Column Thomas van Buuren
RI&E, meer dan alleen een wettelijke verplichting
“De Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E)? Ja, die heb ik wel ergens, dat moest toen.” Ik kom het veel tegen in de praktijk. De RI&E is uitgevoerd omdat het moest. De voordelen van een RI&E worden helaas vaak niet gezien. “Nou, ik zie het rapport met onvoldoendes wel tegemoet komen”, werd laatst nog tegen me gezegd. “Ben ik in ieder geval weer voor een paar jaar klaar.” Ik vond het zo jammer dat deze man de RI&E zag als een negatieve beoordeling van zijn bedrijf. Ik vroeg hem of zijn medewerkers inzage krijgen in de RI&E, maar kon het antwoord eigenlijk zelf wel invullen. “Nee, dan word ik helemaal aangekeken.”
Een RI&E is niet alleen belangrijk omdat het wettelijk verplicht is. Een RI&E kan leiden tot het realiseren van een veiligere en gezondere werkomgeving en een verlaging van het ziekteverzuim en hierdoor uiteindelijk een kostenbesparing opleveren. Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, en werd dan ook niet direct voor waar aangenomen. “Hoe kan het geld besparen dan? Ik moet volgens de RI&E allerlei persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen, omdat ik wat gevaarlijke stoffen heb. Om nog niet te spreken over de opslag, die aangepast moet worden.” Ik kan niet anders dan deze man gelijk geven. Of is er een andere oplossing? Ik leg hem uit dat het vervangen van gevaarlijke stoffen voor minder gevaarlijke producten kan zorgen voor een kostenvermindering. Geen aanpassing van opslag, minder of zelfs geen benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. En minder kans op letsel, dus een kleinere kans op kosten door verzuim.
Langzaam zie ik zijn gezichtsuitdrukking verzachten. Ik ga verder: “Indien u zorgt voor voldoende BHV’ers en de brandblussers periodiek laat onderhouden, kan een beginnend brandje bestreden worden en verdere ontwikkeling en grote schade voorkomen worden. Dit geldt eigenlijk voor een hele hoop situaties. We kunnen niet alles uitsluiten, maar we kunnen wel de gevolgen beperken.” Omdat ik zie dat deze man zich een verkeerd beeld van de RI&E heeft gevormd, ga ik nog even door. Voorzichtig snijd ik het onderwerp werkinstructies en procedures aan en leg hem uit wat er op termijn verbeterd kan worden. “Ik heb hier nooit bij stil gestaan. Nooit gedacht dat er op de werkvloer ook van alles kan spelen, waar ik geen weet van heb.“
Na een lang gesprek merk ik dat deze man zijn zienswijze op de RI&E aan het aanpassen is. ‘’Een RI&E helpt mij de veiligheid binnen mijn bedrijf te verbeteren. Het helpt mij, maar ook mijn werknemers.’’ Ik leg hem nogmaals uit dan het plan van aanpak van de RI&E een zetje in de goede richting is, een soort handvatten. Hij moet ze alleen vast durven pakken en de eerste stappen in de goede richting zetten. Ik geloof dat hij er aan gaat werken, misschien niet op volle kracht, maar ongetwijfeld laat zijn volgende RI&E of een tussentijdse update al verbetering zien. Er moet eerst een knop om, er moet eerst een stukje veiligheidbewustzijn groeien. Nog niet 100% overtuigd, maar zeker positiever sluit hij ons gesprek af: “Dus ik moet nu investeren, zodat we er allemaal van pro teren.” Ik bevestig zijn uitspraak en schud hem de hand. “Zoals ik al zei, een RI&E is meer dan alleen een verplichting.”
Thomas van Buuren
Veiligheidskundige bij Kompas Veiligheidsgroep 024 – 371 75 65 – info@kompasveiligheidsgroep.nl