Column Roald Bergamin
Wat betekent het regeerakkoord voor u als werkgever?
De nieuwe regering heeft zijn plannen voor de komende jaren bekend gemaakt. Als arbeidsrechtspecialist en kennispartner van ondernemers in Nijmegen en omgeving, praat ik u graag bij over wat de gevolgen van het regeerakkoord zijn voor u als werkgever.
1. Versoepeling ontslagrecht
Het ontslagrecht was veel ondernemers een doorn in het oog. Dit wordt versoepeld. De rechter krijgt meer vrijheid om een eigen af- weging te maken in een ontslagzaak. De werkgever mag nu meerdere redenen combineren, ook als die los van elkaar onvoldoende grond voor ontslag zijn. Kortom: de rechter gaat nu het totale beeld van de werksituatie bekijken (bijvoorbeeld: verstoorde arbeidsrelatie én verwijtbaar handelen én disfunctioneren) en heeft de ruimte om daar een eigen afweging in te maken. De kantonrechter kan dus eerder ontslag toestaan. Ook kan hij variëren in de hoogte van de ontslagvergoeding, die overigens tot 50% hoger kan zijn dan nu het geval is.
2. Lagere transitievergoeding – gaat wel in vanaf dag 1
Voor elk jaar dat het dienstverband langer duurt dan tien jaar, krijgt de ontslagen werknemer op dit moment een half maandsalaris. Deze transitievergoeding gaat terug naar een derde maandloon, net zoals voor de eerste tien jaar. Voor 50-plussers blijft alles bij het oude. Op dit moment gaat de transitievergoeding in na een dienstverband van twee jaar. In de nieuwe situatie gaat deze vergoedingsregeling al in vanaf hun eerste werkdag.
3. Huisvesting arbeidsmigranten
Maakt u gebruik van buitenlandse arbeidskrachten? De nieuwe regering stelt een test voor, waarin de huisvesting van deze groep werknemers wordt geregeld middels een puntensysteem – net zo- als de huurwoningmarkt. Wanneer dit concreter wordt, houd ik u op de hoogte.
4. Wet DBA op de schop, minimumuurtarief ZZP’ers
De veelal gelaakte Wet DBA gaat op de schop. De definitie van ondernemer wordt vastgelegd in de wet. De Beschikking Geen
Loonheffing keert terug, maar heet nu Opdrachtgevers- verklaring. Ik verwacht wel dat de overheid zich hier ICT- technisch gezien nogal wat mee op de hals haalt… Een andere in het oog springende maatregel is het minimumuurtarief voor ZZP’ers; dit wordt ca 15 tot 18 euro per uur. Verdient de ZZP’er die u inhuurt minder, dan wordt deze als werknemer aangemerkt. Deze maatregel lijkt vooral bedoeld voor bijvoorbeeld als bescherming voor maaltijdbezorgers, koeriers, postbodes en schoonmakers
5. Drie contracten in drie jaar tijd
U mag straks medewerkers drie contracten in drie jaar tijd geven. Ook mag u een langere proeftijd afspreken naarmate het contract langer duurt. Dat is beter dan het was, maar steekt nog steeds schril af tegen de mogelijkheden die payrolling u biedt (zes contracten in drie jaar tijd).
Wijzigingen op het gebied van payrolling en uitzenden
Payrolling en uitzenden zijn de afgelopen jaren onmisbare ingrediënten gebleken binnen de economische groei. Hier wordt niet aan getornd; wel worden de wettelijke kaders scherper gesteld. De Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) liet zich daags na de bekendmaking van het regeerakkoord positief uit over de voorgenomen maatregelen. Zij vindt dat de plannen voor een prima balans zorgen flexibiliteit en zekerheid. Ik deel die mening; een aantal zaken zijn gunstig voor u als ambitieuze ondernemer, terwijl u ongehinderd gebruik kunt maken van uitzendkrachten en ontzorgende HR-instrumenten als payrolling. De vrees dat de twee belangrijke economische groeidrijvers uitzenden en payrolling aan banden worden gelegd, blijkt vooralsnog ongegrond.
Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden flexkrachten
De arbeidsvoorwaarden van flexkrachten worden volledig gelijk gesteld aan die van vaste werknemers. In hoofdlijnen was dit overigens al enkele jaren zo. Het is nog niet duidelijk wat het kabinet ‘meer’ wil doen op dit vlak dan binnen de inlenersbeloning is geregeld.
Overigens hebben de uitzendbonden ABU en NBBU de afgelopen weken stappen gezet om de rechten van uitzend- en payrollkrachten nog duidelijker te krijgen. Beide bonden maakten gebruik van eigen cao’s, die op detailniveau verschillen. Midden oktober is een akkoord bereikt over één nieuwe cao voor uitzendkrachten.
Visie kabinet op payrolling
De nieuwe regering ziet payrolling als een ontzorginstrument en wil ook dat dit de voornaamste reden is om van deze dienst gebruik te maken. Zij wil voorkomen dat payrolling wordt gebruikt om te ‘concurreren op arbeidsvoorwaarden’. Hiervan was de laatste jaren nauwelijks nog sprake. Ontzorging (de hele contractadministratie en verloning uitbesteden) en risicobeperking (de payroll- partner is als juridisch werkgever de risicodrager) waren en blijven de voornaamste redenen om te kiezen voor payrolling.
Payrolling = ontzorging
Payrollers zullen zich de komende jaren nog meer moeten focussen op die ontzorging. Ned ex Nijmegen doet dit al jaren. Wij houden onze partners doorlopend op de hoogte van veranderingen op het gebied van wet- en re- gelgeving, wij bieden opleidingen aan, helpen ondernemers gebruik te maken van de ET-regeling en subsidiemogelijkheden en stellen een gratis planningssysteem ter beschikking. Daarnaast ontzorgen we onze partners door desgewenst ook hun flexkrachten te werven. Wij blijven voortdurend kijken naar mogelijkheden om ondernemend Nijmegen nog verder te ontzorgen.
Roald Bergamin,
Nedflex Nijmegen
(ABU-lid, ISO 9001, NEN 4400-1,
SNA en VCU gecertificeerd)
Berg en Dalseweg 127 – 6522 BE Nijmegen
info@nedflexnijmegen.nl – www.nedflexnijmegen.nl