Column Jack Jansen

Inclusief of exclusief?
Inclusief of exclusief? Als ondernemers denken we dan meteen aan BTW. De bruto toegevoegde waarde die we leveren aan het Bruto Nationaal Product, oftewel de indirecte vorm waarin we via belasting bijdragen aan ons maatschappelijk bestel. Ons aandeel om het sociale systeem waar we onderdeel van zijn mede draaiende te houden. In ieder geval vanuit economisch perspectief.
Zo’n 12.000 jaar geleden ging de mens over van zijn nomadenbestaan met een historie van miljoenen jaren als jager/verzamelaar naar een existentie als akkerman, boer en teler. Met landbouw kwam het bezit van land en de revenuen door bewerking ervan. Dit bezit en deze opbrengsten moesten beschermd worden. Bescherming, behoud en uitbreiding van bezit kon het beste gedaan worden in de familielijn. Familie was te vertrouwen, daar buiten was het ongewis. De bescherming van bezit via verwantschap of familie, leidde tot het sociale systeem dat gebaseerd is op het onderscheid tussen wel of geen bezit hebben. De bezittende en bezitloze.
Inclusief of exclusief, erbij horen of buitengesloten worden, zweeft rondom zo’n beetje ieder maatschappelijk thema. We doen veel om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt te helpen om deel te nemen aan onze economie, we vangen vluchtelingen uit oorlogsgebieden tijdelijk of permanent op, als Oranje weer gaat presteren juichen we samen met supporters die normaliter een rivaliserende club steunen, transseksuelen krijgen gender-neutrale toiletten in openbare ruimten. We doen wat we kunnen om de ‘ander’ erbij te laten horen. En net zo vaak sluiten we onze medemens bewust of onbewust buiten, terwijl we zelf dat nare gevoel toch ook heel goed kennen, zeker als we ooit als laatste werden gekozen tijdens de gymlessen op de lagere school.
SMB Willems, met Tim de Jong als een van de directeuren, is een Arnhemse ondernemer die ook zaken doet in Nijmegen. Nou is dat ogenschijnlijk niet zo opzienbarend; het adagium ‘zaken zijn zaken’ is de lijfspreuk van zo’n beetje iedere ondernemer. Maar als we dit in het perspectief zetten van de animositeit die er tussen inwoners van beide steden ook is, dan wordt het alweer anders. NEC en Vitesse zijn de projectieschermen waarop het buitensluiten van de ‘ander’ en daarmee elkaar vorm krijgt. Haat en nijd over en weer. Uiteraard kunnen we dit bagatelliseren of wijten aan het spelletje zelf, maar dan maken we een inschattingsfout. Uitsluiting, iets doen exclusief de ander, leidt altijd tot sociale ontwrichting en nooit tot sociale cohesie.
Daar waar bezit in de historie van de mensheid heeft gezorgd voor een sociale tweespalt, is het datzelfde bezit wat ook de potentie in zich heeft om in de vorm van de handelsreiziger de brug te slaan tussen partijen. In ons op bezit gebaseerd bestel hebben we economische valuta met de kracht van sociale waardevermeerdering. Ondernemerschap zal altijd op zoek gaan naar kansen om vanuit positivisme de ander tegemoet te treden om zaken te doen. Iedere klant die met ons zaken doet, iedere medewerker die we aannemen, ieder samenwerkingsverband wat we aangaan, brengt mensen bij elkaar en draagt bij aan het inclusief maken wat voordien exclusief was. Als we ons geestelijk welbevinden niet afhankelijk laten worden van bezit, is ondernemen per definitie sociaal.
Jack Jansen
Top Results – inspiratie tot echte prestatie!