RTP Elektrotechniek: ‘Vervanging naar LED-verlichting is maatwerk’
RTP Elektrotechniek helpt kantoren aan energielabel-C
E-installaties, verdeelinrichtingen, brandmeldinstallaties, infraverlichting, terreinverlichting, glasvezel, noodverlichting, camera- en toegangscontrole tot en met een volledig geïntegreerd industrieel proces, het is maar een kleine greep uit de vele werkzaamheden die RTP Elektrotechniek kan leveren. Directeur Peter de Waal en accountmanager Rob Bisschops vertellen hoe ze kantoren groter dan 100 m2 kunnen helpen naar een energielabel-C. Dat wordt namelijk vanaf 1 januari 2023 wettelijk verplicht.
Het bedrijf uit Afferden is al meer dan 100 jaar een betrouwbare partner in alles wat met elektrotechniek heeft te maken. “Maar het gaat eigenlijk veel verder, we hebben uiteraard veel ervaring in panelenbouw, automatisering, datanetwerken, onze expertise sluit nauw aan bij de nieuwste technische ontwikkelingen, want we hebben een naam hoog te houden. Niet alleen als een vakkundig elektrotechnisch bureau, maar ook als innovator. Vanaf het eerste idee tot en met realisatie en service en onderhoud, maar ook voor inspecties en keuringen. En dat levert een klantenportefeuille op met gerespecteerde bedrijven als Organon, MSD, Mead Johnson, Hyster, Zorggroep Maas & Waal, Zorgverlener Dichterbij en ’s Heeren Loo. Die dwarsdoorsnede geeft ook een goed beeld van de branches waarin we actief zijn, van zorg & welzijn, farmacie, machinebouw, afvalverwerking tot en met de foodindustrie en alles wat daar tussenin zit.”
Goede voorbeeld
Duurzaam en groen energiebeheer is voor RTP Elektrotechniek een aparte en steeds belangrijkere tak van sport. “Dat proces begint altijd met een inventarisatie, een opname van de stand van zaken. Daaruit komt altijd een verbeterplan naar voren en dan is het aan de klant om te beslissen wat wenselijk is. Wil hij snelle verbeteringen of reikt zijn blik wat verder in de toekomst. Het is meestal een afweging tussen kosten, rendement en natuurlijk de terugverdientijd. Daarbij speelt de wetgever tegenwoordig ook een belangrijke rol, want met het oog op het Klimaatakkoord komen er steeds meer voorwaarden om ook bedrijven te verduurzamen.” Daar zien Rob Bisschop en Peter de Waal nog wel een probleem opdoemen. “Handhaving. Je kunt wel eisen stellen, maar dan zal er ook een of andere vorm van controle moeten zijn. Neem het Energie Prestatie Advies (EPA). Vanaf 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het zegt iets over de mate van isolatie van de vloer, de muren, ramen en het dak en hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. De inzet was dat alles wat je binnen vijf jaar kon terugverdienen ook moest worden uitgevoerd. De controle ligt bij de omgevingsdienst, professionals met verstand van zaken, maar die in feite worden overvraagd. Wij hebben vier jaar geleden ons pand verbouwd en geïsoleerd, zodat wij aan alle voorwaarden voldoen. Lijkt ons logisch, niet alleen omdat we op die manier voldoen aan alle duurzaamheidsvoorwaarden, maar ook omdat we het goede voorbeeld willen geven.”
Energiebeheer
De oplossing voor het voorkomen van een steeds oplopende energierekening is energiebeheer. “Goed energiebeheer zorgt voor een doorlopende besparing op energiekosten. Dat start met een bedrijfsenergieplan. Daar kan uit voortkomen dat wij een klant adviseren zonnepanelen te instaleren. Daarvoor hebben wij bijvoorbeeld een partnerschap met Greentech Energy voor de levering en installatie van hoge kwaliteit zonnepanelen of de installatie van laadpalen die via zonnepanelen zelfs energie generen. Uiteraard maakt de overgang naar LED-verlichting onderdeel uit van zo’n plan. De overstap naar LED is maatwerk, omdat de lichtbehoefte per bedrijf en bedrijfsonderdeel kan verschillen. Bij LED horen weer specifieke armaturen en ga zo maar door. Daar heb je professionals voor nodig. Besparing is ook mogelijk door automatisering van bedrijfsprocessen. Wij zijn een betrouwbare partner voor de automatisering van industriële processen, van installatie en panelenbouw tot en met het bijbehorende onderhoud. Elke klant krijgt zijn eigen projectmanager en daarmee garanderen we korte communicatielijnen. Wij hebben daarvoor specialisten in dienst die staan voor zekerheid en veiligheid. Daarom zijn we in staat processen altijd tot een goed einde te brengen. Onze klanten waarderen ons dan ook, zij spreken over de levering van bovengemiddelde kwaliteit.”
