‘Groei is geen must, werkplezier en solide transacties wel’
Erwin Thoonen en Martijn Slegers van Level2 Makelaars:
Hoe maak je van een samenwerking een succes? Door te zorgen dat je elkaar aanvult, dat beiden extra waarde toevoegen in hun kennis en in hun netwerken, waardoor een brede en toch specialistische dienstverlening aan klanten vanzelfsprekend is. De basis van een succesvolle samenwerking is dat er sprake is van dezelfde drive, een gemeenschappelijk doel en een gedeelde visie op het bedrijf en de markt. En dat is precies wat de kracht is van Level2 Makelaars.
Level 2 ging op 1 januari met Erwin Thoonen, Martijn Slegers en Saskia Geurts van start. Op 1 mei trad Erwin Jonkman toe. Erwin en Saskia waren sinds 2014 zelfstandig als Erwin Thoonen Makelaardij aan de slag. Dat was een succes. Erwin had voordat hij de overstap naar een eigen bedrijf maakte een geweldig trackrecord opgebouwd. Nijmegen kende en vertrouwde hem. Saskia vormde als commercieel medewerkster met jarenlange ervaring in bemiddelen en beheer van onroerend goed en de zakelijke dienstverlening de betrouwbare achtervang. Erwin: “In feite dreef ons bedrijf op twee personen, dat is risicovol en dus lag een uitbreiding met een nieuwe partner voor de hand. Dat werd Martijn.”
Erwin Thoonen
Erwin Thoonen (45 jaar en Woningmakelaar RM) startte zijn makelaarscarrière in 1997 bij Van Anken Makelaardij in Nijmegen. “Daarna volgde de overstap naar een makelaarskantoor in Oss. Het bedrijf wilde een tweede vestiging starten in Den Bosch en ik was mede verantwoordelijk om deze op de kaart te zetten. Na drie jaar kwam ik terug naar Nijmegen en ging ik aan de slag bij Hans Janssen Garantiemakelaars. Ik hield me daar de eerste jaren bezig met de particulieren markt en aansluitend met bedrijfsonroerend goed. Ik ben er acht jaar gebleven, voordat ik overstapte naar beleggings- en beheersmaatschappij Dornick in Nijmegen. Ook daar heb ik heel veel geleerd. Dat is wel de rode draad in mijn carrière, ik kreeg bij elke nieuwe werkgever nieuwe kansen en met uitdagingen te maken. Na Dornick heb ik nog een jaar bij Ten Brinke in de Achterhoek gewerkt. Dat is een bedrijf waar men zich op grote schaal bezighoudt met aannemen, ontwikkelen en beleggen. Inmiddels had ik het idee dat ik voldoende bagage had om de stap naar zelfstandigheid te maken. Dat begon samen met mijn partner Saskia op een kantoortje op de Canisiussingel. Ik had het hier in de regio blijkbaar goed gedaan, want oude relaties wisten mij te vinden, waaronder veel professionele partijen. Ik werkte nog steeds in de combi wonen, bedrijven en beleggen, maar toch met een duidelijke focus op de woningmarkt. Inmiddels zijn we een aantal jaren geleden verhuisd naar de Arksteestraat 13 in het centrum van Nijmegen en daar zitten we nog steeds.”
