Sander Hendrix (MANNA en Hotel Blue): ‘ We zoeken de balans tussen klantverwachting, comfort en duurzaamheid’
MANNA en Hotel Blue zijn trendsettend in Nijmegen en de verre omgeving. Het concept is nog steeds nieuw, een gewaagde combinatie tussen urban en design voor de lokale gast en de verfijnde wereldreiziger. Het succes van beide bedrijven bewijst dat kwaliteit, eigenheid en echte gastvrijheid onder alle omstandigheden komen bovendrijven. Maar dan is er ook nog zoiets als een footprint en dat onderwerp krijgt meer dan gemiddelde aandacht. “Hoe kunnen wij onze impact op het milieu de komende jaren reduceren tot nul. Dat is de uitdaging.”
Sander en Aïda Hendrix hebben er een uitgesproken mening over: “Het is onze plicht om deze planeet in goede staat over te dragen aan toekomstige generaties. Dat voelen we beiden heel sterk, maar er is ook een economische component. Het moet wel haalbaar zijn, niet alleen financieel, maar ook in relatie tot het comfort en de veiligheid die onze gasten van ons verwachten. Dat is soms balanceren op een dun koord, alhoewel we ons realiseren dat onze gasten het belang van een duurzame bedrijfsvoering steeds meer gaan inzien.”
‘Het moet wel haalbaar zijn, niet alleen financieel, maar ook in relatie tot het comfort die onze gasten van ons verwachten’
INDUCTIE
Sander en Aïda verwachten dat komende generaties zullen eisen dat zowel Manna als Hotel Blue bijvoorbeeld een energie neutrale operatie realiseren. Daarom hebben we in nauwe samenwerking met Tesla recent vier elektrische oplaadpunten op ons parkeerterrein geïnstalleerd. Die service is in de parkeerprijs inbegrepen.” Hotel Blue beschikt over 25 eigen parkeerplaatsen, die ook voor niet-hotelgasten beschikbaar zijn. “Ga je een dagje shoppen of heb je een paar afspraken in de stad? Dan is parkeren bij Hotel Blue niet alleen veiliger, maar ook al snel voordeliger dan elders. Van 9.00 tot 17.00 uur betaal je €12,50, avondparkeren van 17.00 uur tot sluitingstijd kost € 9,50.” De elektrische oplaadpunten zijn een volgende stap. “Doel is om volgend jaar geheel zelfvoorzienend te zijn in onze energiebehoefte. Zonnepanelen zullen daar een rol in spelen, maar ons dakoppervlak is daarvoor te beperkt. Binnenkort start de verbouw van MANNA en ook daarin zullen we stappen zetten. Zo gaat de keuken bijvoorbeeld van gas over op inductie, als dat goed gaat zal Hotel Blue volgen.”
BIOLOGISCH
Er zijn meer maatregelen genomen. “We produceren als hotels veel was. We proberen onze gasten ervan te overtuigen een dag langer met hun handdoeken te doen, maar de keuze is aan hen. Wij laten onze was door een biologische wasserij verzorgen, waar met biologisch afbreekbare middelen wordt gewassen op een temperatuur van 30 graden. Net zo schoon, maar het gebruikt veel minder energie. De kosten liggen wel wat hoger, maar dat nemen we voor lief. Zo screenen we alle schoonmaakmiddelen die we gebruiken en proberen we zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Ons afval is zo veel mogelijk gescheiden, maar ook daarin proberen we verdere stappen te nemen. Bijna alle verlichting is led, maar soms loop je tegen technische beperkingen aan. Led is niet altijd zo dimbaar als wij nodig achten.”
‘Parkeren bij Hotel Blue is niet alleen veiliger, maar ook al snel voordeliger dan elders’
COMFORT
Waarom kiest een gast voor een overnachting in MANNA of Hotel Blue? “Ook omdat hij het nodige comfort kan verwachten en comfort is niet altijd volledig verenigbaar met duurzaamheid. We lopen soms tegen grenzen aan, waarbij we op dit moment nog concessies moeten doen, maar het is ons absolute doel om waar mogelijk verbeteringen aan te brengen. We zoeken een balans tussen het verwachtingspatroon van onze gast en milieubewust ondernemen. Dat staat elke week op onze agenda, dat zit in de genen van ons en ons hele team. Dat gaat dus ook gewoon lukken, dat is een kwestie van tijd.”