Delmo Vastgoed: ‘Deze locatie verdient een toonaangevend ontwerp’
Delmo Vastgoed Management & Advies trendsettend in bouw aan Palkerplein Nijmegen
Palkerplein? Nooit van gehoord. Leg je vervolgens uit dat het om de rotonde met de blokken van Struycken gaat aan de A326, de doorgaande weg richting A50, dan wordt het ineens helemaal duidelijk. Delmo Vastgoed gaat er als eerste een trendsettend project realiseren direct aan de rotonde. De eerste tekeningen zijn gereed, de bedoeling is dat het pand in het vierde kwartaal van 2020 wordt opgeleverd.
Delmo Vastgoed heeft de laatste jaren een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt. Delmo was als vastgoedbedrijf gespecialiseerd in het investeren en exploiteren van bedrijfsmatig en commercieel vastgoed, maar inmiddels heeft oprichter Hans van Delft zo’n 80% van zijn vastgoedportefeuille verkocht. “Daarbij ging het met name om panden buiten de regio, maar ook enkele toonaangevende panden aan de Nijmeegse Oranjesingel. Maar er gebeurde meer”, vertelt financieel directeur Marc Loosen. “We maakten met Delmo M&A BV de overstap van een traditionele eindbelegger naar een ontwikkelende eindbelegger. Daar hebben we inmiddels met buitenlandse partijen twee projecten in de categorie ‘light industrial’ met een oppervlakte tussen de vijfduizend en tienduizend vierkante meter zeer succesvol afgesloten. Het project Palkerplein is het volgende.”
Ontwikkeling
Een traditionele belegger koopt een bestaand pand met als primaire doel het langdurig te verhuren. Een ontwikkelende eindbelegger stapt veel eerder in het proces, want deze belegger zal in samenspraak met de huurder ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en realisatie van het pand. Na oplevering wordt zo’n pand voor een periode van tien tot vijftien jaar verhuurd. Het grote voordeel is dat de huurder vanaf dag 1 bij de ontwikkeling van het pand is betrokken, hij koopt als het ware een maatpak, grotendeels aangemeten op de wensen die hij heeft. Overigens wordt de huurder tijdens het bouwproces volledig ontzorgd, van planontwerp tot en met realisatie, het hele traject valt onder onze verantwoordelijkheid. Hij heeft geen bemoeienis met de daadwerkelijke bouw, de bouwfinanciering of het bouwrisico. Dat geeft voor de huurder rust en zekerheid.” Ontwikkelende eindbeleggers zijn in opkomst en het past ook in een ontwikkeling naar duurzamer bouwen. Er zouden er meer moeten komen, omdat het uiteindelijk een beter eindresultaat oplevert. Een ontwikkelaar wil in de eerste plaats een nieuwbouw object afleveren. Als je de ontwikkeling en de eindbelegging bij één partij legt dan is dat anders. Marc Loosen: “Omdat wij het in feite voor onszelf bouwen, is het in ons belang dat er een degelijk en duurzaam bedrijfsobject komt te staan, dat ook over een aantal jaren nog aan alle eisen voldoet. De kwaliteitseisen liggen hoger, wij hechten bijvoorbeeld veel waarde aan duurzame exploitatie. We gebruiken naast warmtepompen en LED-verlichting allerlei duurzame materialen die uiteindelijk zorgen voor lagere exploitatiekosten. Via green lease kiezen we voor een concept waarin kosten en opbrengsten van het verduurzamen van een gebouw een gezamenlijke verantwoordelijkheid worden van huurder en verhuurder. Daarmee nemen verhuurder en huurder gezamenlijk verantwoordelijkheid voor het welslagen van de verduurzaming.”
Ervaring
Delmo M&A deed ervaring op met projecten in de nabijheid van Utrecht en nabij de Duitse stad Bremen. “Op het bedrijventerrein Haarrijn op een prachtige zichtlocatie direct aan de A2 ontwikkelden wij een toonaangevend bedrijfspand voor een Duitse relatie. Het pand voorziet in bedrijfsruimte van circa 2.380 m2 en een kantoorruimte over twee bouwlagen van samen 1.107 m2. Het pand is voorzien van een drietal loading docks en een scholingsruimte voor personeel. Op het bedrijventerrein nabij Bremen ontwikkelden wij ook voor een Duitse relatie een hoogwaardig bedrijfspand. Op dit bedrijventerrein bouwden wij op een perceel van ongeveer 9.000 m2 een bedrijfshal van 4.500 m2 met een inpandig kantoor. Het bedrijventerrein is gelegen aan de A27 richting Bremen. In het gehele traject dachten we mee. Door bijvoorbeeld slim gebruik te maken van de maximale hoogte en de inzet van nieuwe magazijnsystemen hebben we voor de klant vele vierkante meters opslagruimte kunnen toevoegen. Dat levert tevreden huurders op. We hebben beide projecten dan ook tot volle tevredenheid aan de huurders kunnen overdragen.”
Palkerplein
Aan de rotonde Palkerplein liggen vier bouwlocaties, waarvan Delmo de eerste momenteel ontwikkelt. “Het Palkerplein neemt de rol van het Takenhofplein als de entree tot Nijmegen over. Zo’n locatie verdient dus ook bijzondere aandacht en een toonaangevend ontwerp. We denken dat we daar met medewerking van bouwtechnisch ingenieursbureau Croes en architectenbureau Heijster volledig in zijn geslaagd. Waar aan het Takenhofplein nog werd gekozen voor een half rond ontwerp, is ons ontwerp aan het Palkerplein op voordracht van de architectuurbegeleidingscommissie rechthoekiger. Dat geeft een geheel andere dynamiek, ook doordat er sprak is van een naar achteren in hoogte oplopend ontwerp. Het pand krijgt tenminste twee loading docks. Het ontwerp betreft een logistieke hal van circa 3.750 m2 en een kantoortoren van vijf verdiepingen. De twee of drie onderste verdiepingen zijn gereserveerd voor de toekomstige huurder, de overige etages worden verhuurd aan andersoortige logistieke gebruikers. Door het gebruik van schuine lijnen sluit het ontwerp aan op het ontwerp van de blokken van Peter Struycken.”
Voortgang
Nog dit jaar zal het definitieve ontwerp worden goedgekeurd en de benodigde vergunningen worden verleend. “Momenteel zijn we op zoek naar een eindgebruiker, zodat hij inspraak in het ontwerp kan hebben, waarbij natuurlijk de huidige vorm in beginsel leidend is. Hoe eerder een huurder instapt, hoe beter we aan zijn wensen tegemoet kunnen komen. Vervolgens zal het bouwteam worden samengesteld en zal het pand in 2020 worden gerealiseerd. In het vierde kwartaal moet het hele project zijn beslag hebben gekregen en zijn afgerond.”