‘Bleijenbeek blijft nog steeds in beweging’
Over Landgoed Bleijenbeek en het Nederlands Golfmuseum
‘Landgoed Bleijenbeek blijft in beweging’ was de kop van het verhaal van Dirk-Jan Vink en John Ott van Landgoed Bleijenbeek in september 2020. De marketinginspanningen van beide heren dateren eigenlijk al van tien jaar eerder, toen de bankencrisis zich aandiende en golfbanen het moeilijker kregen. Er moest iets gebeuren en Vink en Ott maakten gebruik van de mogelijkheden die de omgeving hen bood. En dat doen ze nog steeds.
De familie Vink opende in 1995 Golfbaan Welderen in Elst en een tiental jaren later Golfbaan Bleijenbeek in het Limburgse Afferden. Die golfbaan maakt onderdeel uit van een landgoed in het noordelijke deel van Nationaal Park De Maasduinen. Het landgoed is zo’n 125 hectaren groot, waarvan 30 hectaren bos. Verder vind je er de ruïne van Kasteel Bleijenbeek, een heerlijkheid die in 1945 door oorlogshandelingen werd verwoest en boerderij De Aldenhof. Er werd een 18 holes golfbaan (architect Gerard Jol), een par 3/4baan, een pitch en putbaan met oefenfaciliteiten en een prachtig clubhuis met restaurant gerealiseerd.”
Andere doelgroepen
In 2008 diende zich de bankencrisis aan en dat had gevolgen voor de exploitatie van Landgoed Bleijenbeek. Minder leden, minder bezoekers. Dirk-Jan: “Dus bedachten we manieren om gebruikmakend van onze prachtige locatie nieuwe doelgroepen aan te spreken. Wandelaars, fietsers, mensen die willen genieten van de natuur en het geweldige uitzicht vanaf ons terras. Aandacht besteden aan ons clubhuis als trouw- of feestlocatie. Ruimte en parkeergelegenheid genoeg en je veroorzaakt in geen geval geluidshinder. De ruïne op het landgoed was gestabiliseerd en gereed gemaakt door rondleidingen met een gids. De banden met natuurorganisatie IVN en het Limburgs landschap waren al nauw, maar die hebben we nog verder aangehaald. Door luid en duidelijk te verkondigen dat ons restaurant toegankelijk is voor iedereen trokken we nieuwe klanten, die we op bijvoorbeeld het idee brachten dat een clinic misschien wel een leuk idee is voor een familiebijeenkomst. Zo zie je op ons terras nu geregeld fietsclubjes, die hier even uitrusten, we hebben zelfs een bridgeclub die ons wekelijks bezoekt. En we hebben inmiddels een intensieve samenwerking met Nationaal park De Maasduinen. Wij zijn een officiële toegangspoort voor het park en dat betekent dat je bij ons bijvoorbeeld alle informatie vindt over fiets- en wandelroutes.”
Nederlands Golfmuseum
“Er diende zich een nieuwe kans aan toen een Duitse hoogleraar ons op het spoor van Pieter van Afferden zette, een Nederlandse humanist die leefde in de zestiende eeuw”, vertelt John Ott. “Als rector van de Latijnse school schreef Pieter van Afferden het leerboekje Tyrocinium linguae latinae (Keulen 1545), een Latijns-Nederlands woordenboek waarin hij de regels van het golfspel beschreef. Dat betekende dat golf hier in de zestiende eeuw een bekend spel was. Dat was voor ons aanleiding een klein symposium in Afferden te organiseren, waarop boven verwachting goed werd gereageerd. We hadden veel pers en bezoekers uit de golfwereld. Toen kwam ook de vraag waarom er in Nederland eigenlijk geen golfmuseum was. Die handschoen hebben we opgenomen.” John Ott zocht contact met de Nederlandse Golf Federatie NGF. “Toen ging de bal rollen. We schreven alle Nederlandse golfclubs aan met de vraag of ze stukken van golfhistorische waarde aan ons wilden overdragen. Dat leverde een rijke oogst op. We hebben een prachtige collectie opgebouwd, niet alleen van de eerste clubs en ballen, maar ook van historische bokalen (ook de bokaal van het KLM Open staat hier) en zelfs van schilderijen waarop adellijke families zich al spelend lieten afbeelden.” John Ott heeft er als voorzitter van de stichting Nederlands Golfmuseum en conservator ongeveer een dagtaak aan. “We kenden een vliegende start en ons museum groeide snel.” We hebben veel internationale contacten gelegd, ook met Schotten die altijd hebben geclaimd dat zij de uitvinders van golf zijn, maar inmiddels hebben we een gentleman’s agreement bereikt: de oorsprong van het spel ligt in de Lage Landen, Schotland heeft onmiskenbaar een geweldige rol gespeeld in de mondiale verspreiding van de sport.”
