Frans Hartog: ‘Wij zijn klaar voor de toekomst
“Natuurlijk werden ook wij geraakt door de crisis”, vertelt Frans Hartog. “Het begon voor ons eigenlijk pas in 2009 en dat leidde tot een reorganisatie in 2012, maar het was voor ons ook een moment om ons te bezinnen op de toekomst. Hoe nu verder? Die vraag hebben we beantwoord, wij kwamen sterker uit de crisis, met veel meer kennis, gericht op de nieuwste ontwikkelingen in installatietechniek en met een visie die is gestoeld op samenwerking.”
Installatietechniek Hartog startte als een initiatief van grootvader Hartog. Hij werkte voor A.S.W.- Fasto aan de Muntweg in Nijmegen, voordat hij in 1949 begon met zijn eigen loodgietersbedrijf. Een schuur als opslagplaats en een grote garagebox dienden als bedrijfsruimten. “In 1964 kwamen mijn vader en een oom in de zaak. Het bedrijf liep goed, klanten als de gemeente Nijmegen en woningbouwverenigingen zorgden voor een gestage omzetgroei.” In 1974 volgde de verhuizing naar de Wolfkuilseweg en daar is het bedrijf nog steeds gevestigd. Frans Hartog kwam er in 1997 bij. “Ik ben verkoopleider geweest bij Nissan en daarna directeur bij Chrysler/Jeep. Vader werd ziek en tijdens een aandeelhoudersvergadering werd besloten dat ik de kar moest gaan trekken. We hadden toen tien medewerkers en hielden ons bezig met installatie- en dakwerk en het loodgietersvak. In de toptijd hadden we zo’n 35 medewerkers, dat zijn er inmiddels weer 25.”
DUURZAME ENERGIE
Frans nam de kennis die hij bij de autobedrijven had opgedaan mee naar zijn eigen bedrijf. “De automobielbranche is sterk gestructureerd. Die kennis had ik en die nam ik voor ons bedrijf over. Een perfecte planning, de uitstraling die hoort bij de kwaliteit van je bedrijf, aftersales die klopt, allemaal belangrijke elementen als je je bedrijf wilt laten groeien.” Frans Hartog verbreedde de klantenportefeuille. “Natuurlijk werkten we voor de gemeente en woningbouwverenigingen, maar ook voor diverse grote bedrijven in de regio, voor het MKB – we gelijkwaardige partners met elk een eigen focus en specialisme. Partners die over de schutting van de eigen verantwoordelijkheid durven te kijken, die vanuit een positief-kritische instelling verbeteringen aandragen en die ook uitgevoerd zien worden. Dan ontstaat vanzelf een proces waarin je elkaar scherp houdt, waarin je met een duidelijk doel voor ogen samenwerkt aan een optimaal resultaat. Dat is niet alleen efficiënt, het werkt ook plezierig, van tekentafel tot uitvoering en het resultaat is een kwalitatief hoogstaand duurzaam energiesysteem en optimaal woonplezier voor de nieuwe bewoners.”
LUCHTWARMTE
Aan de basis van alle duurzame energiesystemen liggen één of meerdere koude en warme bronnen. Om deze bronnen te realiseren worden er twee boringen uitgevoerd tot in de juiste watervoerende bodemlaag. Een leidingstelsel verbindt de bronnen met elkaar. Zo kan het grondwater van de ene bron naar de andere worden gepompt. De warmtewisselaar halverwege het leiding-
“Aan de basis van alle duurzame energiesystemen liggen één of meerdere koude en warme bronnen. Om deze bronnen te realiseren worden er twee boringen uitgevoerd tot in de juiste watervoerende bodemlaag.”
stelsel haalt energie uit het langsstromende grondwater. Deze energie wordt in de vorm van warmte of koude afgegeven aan het gebouwcircuit. Elk WKO- systeem kent een zomer- en winterstand. In de winter voorziet het systeem een gebouw van warmte. Hiervoor wordt de warmte gebruikt die in de zomer in de warme bron is opgeslagen. De koude van de winter wordt opgeslagen in de koude bron en kan in de zomer worden ingezet voor de koeling van het gebouw. De pomprichting bepaalt of de koude of warme bron wordt gebruikt. De nieuwste generatie WKO-systemen gaat niet meer uit van bodemenergie, maar haalt via luchtwarmtepompen warmte uit lucht. Er zijn dus ook geen bronnen meer nodig en daardoor zijn de aanlegkosten significant lager en is de terugverdientijd van de benodigde investering veel korter. Het centrale element is een compressor die buiten staat opgesteld. Ook dit systeem kan koelen en verwarmen en is dus extreem milieuvriendelijk en kostenverlagend. Het enige dat je nodig hebt is stroom en die kan via zonnepanelen worden opgewekt. Frans Hartog: “Dit is wat mij betreft een enorme doorbraak. We zijn er volop mee bezig, bijvoorbeeld met de verbouw van een hotel in Nijmegen. Als de afgiftesystemen voldoen, zoals vloerverwarming of LTV convectoren, kun je het systeem ook in de bestaande bouw toepassen.”
“We zijn nu bezig met de realisatie van een energieneutraal wooncomplex Villa Sterappel in Lent Met WKO, niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat het op termijn veel goedkoper zal zijn.”
GASPRIJS
De roep om verduurzaming, maar ook het toekomstige tekort aan fossiele brandstoffen zal de invoering van deze systemen enorm versnellen. “We zijn nu bezig met de realisatie van een energieneutraal wooncomplex Villa Sterappel in Lent Met WKO, niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat het op termijn veel goedkoper zal zijn. Het Nederlandse gas raakt op, dat zal dus steeds vaker moeten worden ingevoerd. Dat heeft tot gevolg dat naar verwachting de gasprijs in tien jaar tijd zal verdubbelen. De economische haalbaarheid van projecten zal daardoor steeds vaker in het voordeel van WKO- systemen uitvallen. Minder gas, veel meer elektrisch aangedreven systemen. En het einde is nog lang niet in zicht. Er komen nu hybride CV-ketels op de markt voorzien van ventilatoren die lucht uit de woning afzuigen en die via een compressor omzet in energie.”
TOEKOMST
Frans Hartog ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. “We investeren in duurzaamheid, in ons wagenpark en op kantoor, we hebben onze medewerkers omgeschoold dus we hebben de nieuwste technieken in onze vingers. De wetgever helpt mee door druk op de ketel te zetten, huizen en kantoren moeten energieneutraal worden. Bovendien is de investeringswaarde van nieuwe installaties hoog en dus zie ik dat E&W in de bouw een steeds belangrijker schakel vormt. Daar hoort ook bij dat je samenwerking zoekt met andere bedrijven, daar zijn we volop mee bezig en die ervaringen zijn positief. Ik durf dus gerust te zeggen dat wij niet alleen sterker uit de crisis zijn gekomen, maar ook helemaal klaar zijn voor de toekomst.”