Agile werken biedt flexibiliteit en snelheid
Agile werken. NRC-journaliste Japke-d Bouma vult er regelmatig haar columns over kantoortaal mee. Hilarisch, vaak erg waar en soms pijnlijk ‘to the point’. Ze heeft trouwens ook een hekel aan het gebruik van Engelse woorden als een Nederlands woord of uitdrukking ook beschikbaar is. Agile is een van haar favoriete jeukwoorden, maar het is wel een proces dat voor grote veranderingen heeft gezorgd.
Agile lijkt een recente ontwikkeling, maar niets is minder waar. In feite ontstonden de eerste voorlopers van Agile al in de jaren tachtig, toen software-ontwerpers naar methoden zochten om sneller, creatiever en flexibeler te werken. In 2001 ontstond het Agile Manifest, toen zeventien software-ontwikkelaars het handvest en de principes voor de uitwerking van ideeën vastlegden in verschillende methoden. Zij vertegenwoordigden de verschillende Agile-stromingen, zoals DSDM, (R)UP, Extreme Programming (XP) en Scrum, waarvan Scrum waarschijnlijk de bekendste is. Al deze methoden gaan uit van hetzelfde basisprincipe. Agile beperkt zich overigens niet tot één specifieke methodiek, want binnen een project kunnen meerdere methoden gezamenlijk heel goed werken.
WAT IS AGILE
De letterlijke betekenis van Agile is behendig of lenig en dat dekt aardig de lading. Wie Agile werkt kiest voor een methode waarin het ontstaansproces van nieuwe software in stukken wordt verdeeld. De klant wil software om een probleem op te lossen. Productontwikkelingen worden opgebroken in korte, overzichtelijke perioden (iteraties) van twee tot maximaal vier weken, zogeheten iteraties of timeboxes. Zo’n timebox is dus in feite een project op zich en aan het eind moet er een bruikbaar resultaat zijn. De iteratie omvat dus het gehele proces van probleem formuleren, oplossing bedenken, ontwikkelen, testen, presenteren en beoordelen. De voortgang wordt afgemeten aan de hand van werkende producten, features of prototypes en het eind van elke iteratie of sprint wordt zowel het opgeleverde product beoordeeld als het ontwikkelproces. Het doel hiervan is om te leren en steeds beter te worden. Hierdoor wordt het ontwikkelrisico beperkt en weet men snel of men op de goede weg zit. Daarmee voorkomt men dat men een half jaar werk in een project steekt om dan tot de conclusie te komen dat het toch niet helemaal werkt. Doordat men het product na elke iteratie ziet, wordt het allemaal concreter en ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën. Vervolgens wordt er bepaald wat de volgende iteratie (release) moet worden.
‘Wie Agile werkt kiest voor een methode waarin het ontstaansproces van nieuwe software in stukken wordt verdeeld’
CHANGE IS NICE
Agile werken stelt een team in staat zich snel aan te passen aan gewijzigde omstandigheden of aan andere wensen van de klant. Dat stelt eisen aan de teamleden. Ze moeten veranderingen omarmen en ze niet bang zijn voor onzekerheden tijdens het traject. Ze starten aan een project zonder te weten wat de uitkomst zal zijn, al doende ontdekken ze de juiste weg naar een oplossing. Omdat Agile projecten in stukken hakt kan het juist zeer geschikt zijn voor complexe en langdurige trajecten. Juist dat opdelen in stukken en na elke iteratie een bruikbaar product opleveren maakt zo’n project toch behapbaar. Teamleden moeten niet alleen openstaan voor veranderingen, ze moeten ook kunnen floreren in een open en communicatieve cultuur. Verslaglegging is anders dan bij traditionele methoden veel minder aan de orde. Directe communicatie tussen teamleden, gebruikers en klanten/opdrachtgevers is cruciaal. Daar ligt juist de kracht van Agile werken, snelle inzichten en antwoorden op complexe (deel)vragen, lage overhead door de inzet van zelfsturende teams en uiteindelijk het gewenste product op het juiste moment.