Martijn Slegers
Het CV van Martijn Slegers (39 jaar en Bedrijfsmakelaar MRE) ziet er anders uit. Zijn onderwijscarrière liep gestaag door. Van MAVO naar MEAO en vervolgens Management Economie Recht (MER) aan de Fontys Hogeschool van Eindhoven, om te eindigen met een Master of Real Estate (postmaster) aan de Amsterdam School of Real Estate. In 2003 studeerde hij af en startte hij bij Hestia. “Omdat ik Nijmegen zo’n geweldige stad vond. Mijn keuze voor vastgoed was geen zekerheidje. Ik heb even getwijfeld tussen een loopbaan in de makelaardij of het bankwezen, mijn vader was namelijk bankdirecteur. Het werd uiteindelijk vastgoed/makelaardij. Bij Hestia kon ik samen met Erwin Jonkman aan de slag om de afdeling bedrijfsmakelaardij verder uit te bouwen. Bovendien heb ik daar de afdeling particuliere verhuur opgezet, voor mensen die bijvoorbeeld een jaar naar het buitenland vertrokken. In 2008 kon ik aan de slag als assetmanager bij Uni-Invest, het latere Merin, voor de regio Noord- en Oost-Nederland. Mijn standplaats was Apeldoorn, waarna ik in 2012 regiomanager werd voor dezelfde regio. Dat was een bijzondere tijd met bijzondere projecten. Tussen 2012 en 2017 ben ik verantwoordelijk geweest voor de herontwikkeling van een voormalig Philipsterrein in Apeldoorn (Vision Park); van sloop tot nieuwbouw, herontwikkeling en verduurzaming. Dit park is herontwikkeld tot een kantorenpark (FizzionParc) en een bedrijventerrein (Ruimte op Malkenschoten), waar ik later de bouwkavels heb verkocht. In 2017 kreeg ik de opdracht om alle gebouwen die niet in de Merin-strategie pasten te herontwikkelen of te verkopen. Herontwikkelen vond ik bijzonder interessant, naast het Philips terrein bijvoorbeeld in Arnhem een oud kantoor veranderen in een prachtig hotel en een Heinekenloods tot een Ballorig binnenspeeltuin. Een op het oog waardeloos gebouw nieuwe functies geven, je creativiteit de vrije loop laten en van niets weer iets maken. Het is niet vreemd dat ik in die periode een groot landelijk netwerk opbouwde onder aannemers, projectontwikkelaars en beleggers. Vorig jaar wilde ik iets anders, participeren in een eigen kantoor, wel voor mezelf, maar niet alleen. Ik heb een shortlist samengesteld van drie kantoren en ben gaan praten. Erwin Thoonen Makelaardij was een van de drie.”
Noviovast
Erwin en Martijn kenden elkaar van Noviovast, een vereniging die in 2008 is opgericht voor mensen die in de regio werkzaam zijn in het vastgoed. “We hadden eigenlijk meteen een klik en op 1 januari stapte ik in”, vertelt Martijn. Erwin Thoonen: “We bieden nu een compleet dienstenpakket op het gebied van vastgoed en we hebben dezelfde drive en passie voor het vak. Betrokken en persoonlijk, de klant centraal. Het klinken als clichés maar ze zijn echt allemaal waar. Dat is namelijk waar je het onderscheid kunt maken. Aandacht voor de klant, hem echt helpen, zoeken naar creatieve oplossingen, processen van dichtbij begeleiden en nazorg bieden. Bovendien sloten onze werkterreinen goed op elkaar aan.” Erwin is de regionale man die de nadruk legt op particulieren en vastgoedbeleggers, Martijn voegt kennis en een landelijk netwerk op het gebied van zakelijk OG toe. De bedrijfsstructuur werd aangepast. Saskia Geurts verkocht haar aandelen aan Martijn en kwam vast in dienst. Daardoor werden Erwin en Martijn gelijkwaardige aandeelhouders. Op 1 mei kwam Erwin Jonkman er bij. Hij is als jurist en Registertaxateur Bedrijfsmatig Vastgoed REV gepokt en gemazeld in aan- en verkoopadvies, taxaties, herfinancieringen, huurwaardebepalingen en herontwikkeling van bedrijfsmatig vastgoed in de regio.”
Level2 Makelaars
Wat ook veranderde is de naam, dat werd Level2 Makelaars. “We zijn niet het standaard makelaarskantoortje op de hoek en onze nieuwe naam past daar bij. Innovatief, betrokken, toekomstbestendig, maar niet per se gericht op snelle groei. Groei is geen must, werkplezier en solide transacties wel.” En de coronacrisis? “Dat was na de aankondiging van Rutte in maart wel even schrikken”, vertelt Erwin Thoonen. “Wat zouden de effecten zijn voor de vastgoedmarkt? We waren zelfs druk bezig met de voorbereidingen voor de tijdelijke sluiting van ons kantoor. Dat bleek niet nodig. We hebben intern wat aanpassingen verricht, waardoor we gewoon klanten kunnen ontvangen en zo gaan we gewoon op de oude voet door. Ons kantoor kent vanaf het begin een vliegende start, beter dan we hadden begroot. Met Covid-19 ging niet alleen het reguliere werk gewoon door, er kwamen ook nieuwe kansen voorbij. Zo kregen we een aantal hotels in verhuur die aangeboden konden worden op shortstay-basis.”
