Bistrobar Beaune: ‘Hier staat de tijd stil’
Bistrobar Beaune is een ontdekking op de mooiste plek van Gelderland
‘Sta stil en reis, voor je wacht het land van belofte, verleidelijk, verdacht over heuvels en door bochten. Neem die bocht, verdwaal, hier staat de tijd stil, dit is de plek voor wie op reis wil’. Zo opent de site van Bistrobar Beaune in Rozendaal. Pure poëzie. De derde parel aan de horecaketting van Thijs van Gastel, Frank Goossens en Fedor Kok. Ga dat zien en beleven.
De drie directieleden hadden met Bistrobar Berlin en Bistrobar Bankoh in Nijmegen al enkele proeven van bekwaamheid afgegeven. Perfecte ambiance, een andere stijl, een restaurant als een beleving, een breed smaakpallet in een formule die uitnodigt tot een ontdekkingsreis. En toen kwam de voormalige The Hunting Lodge in Rozendaal op hun pad. Uniek, op een locatie met het mooiste uitzicht van Gelderland.
‘Gaan we zeker niet doen’
‘Iets voor jullie?’ De eerste reactie van Thijs, Frank en Fedor: ‘Dat gaan we zeker niet doen! Toch?’ Die vraag werd tweeëneenhalf jaar geleden de eerste keer gesteld. Dat kwam niet uit, ze waren net bezig met de ontwikkeling van Bistrobar Bankoh. Maar de toenmalige exploitanten van The Hunting Lodge kwamen de gevolgen van corona niet te boven en een half jaar geleden kwam de vraag opnieuw. Iets voor jullie? Toch nog maar een keer kijken. “We vroegen onze huisadviseur en sterrenkok Ron Blaauw erbij. We namen op ons gemak plaats op het terras. Uitzicht op het prachtige gebouw, veel glas, zinken daken, prettig passend in zijn omgeving. Op de achtergrond zie je kasteel en park Rosendael. Alsof de tijd heeft stil gestaan. Mooier kan niet en langzaam daalde het besef in: dit is een ‘once in a lifetime’ kans.”
Bistrobar Beaune
De heren gingen twijfelen, ‘gaan we zeker niet doen’ werd zoeken naar mogelijkheden. “Toen we gingen filosoferen over kansen en eventuele invulling waren we eigenlijk al verkocht. Dan heb je in je hoofd al de rode draad te pakken, ben je in gedachte al aan het inrichten, de formule aan het aanpassen aan de nieuwe stijl. Kortom, we hakten de knoop door.” De naam? “De uitstraling van gebouw en omgeving voelt Frans aan. En dus kwam na Berlin en Bankoh nu Bistrobar Beaune naar boven drijven. Franse stijl, hoofdstad van de Bourgondische wijn, het goede leven, in dezelfde bistro-formule van zeer smaakvolle tussengerechtjes, met een knipoog naar de moderne Franse keuken, waar we klassiekers eren, maar oude gewoontes doorbreken. Tussengerechten van 12,50 of met wat meer luxe ingrediënten -denk bijvoorbeeld aan coquille of zwezerik- vijf euro meer. Geen poespas en pretenties, maar ongedwongen culinair genieten. Toegankelijk, met een warme sfeer en pure en ongecompliceerde gerechten. Steak tartare met oestermayonaise, eendenborst of côte de boeuf, maar ook spareribs à la Ron, Chateaubriand of een hele Poulet Noir kip. Allemaal topsmaken, allemaal met onze eigen touch.”
Restyling
De naam en de inpassing van de formule was eigenlijk het gemakkelijkste deel van het proces. De verbouwing werd veel complexer dan de heren in eerste instantie voor ogen stond. “Als we iets doen, doen we het goed. Dat is ons adagium”, vertelt Thijs van Gastel. “Maar we waren in eerste instantie niet van plan zo ingrijpend te verbouwen. Veel dingen waren nog goed. De imposante open haard zou in elk geval blijven. De bar kreeg wel een andere plaats met een doorkijk naar een volledig nieuwe open keuken. En dan heb je al zoveel veranderd dat je besluit de rest ook maar onder handen te nemen. De muren, de toiletten, de wand- en vloermaterialen in nieuwe kleurstellingen, het meubilair, meer hoog-laag, lange brasserietafels met bijbehorende banken, eigenlijk hebben we alles gerestyled. Ook de grote koepelruimte op de eerste etage. Die kunnen we gebruiken als een verlengde van ons restaurant of voor bijvoorbeeld feesten of private dinings. De inrichting van de grote benedenruimte is nog in de oude stijl, veel hout, prachtige bar. Voor nu nog uitstekend, maar die komt later een keer aan de beurt.”
Vast team professionals
Op 18 september werd het derde restaurant van de bistro-keten geopend. “Het was een hele klus om die datum te halen. Groot voordeel is dat we inmiddels een vast team om ons heen hebben geformeerd dat onze gedachten perfect weet te vertalen in geur, kleur en sfeer. Alleen daarom is het gelukt. Vakmensen, professionals en designfreaks, interieurbouwer Sjoerd Rossen, ontwerper Daphne Rossen, aannemer Fokker en Peter Horst van Elektra Plus. Vanaf het eerste moment betrokken, ze weten hoe je denkt en wat jij in gedachten hebt toveren zij om tot nieuwe werkelijkheid. Heerlijk om zo te werken.” Inmiddels bieden de drie bistrobars werk aan meer dan tweehonderd medewerkers. “Met de opening van Bistrobar Beaune hebben we meteen onze organisatie verder geprofessionaliseerd, dat is inmiddels gewoon nodig. Bijvoorbeeld een vast marketingteam dat ons helpt Bistrobar Beaune sterk op de regionale culinaire kaart te zetten. Als totaalbeleving, want onze restaurants moeten meer bieden dan alleen fantastisch eten. Dan heb je het ook over locatie, een warme sfeer, maar ook over professionele bediening. Het hele plaatje moet gewoon kloppen.”
En verder?
Bistrobar Beaune is in de ogen van Thijs van Gastel dan ook meer dan een restaurant. “Het is een bruisende plek voor feesten en partijen, voor clubbijeenkomsten van businessclubs, voor vergaderingen en bruiloften in onze eigen trouwkapel. Maar ook voor een cursus, een babyshower, een begrafenisborrel, bedenk het maar en we voeren het uit.” En verder? Op naar Bistrobar nummer vier? Thijs lacht. “Dat weet je nooit, als er zich een mooie kans voordoet, een mooie locatie passend bij ons concept. Misschien?”