Maurice en Tim Traa: ‘Ons nieuwe pand past ons als een jas’
Mauron (refurbished kantoormeubilair) groeit als kool
Het begon ooit als een geintje. In 2013 besloten Maurice Traa (eigenaar Auto Traa) en een kennis om tijdens een BVA-veiling een bod uit te brengen op een partij gebruikt kantoormeubilair. “Tot onze stomme verbazing kregen we de partij. Toen we een maand later een enorme hoeveelheid kantoormeubilair van het Ministerie van VWS konden ophalen was Mauron geboren. Sindsdien is er veel gebeurd.”
“Dat ministerie was wel een dingetje, we hadden namelijk een datum afgesproken waarop het pand leeg moest worden opgeleverd. We hebben snel wat ruimtes gehuurd en de vriendenclub van mijn zoon Tim ingeschakeld om de partij van Den Haag naar Nijmegen te halen. Daar waren heel wat ritten voor nodig. In mei 2013 konden we een pand huren naast Auto Traa.” De meubels van het ministerie (stoelen, bureaus, kasten en kantinemeubilair) waren vrijwel allemaal van het merk Koninklijke Ahrend, een echt premium merk in Nederland. Maurice Traa en zijn zoon Tim ontwikkelden een compleet eigen werkwijze. “We kopen de tweedehands meubels in, halen ze helemaal uit elkaar en controleren alle onderdelen grondig. Wat versleten is wordt vervangen, van gasveer, armleuning tot schroefje en boutje en de stoffering wordt indien nodig vervangen. Daarbij heeft onze klant de keuze uit zo’n tachtig kleuren, want ook kantoormeubilair is aan mode onderhevig. Op die manier is het meubilair niet meer tweedehands, maar refurbished, compleet gecontroleerd en hersteld. Nieuw kantoormeubilair van deze kwaliteit is duur, wij bieden het voor een veel lagere prijs aan, dus die handel kwam snel op gang. We groeiden gestaag.”
Koninklijke Ahrend
De keuze voor met name Koninklijke Ahrend was een schot in de roos. Het bedrijf werd in 1896 opgericht. Wat je er terug vindt is de typisch Nederlandse ondernemersgeest, maar echt cruciaal voor de groei van het bedrijf was de inbreng van industrieel ontwerper Friso Kramer. Hij werkte volgens het ‘less is more’ principe. Alle overbodige details blijven achterwege, wat overblijft is een tijdloos model dat in harmonie is met zijn gebruiker. De ontwerpen zijn logisch vormgegeven, zodat de gebruiker maximaal wordt ondersteund in alles wat hij doet, en elk meubel is duurzaam. “Ik zou daar nog de term degelijk aan willen toevoegen”, vertelt Maurice Traa. “Elke stoel, elk bureau is opgebouwd uit de beste materialen. Bovendien is vrijwel elk onderdeel te vervangen en dat betekent dat een lange levensduur van elk meubelstuk is gegarandeerd. Gaat er een keer iets stuk of is de stoffering versleten, dan kan dat worden opgelost. De overheid en veel grote instellingen kiezen voor Ahrend door die combinatie van kwaliteit en duurzaamheid en dat werkt enorm in ons voordeel. We hebben ons verdienmodel door met name Ahrend in te kopen er op aangepast. Door het meubilair uit elkaar te halen kan de klant ook bijvoorbeeld een bureau naar eigen wens samenstellen. Vroeger lag er veel papier op een bureau en had je dus een groot bureau-oppervlak nodig. In ons digitale tijdperk is dat veel minder het geval, dus zien wij een verschuiving van bijvoorbeeld hoekbureaus naar kleinere rechthoekige bureaus. Die hebben we niet alleen in veel maten, maar ook in verschillende dessins bureaubladen. Daar kan de klant vrijwel elk onderstel bij kiezen, er ontstaat dus uit die onderdelen als het ware een nieuw bureau. Het grote voordeel van deze werkwijze is, dat mocht de klant na een aantal jaren een paar extra bureaus nodig hebben, hij exact dezelfde bureaus opnieuw kan samenstellen. Dat geldt natuurlijk ook voor de afwijkende kleur stoffering voor bureaustoelen. Wil je die later bijbestellen, dan kan dat, zonder problemen. Door onze verscheidenheid aan inkoopkanalen en de daarmee samenhangende garantie van aanvoer van ‘nieuw gebruikt’ meubilair hebben we inmiddels een vast assortiment kunnen samenstellen. Dat bestaat tegenwoordig naast Ahrend bureaustoelen ook uit andere merken stoelen uit het hogere segment, zoals bijvoorbeeld Gispen, Herman Miller en RH logic. Die onderwerpen we overigens aan dezelfde behandeling. Die inkoopkanalen zijn heel divers. Dat varieert van verhuizers, politiebureaus, facilitair managers van grotere bedrijven, tot banken. Onze naamsbekendheid is de afgelopen jaren sterk gegroeid.”
