobiliteit (het samenwerkingsverband van woningcorporaties in deze regio). Ook dit jaar gaan deuren van bedrijven in uiteenlopende branches open! Drempelloos gaan medewerkers -van elk niveau en verschillende achtergronden- op bezoek bij bedrijven die meedoen. De ervaring van de afgelopen zes jaar leert dat deze dag zowel voor de deelnemende organisaties als voor de oriënterende medewerkers verrijkend is. Nieuwe inzichten, inspiratie, horizon verbreden, nieuwe contacten en nieuwe kansen. Ook geven directieleden en bestuurders het voorbeeld door een dag bij een ander bedrijf mee te lopen. Letterlijk komt van het een het ander.
Interesse of meedoen? Bel met het team van de Dag van de Mobiliteit – www.dagvandemobiliteit.nl | 024 – 2022093 | info@dagvandemobiliteit.nl