Overnachtingen
Het hoeft geen betoog dat het museum een sterk aanzuigende werking heeft op Landgoed en Golfbaan Bleijenbeek. “Veel golfers combineren een rondje golf met een rondleiding door ons museum. We beschikken al over een opzienbarende collectie, die we gestaag uitbouwen met nationale en internationale attributen. Verder zijn wij lid van de European Association of Golf Historians & Collectors.” John Ott beschikt over een groot netwerk, dat hij inzet om de bekendheid van het museum verder te vergroten. “Onlangs heb ik samen met secretaris Jacques Schuiling een voordracht gegeven voor de Industriële Groote Club in Amsterdam. Dat werd niet alleen een groot succes, maar het had ook tot gevolg dat hun volgende golfdag op Bleijenbeek zal worden georganiseerd, natuurlijk gecombineerd met een bezoek aan het museum.” Er gebeurt meer. “We proberen mensen aan ons te binden en daar heb je overnachtingen voor nodig. We hebben inmiddels een vergunning voor campers op ons terrein en we gaan de verblijfsfaciliteiten uitbreiden met een dertigtal kleine huisjes, vergelijkbaar met hotelkamers. Daar hebben we flink voor gelobbyd in de regio. Onze banden met het nationaal Park De Maasduinen worden steeds hechter en we trekken samen met gemeenten op om de toeristische aantrekkingskracht van de regio te versterken. Dit jaar lijkt alles op zijn plaats te vallen. We hebben ook ons plan om op ons landgoed een film op te nemen gerevitaliseerd. De contacten met filmproducent André Jansen zijn warm, die film gaat er komen. Ook in het museum verandert er veel. De ruimte was al snel te klein en dat hebben we opgelost. Op 23 april wordt het museum heropend met een hickory-wedstrijd van de Dutch Hickory Society. In de entree van de golfbaan staat sinds kort de buggy van wijlen Robbie van Erven Dorens, een echte Nederlandse golfcelebrity en de initiator van het Dutch Open. Wij zijn er blij mee, daar heeft hij alle (golf)groten der aarde tijdens de Dutch Opens in rondgereden.”
Businessclub
Natuurlijk werd ook de golfbaan getroffen door de corona restricties. “We hebben ons er goed doorheen geslagen”, vertelt Dirk-Jan Vink. “Wij mochten veel nieuwe leden verwelkomen, ook veel herintreders, jongeren en dames. Het spel wint duidelijk weer aan populariteit. Ook onze businessclub groeit snel, naar nu al meer dan 140 leden, die afwisselend op Bleijenbeek en Welderen spelen. De zakelijke voordelen van een businessclublidmaatschap zijn duidelijk, je leert snel en op een ontspannen manier nieuwe mensen kennen. Bovendien kun je het lidmaatschap inzetten voor je zakelijke netwerk, bijvoorbeeld door zakenvrienden uit te nodigen voor een rondje golf. Dat wordt altijd gewaardeerd. Kijk voor meer informatie op onze website, of neem contact met ons op, bijvoorbeeld om als kennismaking een businessclubwedstrijd mee te maken.” John Ott en Dirk-Jan Vink zitten nog vol plannen. “Er komt nog lang geen einde aan de initiatieven die we op dit landgoed gaan ontplooien. Bleijenbeek blijft nog steeds in beweging!”