‘Directe communicatie tussen teamleden, gebruikers en klanten/opdrachtgevers is cruciaal’
HOE HET WERKT
Hoe gaat dat nou in de praktijk? Rens Rovers is een van de eigenaren van Zoolt, een innovatiegedreven technologiebureau uit Nijmegen dat organisaties helpt door het bedenken en bouwen van succesvolle software en hardware oplossingen voor innovatieve technologieën als Artificial Intelligence (AI), big data, blockchain, cloud, Internet of Things (IoT), robotics, Virtual Reality (VR), web en meer. Rens Rovers: “Wij zijn jonge maar zeer ervaren en gepassioneerde ontwikkelaars en creatievelingen, gespecialiseerd in het mengen van technologie en business. Om onze klanten te helpen met technologische innovatie maken wij gebruik van verschillende innovatietechnieken zoals Design Thinking / Design Sprint, Systematic Inventive Thinking (SIT), Lean Startup, Agile Innovation en meer. We gebruiken deze methoden afzonderlijk of in combinatie. Agile is bijvoorbeeld een specifieke benadering van project management. Agile wordt vaak gebruikt in de softwareontwikkeling, waarbij requirements en oplossingen evolueren door de gezamenlijke inspanning van zelforganiserende en multifunctionele teams en hun eindgebruikers. Bij Zoolt maken we vaak gebruik van Agile-methoden zoals Scrum en Kanban. Scrum zorgt voor een aanzienlijke verhoging van productiviteit en verlaging van doorlooptijd ten opzichte van klassieke ‘waterval’-methoden. Door werk op te splitsen in acties die kunnen worden voltooid in korte iteraties, sprints genaamd, zorgen we ervoor dat we betrouwbare en ongecompliceerde producten op tijd leveren. Scrum stelt ons in staat om het ontwikkelproces soepel aan te passen aan snel veranderende eisen en om producten te maken die voldoen aan veranderende doelstellingen. Kanban is een Lean-methode om werkprocessen te beheren en verbeteren. Deze benadering helpt ons om werkzaamheden te beheren door eisen af te stemmen op beschikbare capaciteit en bottlenecks op systeemniveau te verbeteren. Middels een Kanban-board geven we belanghebbenden een overzicht van voortgang en proces, van begin tot eind. Door Scrum met Kanban te combineren halen we het maximale uit Agile-ontwikkeling.”
‘Agile beperkt het ontwikkelrisico, je weet snel of je op de goede weg bent’
CASES
Door het gebruik van de nieuwste technologieën heeft Zoolt op veel klantvragen een antwoord. “Op zeer uiteenlopende terreinen”, vertelt Rens Rovers. “Voor een grote energieleverancier hebben we een slim energie monitoring systeem ontwikkeld. Het systeem monitort elektriciteit en gas van gebouwen (particulieren en kantoren). De informatie is verzameld in een cloud platform en wordt geanalyseerd, zodat gebruikers kunnen worden geadviseerd over hun energieverbruik. Voor een grote retailer in onderdelen en accessoires voor huishoudelijke apparatuur (vijftien miljoen producten in vijf landen) hebben we een volledig functioneel e-commerce platform gebouwd. Via de webshop kunnen klanten eenvoudig naar het juiste huishoudelijke onderdeel of accessoire zoeken via het typenummer van het apparaat of het productnummer van het onderdeel of accessoire. Wanneer het juiste onderdeel of accessoire is gevonden kan de klant de checkout doorlopen en de betaling uitvoeren. Nadat de betaling is voltooid wordt de bestelling automatisch verwerkt en wordt de klant automatisch via e-mail op de hoogte gehouden van het verzendproces. Uiteraard is de webshop geoptimaliseerd voor zoekmachines. De backend bestaat uit een gebruiksvriendelijke beheerderssectie die het personeel van het bedrijf in staat stelt om onder andere bestellingen te beheren, retouren te verwerken, klantcontact te onderhouden en webpagina’s bij te werken. Daarnaast bestaat de backend uit verschillende API’s waarmee het bedrijf onder andere automatisch kan bestellen bij leveranciers, voorraad kan beheren, facturen kan genereren en klanten review-verzoeken kan versturen. Voor een Nederlandse universiteit hebben we een whitepaper geschreven met de titel ‘Big data & (new) business models’. Het paper komt met een suggestief model dat beschrijft hoe big data kan worden gebruikt om bestaande business modellen te verbeteren of nieuwe business modellen te creëren. We hebben ook een grote Nederlandse retailer in elektronica geholpen met het verkennen van het gebruik van nieuwe innovatieve technologieën zoals Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT) en blockchain. We ontwikkelden verschillende technologie prototypen waarvan enkele zijn doorontwikkeld tot succesvolle winstgevende producten. Het bedrijf werkt nog steeds nauw met ons samen om de concurrentie voor te blijven. Dat zijn maar enkele voorbeelden. We ontwikkelen, adviseren en participeren. Alles met gebruikmaking van de nieuwste modellen, methoden en technieken, want anders was dit allemaal niet mogelijk.”