Knowhow
De kwaliteit van de dienstverlening van een bedrijf staat of valt met de knowhow van haar medewerkers. “Daar zijn wij ons terdege van bewust en ontwikkeling van medewerkers blijft dus een kernpunt in onze bedrijfsvoering. Dat koppelen we aan een no nonsense mentaliteit.” Rob Bisschops vertelt over de renovatie die het bedrijf uitvoerde aan het woonhuis van professor Jan Kuitenbrouwer. “We wisten niet dat hij een column schreef in het AD, waarin hij week na week melding maakte van de verloop van het werkproces. Hij schreef over de arbeidsmoraal van onze medewerkers, voor ons volstrekt normaal, maar voor iemand uit de Randstad blijkbaar best bijzonder. Dat heeft misschien te maken met onze afkomst. Mensen uit Maas & Waal waren vroeger eilanders en dus erg op zichzelf en hun buren aangewezen. Dan groeit er vanzelf een bepaalde arbeidsethos, de dingen in één keer goed doen, ook als het wat langer duurt. Zorgen dat je perfect werk aflevert, want je bent zo goed als je laatste project. Dan wordt wat voor ons normaal is voor anderen bijzonder. Daarom kunnen we prijstechnisch ook goed mee met opdrachtgevers en uitvoerders in het westen van het land. En dan werk je aan langdurige relaties met opdrachtgevers en dat is voor de continuïteit van ons bedrijf belangrijk. Daarvoor hebben we steeds goede mensen nodig, dus als je geïnteresseerd bent, de deur staat hier altijd open.”
Energielabel-C
De wetgever heeft bepaald dat kantoren groter dan 100 m2 vanaf 1 januari 2023 moeten voldoen aan energielabel-C. “We merken nog niets van urgentie bij eigenaren, maar dat zal wel oplopen in het vierde kwartaal van 2022. Wij hebben leden van businessclubs waarbij we zijn aangesloten al een mailing gestuurd om hen van deze nieuwe eis op de hoogte te stellen. Een logische en vrij eenvoudige ingreep is de vervanging van oude (TL-) verlichting door LED. We leggen meteen uit hoe het proces wat ons betreft zal verlopen. Van de eerste afspraak tot en met de certificering en registratie. Dat proces zal enkele maanden in beslag nemen. In die periode inventariseren we de mogelijkheden, stellen we een offerte op, plannen we de opdracht in en voeren we uit. Het blijft natuurlijk raadzaam om niet tot het laatste moment te wachten en nu al maatregelen te nemen. Tijdens de inventarisatie kijken we natuurlijk ook wat er verder zou kunnen. Misschien is het wel verstandig om enkele stappen extra te zetten, om energiekosten nu al blijvend te verlagen. Dan heb je het bijvoorbeeld over isolatie, allerlei technische aanpassingen en zonnepanelen. Het kan slim en voordelig zijn om die werkzaamheden meteen in het proces mee te nemen. Dat doen we dan niet allemaal zelf, maar met geselecteerde partners in multidisciplinaire teams, waarbij wij het aanspreekpunt blijven.” Rob Bisschop wijst ook op de onafhankelijkheid van RTP Elektrotechniek. “Wij zitten niet vast aan leveranciers, in principe is alles mogelijk. Vaak ontdekken we zogeheten ‘quick wins’, kleine aanpassingen die direct veel voordeel opleveren. Denk bijvoorbeeld aan bewegingssensoren, die zorgen dat licht in toileten, doucheruimtes, bergingen en gangen niet dag en nacht aanblijft. Als specialisten in verlichtingstechniek kunnen wij via een nieuw verlichtingsplan snel de situatie verbeteren. Opdrachtgevers hebben er vaak geen idee van hoe belangrijk goede verlichting is. Verlichting is namelijk een wetenschap, het bepaalt in belangrijke mate het totale comfort en welzijn voor medewerkers. Te weinig of juist te veel licht is funest.” Uiteindelijk vergt werken aan duurzaamheid altijd een investering. “Het gaat niet alleen om het behalen van duurzaamheidsdoelen, het gaat natuurlijk ook om ‘return on investment’. Wat levert het uiteindelijk op? En dan komen opdrachtgevers al snel bij specialisten uit.”