Woningtekort
Het aantal vrijgekomen huurwoningen steeg landelijk met 21% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “Dat wijst op vertrek van expats, die je in Nijmegen bijvoorbeeld aan Radboud Universiteit, Radboud UMC en NXP vindt. Die beweging zien we in Nijmegen absoluut niet. Sterker nog, toen twaalf appartementen en twee tiny houses na de verbouwing van Elvira Dansschool aan de Gerard Noodtstraat op de markt kwamen, waren we die vrijwel meteen kwijt. Door het landelijke netwerk van Martijn is de beheer-portefeuille afgelopen periode onder andere uitgebreid met een aantal appartementencomplexen in Arnhem en een kantoorgebouw in Amersfoort.” Het CBS voorspelde onlangs prijsdalingen tot 5% jaarlijks in de woningmarkt. “Ook daar merken we in Nijmegen tot op heden in ieder geval helemaal niks van en de reden is simpel: we komen hier in de regio zo’n 8.000 woningen te kort, er heerst schaarste. Nijmegen staat na Amsterdam en Utrecht op de derde plaats in de lijst van plaatsen met woningtekorten. Dat zal naar onze verwachting de komende jaren niet veranderen. Het is zelfs zo druk dat Martijn moet bijspringen om de bezichtigingen rond te krijgen. Daar nemen we nu meer tijd voor, in feite profiteert de klant daarvan.” Op dit moment groeit de woningverkoop gewoon door. “Dat is een landelijk fenomeen. Volgens NVM steeg het aantal te koop gezette woningen met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en is de verkooptijd gedaald van 42 naar 29 dagen, terwijl de vierkante meterprijs steeg. Een gemiddelde woning kost nu 330.000,-, een landelijke stijging van 7,7%. “Natuurlijk is onze werkwijze veranderd, we leven per slot van rekening in een 1,5 meter samenleving, maar verder draaien we gewoon door.”
Toekomst
Een blik op de toekomst werpen is in deze tijden vrijwel onmogelijk. Er zijn veel onzekere factoren, de ontwikkeling van het virus en de verwachte diepe recessie. Martijn: “Er gaan zeker dingen veranderen, maar op dit moment ligt onze grootste uitdaging in het tekort aan woningen. Op de bedrijvenmarkt staan we de komende jaren ook voor uitdagingen. In onze visie is een kantoor een doos, een gebouw dat meerdere ook gecombineerde functies zou kunnen hebben. Die ontwikkeling is al gaande en ontwikkelaars willen daar nog steeds in investeren. Dan heb je de transitie naar duurzame en circulaire gebouwen, ook dat is een ontwikkeling die in onze ogen niet meer is te stoppen. De kantorenmarkt kent nog steeds problemen, voor Nijmegen is dat bijvoorbeeld de beschikbaarheid van kantoren van meer dan 400m2. Die zijn er gewoon niet. Er zitten meerdere uitdagende projecten in de pen voor Nijmegen; de ontwikkeling van het stationsterrein en bouwen aan de Waal. Ook de universiteit bezint zich op nieuwe ontwikkelingen. En zelfs in de huidige Coronaperiode zie je dat het altijd al goed presterende kantorenpark Kerkenbos nog altijd de nodige transacties laat zien voor zowel kleinere maar ook middelgrote kantoorhuurders. Zowel hier als langs de Wijchenseweg vinden nog de nodige bouwontwikkelingen plaats. Dat ook hier behoefte aan bestaat bewijst het feit dat één van deze nieuwbouwontwikkelingen momenteel zelfs al tijdens de bouw nagenoeg volledig is verhuurd. Genoeg te doen dus, uitdagingen zat. We gaan aan de slag!”