Thuiswerken
Met corona steeg ook het aantal thuiswerkers en die moeten van een goede werkplek worden voorzien, dat is een verplichting voor werkgevers. “Dus stegen de bezoeken aan onze webshop enorm en kregen we – als het kon – ook veel particulieren aan de deur. Het was in elk geval erg positief voor onze omzet. Zeker particulieren zijn kritischer in hun uitgaven. Die vergelijken prijzen en komen dan al snel bij refurbished meubilair terecht. Als je dan bijvoorbeeld Ahrend meubilair in perfecte staat kunt kopen tegen een meer dan schappelijke prijs is de keuze voor veel mensen snel gemaakt. We leveren uit voorraad en geven garanties. Bovendien kunnen ze hier ook terecht voor een eventuele reparatie.” Maurice en Tim Traa verwachten dat thuiswerken nooit meer helemaal zal verdwijnen en dat de particuliere vraag constant zal blijven. “Bovendien krijg je een olievlekwerking. Iemand die bij ons goede ervaringen heeft opgedaan, zal dat aan zijn collega’s doorvertellen. En die krijgen we dus ook als klant, zeker als ze met eigen ogen hebben gezien dat wat we verkopen zo goed als nieuw is, er hangt alleen een ander prijskaartje aan.”
Duurzaam en circulair
Mauron had nog op een andere manier de wind in de zeilen. Tim Traa: “De keuze voor refurbished bureaumeubilair is niet alleen veel goedkoper, je draagt als bedrijf ook bij aan duurzaamheidsdoelstellingen. Met refurbished meubilair ben je een actief onderdeel van de circulaire economie, de kringloop economie. In dat systeem worden reststoffen volledig nieuw ingezet en putten we geen eindige grondstoffen uit. Oud meubilair wordt niet weggegooid, maar het krijgt na een opknapbeurt een tweede leven, of zelfs een derde. Is het meubilair echt aan het eind van zijn levenscyclus, dan halen we alle componenten uit elkaar en die verdwijnen in allerlei afvalstromen, waarna het opnieuw kan worden gebruikt. Er komt dus niets als onbruikbaak afval in het milieu terecht. Stalen bureaupoten worden dan bijvoorbeeld omgesmolten en gaan verder als kookpannen of autodeuren. Wij hebben met ons bedrijf de keten zo ingericht dat er dus geen onbruikbare afvalstromen ontstaan. Ook defecte onderdelen, waar we geen gebruik meer van kunnen maken, gaan naar een eindverwerker die er weer iets nieuws van maakt.”
Verhuizing
Tim Traa rolde als vanzelf in het bedrijf. Toen Maurice Traa in december 2021 de aandelen van zijn voormalig compagnon overnam kende Tim het bedrijf al van A tot en met Z. Dat betekende dat hij verantwoordelijk werd voor de hele operatie. Tim: “Mijn vader is hier nog dagelijks aanwezig en dat is plezierig. Ik kan nog steeds veel van hem leren. Ik startte hier vele jaren geleden op de werkvloer, maar later kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheid in de planning en het managen van in- en verkoop. Dat bevalt me uitstekend. Dat betekent niet dat ik niet geregeld de handen uit de mouwen steek, daar voel ik me niets te goed voor.” Door de sterke groei werd het pand aan de Microweg in Nijmegen echt te klein. “We hebben verschillende locaties bekeken, maar kwamen uiteindelijk uit bij een pand aan de Westkanaaldijk 445a in Nijmegen en dat past ons als een jas. Met ruim 2.000 m2 vloeroppervlak kregen we de kans een aparte werkplaats te bouwen, een personeelskantine, een professioneel kantoor en – het belangrijkste van alles – een showroom. Daar hadden we echt behoefte aan, een showroom waar we onze klanten kunnen laten zien wat we in huis hebben, van een eenvoudige kantinestoel tot de meest luxe bureaustoel en alles wat daartussen zit. Maar ook rolkasten en gewone kasten in alle kleuren en maten. Eigenlijk alles wat je voor de aankleding van een kantoor nodig hebt. Onze eigen vrachtwagens zorgen er voor dat de bestellingen op tijd en vlekkeloos worden afgeleverd. Ook ons team is gegroeid, we hebben inmiddels zo’n acht medewerkers in dienst en dat aantal zal, als de markt zo blijft groeien, alleen nog maar toenemen.”
Grotere klanten
De inkoop van meubilair is waar het allemaal mee begint. “Als je dat niet op orde hebt loop je vanzelf vast. Die kanalen worden steeds groter, maar ook de verkoopkanalen veranderen. Neem bijvoorbeeld de gemeenten in Nederland. Die zouden tien jaar geleden blind voor een grote leverancier van nieuw kantoormeubilair hebben gekozen. Nu kiezen ze, met de prijs maar zeker ook met circulariteit en duurzaamheid in het achterhoofd, steeds vaker voor ons. Dit is dus nog een groeimarkt. Dat betekent dat de concurrentie zal toenemen, maar we hebben een gezonde voorsprong. We hebben vier jaar achter elkaar de FD Gazelle Award gewonnen, dat zegt wat ons betreft genoeg. Er is voldoende markt, wij kennen de markt, wij kennen de kanalen, dus verwachten we ook de komende jaren een mooie groei.”